POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Od sutra kampanja za vakcinaciju mladih od 16 do 25 godina

Beograd, 20. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas na to da je procenat imunizovanih u mlađoj populaciji loš, najavivši da će sutra biti održan veliki događaj kojim će se pokrenuti kampanja za vakcinaciju mladih od 16 do 25 godina.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon uručenja donacije Udruženja pčelara NURDOR-u i pedijatrijskim ustanovama širom zemlje, izrazila očekivanje da će to rezultirati većim brojem vakcinisanih u toj populaciji, gde je procenat imunizovanih problematičan.

Sutra pokrećemo kampanju, pri čemu ću nastaviti da obilazim Srbiju i apelujem na ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobedimo koronavirus i nastavimo sa normalnim životom, istakla je premijerka.

Ona je, kao dobru stvar, izdvojila to da je populacija iznad 64 godina starosti gotovo u potpunosti zaštićena vakcinama, ali i naglasila da lekari upozoravaju na to da u bolnicama završavaju sve mlađi ljudi, i to zbog slabog procenta vakcinacije u toj populaciji.

Brnabić je ukazala na to da, kada je reč o procesu vakcinacije u zemlji, odziv nije loš i da sada iznosi približno 44 odsto, dodajući da se tu stvari značajno ne menjaju – one lokalne samouprave koje su do sada prednjačile i dalje su dobre.

Premijerka i navela da će u nekim beogradskim opštinama uskoro biti 70 odsto vakcinisanih od ukupne punoletne populacije, uz napomenu da je najlošiji odziv u Tutinu, koji još nije došao na 10 odsto, a loše je stanje i u Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici, Rači, Ražnju, Sjenici, Ubu, Ljigu.

Poredak prvih i poslednjih deset lokalnih samouprava u tom smislu se ne menja, rekla je ona i pohvalila Priboj, Kladovo, Kikindu, Mali Zvornik, koji su u prvih 15 po procentu vakcinacije.

Takođe, Žitorađa je bila veoma loša po procentu vakcinacije, ali je, uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja, i u toj opštini svakoga dana sve veći procenat imunizovanih, naglasila je Brnabić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546892/od-sutra-kampanja-za-vakcinaciju-mladih-od-16-do-25-godina.php

 

 

* * *

Donacija pčelara NURDOR-u i pedijatrijskim ustanovama

Beograd, 20. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Botaničkoj bašti uručenju donacije u vidu 500 kilograma meda, koju je Savez pčelarskih organizacija Srbije namenio dečjim klinikama iz Beograda, Niša i Novog Sada i organizaciji NURDOR.

Brnabić je tom prilikom istakla da je došla na ovaj događaj kako bi pokazala solidarnost i izrazila zahvalnost pčelarima u ime Vlade, ali još više pedijatrijskim ustanovama i udruženjima koja pomažu deci.

Hvala vam za sve što ste uradili tokom prošle, ali i ove godine, što ste se borili i često izborili sami, dok smo mi ostali vodili borbu protiv koronavirusa, rekla je ona, obraćajući se predstavnicima pedijatrijskih ustanova, koji, kako je ocenila, obavljaju težak i odgovoran, ali i veoma emotivan posao, za koji su potrebni posebni ljudi.

Premijerka je Savezu pčelarskih organizacija Srbije čestitala Dan pčela, ali i skorašnji 124. rođendan, dodavši da to govori o tradiciji pčelarstva u Srbiji.

Predsednik tog saveza Rodoljub Živanović podsetio je na to da je pčela okosnica životne sredine, kao i da nam svaki treći zalogaj direktno zavisi od nje, a svaki drugi indirektno.

Svetski dan pčela je ove godine posvećen očuvanju zdravlja ljudi i zaštiti životne sredine, istakao je on, navodeći da je najveća vrednost pčela očuvanje raznolikosti na planeti.

Prema njegovim rečima, država je prepoznala značaj pčelarstva i pčelari danas imaju veliku podršku – država je više od sedam miliona evra godišnje izdvojila za pčelare, a od ove godine ide novi trogodišnji podsticaj, u okviru kojeg jedan pčelar može da dobije do 20.000 evra za nabavku opreme za ozbiljniji razvoj.

Jolanda Korora iz NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka) iskazala je zahvalnost na donaciji meda, ističući da su danas dobili 100 kilograma hrane i 100 kilograma leka.

Ona je objasnila da će deo koji je pripao NURDOR-u podeliti u njihove roditeljske kuće, kojih imaju pet – tri u Beogradu i po jednu u Nišu i Novom Sadu.

Zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Vladimir Vukomanović podsetio je na to koliko med znači za zdravlje kao nutritivni proizvod sa svojim optimalnim količinama proteina, vitamina, minerala i zaštitnih materija koje su neophodne za rast i razvoj dece.

Uručenju donacije prisustvovali su i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/546922/donacija-pcelara-nurdor-u-i-pedijatrijskim-ustanovama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)