POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Zelene investicije za unapređenje kvaliteta života građana

Sombor, 19. novembar 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, a Sombor je jedan od gradova u kojem se realizuje niz projekata od značaja za unapređenje životne sredine i kvalitetniji život građana.

Vujović je, zajedno sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem, nakon obilaska lokacije u naselju Svetozar Miletić, gde je u toku sadnja 1.500 novih sadnica bagrema, simbolično zasadila bagrem, naglasivši da je pošumljavanje samo jedan od projekata koji se u tom gradu realizuje uz podršku resornog ministarstva.

Ministarka je navela da je zahvaljujući sredstvima koja su putem javnog konkursa dodeljena gradovima i opštinama, Srbija ove godine bogatija za 150.000 novih sadnica autohtonih vrsta, od čega se više od 40 odsto sadi na teritoriji Vojvodine, koja je najmanje pošumljena.

Čestitam rukovodstvu Sombora što su kandidovali dobre projekte, jer je ovaj grad, osim pošumljavanja, aplicirao i dobio sredstva i za projekat sanacije devastiranog zemljišta kod nekadašnje kafilerije "Proteinka", ali i za uklanjanje divlje deponije u naselju Čonoplja, gde je u toku i postavljanje video-nadzora, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sa deponije u Čonoplji uklonjeno je više od 1.600 kubika otpada, a prostor na kojem se nalazilo smetlište biće pošumljen.

Tokom septembra smo očistili oko 500 divljih deponija širom Srbije i izuzetno je važno da se na tim lokacijama više ne prave deponije. U cilju boljeg praćenja i kontrole, Ministarstvo je obezbedilo video-nadzor za više lokalnih samouprava, među kojima je i Sombor, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Sombor je dobio na korišćenje osam kamera koje će se napajati preko solarnih panela, a obezbediće celodnevni nadzor.

Ukoliko snime neodgovorne pojedince da ponovo odlažu otpad na očišćenim lokacijama, uslediće prijave i kažnjavanje. Ovo je jedan od načina da se izborimo sa nepropisnim odlaganjem otpada i da budućim generacijama ostavimo čistiju i kvalitetniju životnu sredinu, navela je Vujović.

Ministarka je istakla da je najvažniji kapitalni zeleni projekat u Somboru izgradnja modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom, koja počinje sledeće godine, ukazavši na to da je, među osam regionalnih i reciklažnih centara koji će se graditi u narednom periodu, projekat u Somboru jedan od prioritetnih.

Danas ću se sastati, zajedno sa gradonačelnikom Ratkovićem, i sa predsednicima opština Kula, Odžaci, Apatin i Bač, koje će biti obuhvaćene budućim regionalnim sistemom za upravljanje otpadom, najavila je ona.

Prema njenim rečima, projekat izgradnje regionalnog centra u kojem će se prerađivati otpad, a veći deo će se reciklirati i ponovo koristiti kao sirovina, realizuje se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuskom agencijom za razvoj (AfD).

Ovo je izuzetno važan projekat jer njime za pet lokalnih samouprava rešavamo pitanje upravljanja otpadom, koji će u budućnosti biti odlagan i tretiran u skladu sa najvišim ekološkim standardima, poručila je Vujović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591325/zelene-investicije-za-unapredjenje-kvaliteta-zivota-gradjana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)