POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Globalni eko-forumu "Guejang 2021"

Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade

Beograd/Guejang, 12. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, u obraćanju na kineskom globalnom eko-forumu "Guejang 2021", da će Srbija u narednih nekoliko godina uložiti gotovo šest milijardi evra u upravljanje vodama, od čega 4,3 milijarde za zaštitu voda od zagađenja, a milijardu i po u vodosnabdevanje.

Brnabić je istakla da je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije unapređenje sistema finansiranja i investicionih ulaganja i planiranja u sektoru zaštite životne sredine i realizaciji konkretnih projekata u ovoj oblasti.

Uložićemo sredstva u unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha, u zamenu kotlova za grejanje putem prelaska na gorivo koje manje zagađuje. Gradićemo nove regionalne centre za upravljanje otpadom i raditi na zatvaranju i saniranju oko 3.500 nelegalnih deponija u gradovima i opštinama širom Srbije, a izdvojićemo sredstva i za povećanje pošumljenosti zemlje, navela je ona.

Premijerka je napomenula da Srbija i NR Kina imaju intenzivnu saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, sa ogromnim potencijalom za njeno dalje unapređenje i proširenje.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je sa kineskom kompanijom CRBC potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione infrastrukture u vrednosti od 2,73 milijarde evra, kao i izgradnju infrastrukture za odlaganje komunalnog, čvrstog otpada u vrednosti od 265 miliona evra.

Ukupna vrednost projekta "Čista Srbija" je oko tri milijarde evra i realizovaće se u sedamdesetak opština u Srbiji. Ovaj projekat vidimo samo kao početak saradnje Srbije i Kine u oblasti zaštite životne sredine, napomenula je ona.

Brnabić je izrazila uverenje da postoji značajan prostor da se svestrana saradnja u oblasti zaštite životne sredine i zelene transformacije dalje produbuljuje, napomenuvši da je svetu danas potreban novi koncept razvoja koji smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, odvaja rast od upotrebe novih resursa i u kojem su najsiromašniji i najranjiviji zaštićeni od posledica tranzicije.

Eko-civilizacija kao koncept je važan doprinos svim manjim državama, kao ideja čiji je cilj da pospeši održivi razvoj putem razmena znanja, iskustava i praktične saradnje sa NR Kinom i drugim zemljama. Saradnja će nas dovesti bliže ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN do 2030, rekla je ona.

Premijerka je istakla i da se Srbija danas nalazi u fazi razvoja kada je neophodno okretanje temi životne sredine i ekološke održivosti, te da Vlada radi na razvoju strateškog i pravnog okvira za niskougljenični razvoj i cirkularnu ekonomiju.

Ona je podsetila na to da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu o klimatskim promenama istakao stremljenje Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom straklene bašte od 13,2 odsto u poređenju sa 2010. godinom i od 33,3 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Predsednica Vlade je istakla i da će Srbija povećati energetsku efikasnost i procenat obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, kao i u industriji, grejanju i transportu, a te ambicije će biti iskazane u budućoj strategiji niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom i integrisanim planom za energetiku i klimu, koje će ubrzo biti usvojene.

Vidimo Srbiju 2050. godine kao niskougljenično društvo sa kompetitivnom i ekonomijom koja efikasno koristi resurse, a građanima omogućava nova zelena radna mesta i kvalitet života u klimatski otpornijem društvu, poručila je Brnabić.

Ona je navela i da je Srbija trenutno jedina zemlja u regionu koja je izradila mapu puta za cirkularnu ekonomiju, koja daje smernice za razvoj moderne, resursno i energetski efikasne cirkularne ekonomije i povezuje aktere koji učestvuju u procesu tranzicije iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Srbiji je, kako je rekla, veoma značajno iskustvo partnera iz Kine u dostizanju balansa između zahteva za brzim rastom BDP-a, pravednom raspodelom nove vrednosti i očuvanjem životne sredine i održivim razvojem.

Brnabić je istakla i da su politički odnosi Srbije i NR Kine izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, dodajući da je ponosna na to što su odnosi dveju zemalja na najvišem istorijskom nivou.

Ona je ponovila da Srbija pridaje veliku pažnju i podršku kineskoj inicijativi "Pojas i put" i sveobuhvatnoj platformi saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Eko forum global Guejang" se organizuje od 2009. godine i jedini je forum na visokom nivou na temu ekologije i zaštite životne sredine koji se organizuje u NR Kini na nacionalnom nivou.

Ovaj forum održava se danas i sutra u gradu Guejang u provinciji Guejdžou, a tema ovogodišnjeg foruma je niskougljenična transformacija i zeleni razvoj.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/561309/zastita-zivotne-sredine-jedan-od-prioriteta-vlade.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)