POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Pitanje životne sredine pitanje budućnosti svih nas

Beograd, 10. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je pitanje životne sredine pitanje svakog čoveka u Srbiji i generacijsko pitanje i da nikom ne donosi dobro ako se to pitanje koristi u političke svrhe.

Mihajlović je u pisanom saopštenju za medije ocenila da se pitanje životne sredine koristi da bi se dobili određeni politički poeni, baš kao što je to rađeno i sa nasiljem nad ženama i decom ili pitanjem Kosova i Metohije.

Ona je istakla da se, od kako je formirana Vlada Srbije, kod svake odluke koja se donese i svakog posla koji se radi u oblasti energetike i rudarstva, vodi računa o tome da se ne radi ništa što ne bi bilo u skladu sa svim zakonima u oblasti životne sredine.

Zakon o klimatskim promenama koji je usvojen u parlamentu, kako je rekla, osnovni je zakon u ovoj oblasti i omogućava nam da donesemo strategiju niskougljeničnog razvoja, sa kojom će potpuno drugačije izgledati naša privreda i industrija u narednim decenijama.

Prema njenim rečima, taj zakon omogućava i da precizno utvrđujemo emisije ugljen-dioksida i drugih emisija štetnih gasova i da sprovodimo monitoring u ovoj oblasti.

Pored toga, i u drugim zakonima koji se donose upravo je zaštita životne sredine prva tačka, navela je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je, takođe, poručila da je vizija Srbije, koja se uspostavlja novim zakonima iz oblasti energetike i rudarstva, zelena Srbija u kojoj će do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

Zakoni koje je Ministarstvo pripremilo i koji se nalaze u skupštinskoj proceduri omogućavaju da napravimo novi investicioni plan, da našu energetsku bezbednost zasnivamo na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim i vetroelektranama i korišćenju biomase. Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabranićemo izgradnju MHE u zaštićenim područjima, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je za zaštitu životne sredine važan i zakon o energetskoj efikasnosti koji predviđa osnivanje uprave za energetsku efikasnost.

Država je tu da pomogne i privredi da smanji neracionalnu upotrebu energije, ali i da pomogne svakom domaćinstvu da može da zameni vrata, prozore, da izoluje zgradu, tako što će zajedno sa lokalnim samoupravama snositi 50 odsto ovih troškova. Očekujemo da uprava počne sa radom od 1. juna, rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, kroz izmene Zakona o energetici, pored energetski zaštićenog kupca električne energije i gasa, uvodi se i ugroženi kupac toplotne energije, kako građani koji ne mogu da plate svoje obaveze ne bi prelazili na neka druge izvore energije koji su štetni.

Mihajlović je rekla da su, posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, među najvećim zagađivačima individualna ložišta, kojima će se država takođe baviti.

Ulažemo oko 600 miliona evra samo u izgradnju postrojenja za odsumporavanje da smanjimo emisiju štetnih gasova iz termoelektrana. Ali moramo da vodimo računa i o individualnim ložištima jer od 2,6 miliona domaćinstava u našoj zemlji, 1,2 miliona koristi individualna ložišta za grejanje. Na primer, umesto kotlova na ugalj ili mazut ili stavljanja gume i plastike u kotlove, treba da se pređe na grejanje kotlovima na pelet ili na struju, navela je ona.

Mihajlović je dodala da će se ovakva odredba naći u izmenama zakona o energetici i novom zakonu o OIE i da se očekuje da primena ovih odredbi počne od početka iduće godine, kako bi građani imali vremena da zamene takve uređaje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535491/pitanje-zivotne-sredine-pitanje-buducnosti-svih-nas.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)