POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Srbija među prvima obezbedila građanima Zeleni digitalni sertifikat

Beograd, 26. maj 2021.

 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da Zeleni digitalni sertifikat, koji izdaje Srbija, priznaju države poput Mađarske, Grčke, Turske i UAE, a da se očekuje da će Evropska komisija početkom juna zauzeti zvaničan stav o tom pitanju.

Jovanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije istakao da do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, budući da sadrže podatke koje uglavnom sve zemlje traže o vakcinaciji ili urađenom PCR testu.

Prema njegovim rečima, najbolje je da se građani vakcinišu, jer je taj podatak dugotrajan, za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograničeno na 72 časa.

On je naglasio da je Srbija među prvim zemljama koja je svojim građanima obezbedila Zeleni digitalni sertifikat ili kovid pasoš, koji sadrži sve relevantne informacije o korisniku – o vakcinaciji, da li je radio i koji serološki test, kao i da li je preležao koronavirus.

Direktor Kancelarije je objasnio da građani do potvrde mogu doći onlajn, a potrebno je da se registruju na portalu eUprave i onda će moći da izaberu srpsko-englesku verziju sertifikata, kao i srpsko-kinesku za one koji putuju na Daleki istok.

Jovanović je istakao da je digitalizacija, koju je Vlada Srbije postavila kao jedan od prioriteta, doprinela tome da se tokom  epidemije mnoge stvari urade brže i jednostavnije.

Ubrzana digitalizacija pomogla nam je u velikoj meri da ovakvu situaciju dočekamo spremni i omogućila građanima elektronske uplate, upis u škole, vakcinaciju i drugo, naveo je on.

Jovanović je, govoreći o slučajevima da se preko interneta za novac nude lažne potvrde o urađenom PCR testu, naglasio da je u pitanju klasična internet prevara.

Mada liče, pa čak imaju i kju-ar kod, ukoliko ga učitate ili odete na adresu sa koga se potvrda šalje, ona vas vodi na adresu koja nije državna, rekao je direktor Kancelarije.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548502/srbija-medju-prvima-obezbedila-gradjanima-zeleni-digitalni-sertifikat.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)