POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

MEĐUNARODNA SARADNJA 

Jačanje zdravstvenog sistema Srbije za borbu protiv COVID-19

Beograd/Frankfurt, 21. april 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potpisao je danas u Frankfurtu Memorandum o razumevanju sa kompanijama „Meser tehnogas“ i „Dreger tehnik“, koji ima za cilj bolju pripremu zdravstvenog sistema Srbije za vanredne situacije i izazove poput epidemije, rata i prirodnih katastrofa.

Lončar je ovaj dokument u centrali kompanije „Meser tehnogas“ potpisao sa direktorima pomenutih kompanija Štefanom Meserom i Štefanom Dregerom.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija, zahvaljujući saradnji sa te dve kompanije i onim što je urađeno u zemlji po pitanju borbe protiv koronavirusa, došla do rezultata koji su prepoznati u čitavom svetu.

On je istakao da se u Smederevu nalazi najveći pogon za proizvodnju kiseonika kompanije „Meser“ za Zapadni Balkan, napomenuvši da se tu ne proizvodi gas i ono što je neophodno samo za našu zemlju, već za čitav region.

Zahvaljujući tome, uspevali smo da dnevno isporučimo kiseonika za jedan dan više nego što isporučimo mesecima u običnim uslovima, naglasio je Lončar.

Ministar je naglasio da je zahvaljujući angažovanju kompanije „Dreger“, naš zdravstveni sistem uspeo da pomogne brojnim pacijentima, i naveo podatak da je više od 50 kilometara cevi za sprovođenje kiseonika napravljeno za tri meseca, a uobičajeno je da se toliko napravi za četiri godine.

Cilj je da zajedničkim naporima izađemo iz pandemije, ne znamo kada će to biti, ali smo se dogovorili o tome da radimo kao i do sada, čak i više, i da dođemo do stadijuma da kažemo da smo pandemiju stavili pod kontrolu, objasnio je on.

Ministarstvo zdravlja i „Meser“ potpisanim memorandumom postigli su zajedničko razumevanje da će ta kompanija, u eventualnom vanrednom stanju, uložiti sve napore kako bi prioritet dala važećim obavezujućim ugovorima o snabdevanju sa srpskim zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja će u vanrednom stanju snažno savetovati relevantne srpske zdravstvene ustanove da optimiziraju i racionalizuju, u meri u kojoj je to moguće, potrošnju medicinskih gasova, kao i rotaciju praznih boca medicinskih gasova u koordinaciji sa „Meserom“.

Sa „Dreger tehnik“ postignuto je razumevanje da ta kompanija u vanrednom stanju uloži sve napore kako bi visoki prioritet bio dat isporuci opreme u Srbiju koju zahteva Ministarstvo zdravlja, bilo isporukom nove opreme ili rezervnih delova za postojeću.

Takođe, dogovoreno je i da će lokalni tim te kompanije biti potpuno posvećen davanju najvećeg prioriteta održavanju, zameni i popravci uređaja i sistema u zdravstvenom sistemu Srbije.

Zahtev za potpisivanje Memoranduma poslalo je Ministarstvo zdravlja, a, kako je navedeno u zahtevu, tokom pandemije koronavirusa Srbija je sa te dve kompanije nastavila i poboljšala odličnu saradnju, ostvarujući ključni zajednički cilj spasavanja života brojnih pacijenata obolelih od COVID-19.

To je postignuto tako što je sistemu zdravstvene zaštite obezbeđena kontinuirana isporuka medicinskih gasova i sistema za snabdevanje gasovima, kao i ostale medicinske opreme kao što su ventilatori i oprema za kiseoničko lečenje pacijenata u ekstremnim uslovima.

Kompanija “Dreger” bavi se opremom koja ima veze sa disanjem, kako u medicini, tako i u oblasti zaštite, kao što je ronilačka oprema ili oprema za spasilačke ekipe u rudnicima.

“Meser tehnogas” je deo "Meser grupe“, jedne od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju industrijskih, lekovitih i specijalnih gasova i prateće opreme.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/538734/jacanje-zdravstvenog-sistema-srbije-za-borbu-protiv-covid-19.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)