POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Globalni eko-forumu "Guejang 2021"

Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade

Beograd/Guejang, 12. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, u obraćanju na kineskom globalnom eko-forumu "Guejang 2021", da će Srbija u narednih nekoliko godina uložiti gotovo šest milijardi evra u upravljanje vodama, od čega 4,3 milijarde za zaštitu voda od zagađenja, a milijardu i po u vodosnabdevanje.

Brnabić je istakla da je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije unapređenje sistema finansiranja i investicionih ulaganja i planiranja u sektoru zaštite životne sredine i realizaciji konkretnih projekata u ovoj oblasti.

Uložićemo sredstva u unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha, u zamenu kotlova za grejanje putem prelaska na gorivo koje manje zagađuje. Gradićemo nove regionalne centre za upravljanje otpadom i raditi na zatvaranju i saniranju oko 3.500 nelegalnih deponija u gradovima i opštinama širom Srbije, a izdvojićemo sredstva i za povećanje pošumljenosti zemlje, navela je ona.

Premijerka je napomenula da Srbija i NR Kina imaju intenzivnu saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, sa ogromnim potencijalom za njeno dalje unapređenje i proširenje.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je sa kineskom kompanijom CRBC potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione infrastrukture u vrednosti od 2,73 milijarde evra, kao i izgradnju infrastrukture za odlaganje komunalnog, čvrstog otpada u vrednosti od 265 miliona evra.

Ukupna vrednost projekta "Čista Srbija" je oko tri milijarde evra i realizovaće se u sedamdesetak opština u Srbiji. Ovaj projekat vidimo samo kao početak saradnje Srbije i Kine u oblasti zaštite životne sredine, napomenula je ona.

Brnabić je izrazila uverenje da postoji značajan prostor da se svestrana saradnja u oblasti zaštite životne sredine i zelene transformacije dalje produbuljuje, napomenuvši da je svetu danas potreban novi koncept razvoja koji smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, odvaja rast od upotrebe novih resursa i u kojem su najsiromašniji i najranjiviji zaštićeni od posledica tranzicije.

Eko-civilizacija kao koncept je važan doprinos svim manjim državama, kao ideja čiji je cilj da pospeši održivi razvoj putem razmena znanja, iskustava i praktične saradnje sa NR Kinom i drugim zemljama. Saradnja će nas dovesti bliže ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN do 2030, rekla je ona.

Premijerka je istakla i da se Srbija danas nalazi u fazi razvoja kada je neophodno okretanje temi životne sredine i ekološke održivosti, te da Vlada radi na razvoju strateškog i pravnog okvira za niskougljenični razvoj i cirkularnu ekonomiju.

Ona je podsetila na to da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu o klimatskim promenama istakao stremljenje Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom straklene bašte od 13,2 odsto u poređenju sa 2010. godinom i od 33,3 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Predsednica Vlade je istakla i da će Srbija povećati energetsku efikasnost i procenat obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, kao i u industriji, grejanju i transportu, a te ambicije će biti iskazane u budućoj strategiji niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom i integrisanim planom za energetiku i klimu, koje će ubrzo biti usvojene.

Vidimo Srbiju 2050. godine kao niskougljenično društvo sa kompetitivnom i ekonomijom koja efikasno koristi resurse, a građanima omogućava nova zelena radna mesta i kvalitet života u klimatski otpornijem društvu, poručila je Brnabić.

Ona je navela i da je Srbija trenutno jedina zemlja u regionu koja je izradila mapu puta za cirkularnu ekonomiju, koja daje smernice za razvoj moderne, resursno i energetski efikasne cirkularne ekonomije i povezuje aktere koji učestvuju u procesu tranzicije iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Srbiji je, kako je rekla, veoma značajno iskustvo partnera iz Kine u dostizanju balansa između zahteva za brzim rastom BDP-a, pravednom raspodelom nove vrednosti i očuvanjem životne sredine i održivim razvojem.

Brnabić je istakla i da su politički odnosi Srbije i NR Kine izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, dodajući da je ponosna na to što su odnosi dveju zemalja na najvišem istorijskom nivou.

Ona je ponovila da Srbija pridaje veliku pažnju i podršku kineskoj inicijativi "Pojas i put" i sveobuhvatnoj platformi saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Eko forum global Guejang" se organizuje od 2009. godine i jedini je forum na visokom nivou na temu ekologije i zaštite životne sredine koji se organizuje u NR Kini na nacionalnom nivou.

Ovaj forum održava se danas i sutra u gradu Guejang u provinciji Guejdžou, a tema ovogodišnjeg foruma je niskougljenična transformacija i zeleni razvoj.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/561309/zastita-zivotne-sredine-jedan-od-prioriteta-vlade.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)