POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

 

Veliki pritisak na zdravstveni sistem

Beograd, 11. januar 2022.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da je epidemijska situacija mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i da je pritisak na zdravstveni sistem veliki, pogotovo na kovid ambulante.

Đerlek je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, naglasio da naše zdravstvo dobrom organizacijom pokušava da nekako izađe u susret svim pacijentima i da su zbog toga povećani kapaciteti kovid ambulanti, gde se vodi teška borba sa virusom.

On je naveo podatak da je juče samo u Beogradu bilo 8.000 pregleda, a tokom noći još 700, pri čemu je u ovom trenutku u glavnom gradu 195 ekipa na terenu.

Prema njegovim rečima, omikron soj pokazuje svoju snagu i nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima, pri čemu posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima.

Moramo se vakcinisati i zaštititi jer svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina, upozorio je Đerlek, dodavši da veći broj zaraženih nije povećao broj vakcinisanih i da su se mnogi opustili za vreme praznika.

Državni sekretar je ukazao na to da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi vakcine zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a nije mala, i dodaje da očekuje savet i preporuku Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju.

On je rekao i da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar i da se dešava da se mladi koji prebole kovid sa blagom kliničkim slikom posle par meseci vraćaju u bolnice sa infarktom miokarda i moždanim udarima.

Istovremeno, Đerlek je izrazio nadu da će u ovoj godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija, a to je da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/604084/veliki-pritisak-na-zdravstveni-sistem.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)