POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

- Najveći broj novozaraženih od početka epidemije 

- Veći prijem pacijenata u kovid bolnice u odnosu na otpust

U Srbiji 757 novozaraženih osoba koronavirusom

Beograd, 24. oktobar 2020.

 

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa, od testiranih 6.882, zabeleženo 757 novoobolelih od koronavirusa, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije.

Preminule su još tri osobe od posledica zaraze koronavirusom.

U poslednja 24 časa hospitalizovano je 135 obolelih, a 23 je na respiratorima.

U bolnicama se trenutno nalazi 616 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Do sada je u Srbiji ukupno urađeno 1.278.277 testova, ukupan broj zaraženih osoba je 38.872, preminulo je 789 pacijenata dok je procenat smrtnosti 2,03 odsto, navodi se u saopštenju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/493126/u-srbiji-757-novozarazenih-osoba-koronavirusom.php

 

* * *

 

Najveći broj novozaraženih od početka epidemije

 

Beograd, 23. oktobar 2020.

 

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.

Hospitalizovano je 530 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 24 osobe.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminule su tri osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 786, dok je smrtnost 2,06 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 1.271.455 osoba, a potvrđeno je 38.115 slučajeva koronavirusa, dodaje se u saopštenju

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/493060/najveci-broj-novozarazenih-od-pocetka-epidemije.php

 

* * *

 

 

Veći prijem pacijenata u kovid bolnice u odnosu na otpust

 

Beograd, 23. oktobar 2020.

 

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do 60 godina, što ukazuje na to da su pod najvećim rizikom radno sposobno stanovništvo i mlađe osobe.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakla da se najsavesnije ponašaju naši najstariji sugrađani, kao i mladi u školama.

Ona je navela da je u poslednjih nedelju dana, od 17. do 23. oktobra, bilo 2.396 laboratorijski potvrđenih slučajeva, od čega je 1.185 sa područja Beograda.

Zatim, kako je ukazala, slede Kragujevac, Valjevo, Novi Sad, Niš, Kraljevo, Vranje, Prijepolje, Trstenik, Šabac, Aleksandrovac, Loznica, Kruševac, Bor i Prokuplje.

Takođe, Kisić Tepavčević je saopštila da je najviše novozaraženih u poslednja 24 časa iz Beograda –286, što čini više od 49 odsto ukupnog broja zaraženih, zatim iz Kragujevca 40, Novog Sada 18, Šapca 17, Prijepolja 16, Trstenika 15, Valjeva 14, Niša 13, Bora 11, dok je u ostalim gradovima bilo manje od 10 zaraženih.

Ona je upozorila na to da potencijalne nosioce infekcije imamo širom zemlje, i objasnila da broj hospitalizacija iznosi približno 15 odsto od svih zaraženih, dok se bolnički zbrinjavaju srednje teške i teške kliničke slike.

U poslednjih 10 dana svakodnevno je više pacijenata primano nego što ih je otpušteno sa bolničkog lečenja i dnevno se za 20 do 40 pacijenata više primi nego što se otpusti, precizirala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, trenutno je hospitalizovano 530 pacijenata, a od toga se trećina nalazi u KBC "Bežanijska kosa".

O popunjenosti kapaciteta zdravstvenog sistema posebno se vodi računa, jer je prioritet da svaki građanin ima dostupnu zdravstvenu službu, i kada je u pitanju COVID-19 i ukoliko ima neko drugo oboljenje, podvukla je Kisić Tepavčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje zašto je u martu uvedeno vanredno stanje i zabrana kretanja, a bilo je manje slučajeva zaraze nego sada, objasnila da sada imamo više iskustva, ali i manji broj hospitalizacija, među kojima je i manji broj težih slučajeva.

Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intezitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen za ovakvu vrstu bolesti koja se brzo širila, istakla je Kisić Tepavčević i dodala da su nas plašila iskustva iz Italije i Španije, gde su zdravstveni kapaciteti bili premali da prime sve pacijente kojima je pomoć bila potrebna.

Prema njenim rečima, prioritet nam je bio da delujemo preventivno i da sprečimo taj talas, tako da smo u tom momentu pomenutim restrikcijama uspeli da sačuvamo naše najstarije sugrađane.

U međuvremenu su, kako je podsetila, nabavljeni testovi, novi respiratori, izgrađene nove laboratorije, povećani bioklinički kapaciteti.

Takođe, ona je dodala da se očekivalo da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je koronavirus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

Sada u apsolutnim brojevima ima više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, a imamo i više kapaciteta nego pre, naglasila je Kisić Tepavčević.

Istovremeno, ona je ukazala na to da u najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagu pojavu ispoljavanja ili su asmptomatski – na jednu takvu osobu ima pet do 10 osoba koje nose virus, a da to ne znaju, zbog čega svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije.

Rizične grupe su, kako je ponovila, starije osobe i osobe sa hroničnim obolenjima, i kod njih je veća verovatnoća da dođe do težeg oblika ispoljavanja bolesti.

Načelnica KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković istakla je da se u ovoj ustanovi nalazi 155 kovid pacijenata, pri čemu najveći broj njih ima srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Ona je navela da je danas bilo 12 otpusta, među kojima je i pacijent koji je proveo 41 dan na respiratoru.

Prema njenoj oceni, naša zemlja je trenutno svetla tačka u kovid mapi Evrope i treba da se trudimo da tako i ostane, iako brojke zabrinjavaju.

Govoreći o tome da li se klinička slika sada razlikuje u odnosu na jun i jul, Zdravković je objasnila da su tada bile obostrane pneumonije koje su se jako brzo razvijale i ti pacijenti su imali kliničku sliku brzog stizanja do respiratora.

U ovom trenutku, kako je ukazala, broj inficiranih koje detektujemo jesu visoke, ali za sada ima manje tih težih slučajeva koji slabo reaguju na terapiju.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/493072/veci-prijem-pacijenata-u-kovid-bolnice-u-odnosu-na-otpust.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)