POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Kampanja za vakcinaciju i na jezicima nacionalnih manjina

Beograd, 22. jul 2021.

 

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da je cilj kampanje za vakcinaciju protiv COVID-19 na jezicima nacionalnih manjina da poruka o važnosti imunizacije stigne do svih građana Srbije na njihovom maternjem jeziku.

Čomić je na konferenciji za novinare povodom početka društveno odgovorne kampanje „Zaštiti sebe, čuvaj druge“ navela da je suština ovih aktivnosti da se vakcinacijom štite pravo na život i pravo na zdravlje stanovnika Srbije, sa posebnim fokusom na građane koji su pripadnici nacionalnih manjina.

Ovom kampanjom želimo da se obratimo na jezicima koji su razumljivi svima koji žive u Srbiji, sa porukom koliko je važno da zaštitimo sebe jer tako čuvamo druge, objasnila je ona.

Ministarka je upozorila na to da koronavirus još nije pobeđen, naglasivši da jedino što možemo da učinimo jeste da se vakcinišemo kako bismo skratili trajanje epidemije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo je, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, pomenutu društveno odgovornu kampanju.

Kampanja je organizovana u okviru Programa “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji ovo ministarstvo sprovodi uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Njen cilj jeste da u ključnom momentu podstakne građane na vakcinaciju, kao i da istakne važnost kolektivnog imuniteta, pre svega zbog građana koji nisu u mogućnosti da se vakcinišu iz bilo kojih zdravstvenih razloga.

Predsedavajući Koordinaciji nacionalnih saveta nacionalnih manjina Borče Veličkovski pohvalio je napore državnih institucija da se i u ovako otežanim pandemijskim okolnostima, na najodgovorniji mogući način, vodi računa o zdravlju ne samo većinskog srpskog naroda, već i pripadnika svih nacionalnih zajednica.

Prema njegovim rečima, to pokazuje i ova kampanja, koja omogućava pripadnicima manjina da donesu pravilnu odluku, obraćajući im se na maternjem jeziku.

Vođa tima Programa ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” Robert Bu istakao je da je kampanja usmerena na sve građane i građanke Srbije, uz poseban fokus na pripadnike i pripadnice nacionalnih manjina.

On je precizirao da je u okviru kampanje pripremljeno više od 44.700 flajera i 1.200 postera, kao i 21 džingl za radijsko emitovanje i 21 animirani film za potrebe 23 zajednice, a svi materijali prevedeni su na 19 jezika manjina koje žive u Srbiji.

Prema njegovim rečima, poseban cilj jeste da se sve neophodne infomacije o važnosti imunizacije približe pripadnicima nacionalnih manjina na njihovom maternjem jeziku, kao i da poruka stigne do svih delova Srbije.

Do sada je u Srbiji vakcinisano više od 48 odsto stanovništva, što ukazuje na to da još nisu stečeni uslovi za kolektivni imunitet, koji je od vitalnog značaja za suzbijanje pandemije.

Situacija u Srbiji je trenutno stabilna, ali se očekuje porast zaraženih novim delta sojem koronavirusa od septembra 2021. godine, pogotovo onih koji do sada nisu primili nijednu od ponuđenih vakcina.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563658/kampanja-za-vakcinaciju-i-na-jezicima-nacionalnih-manjina.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)