POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

MEĐUNARODNA SARADNJA 

Jačanje zdravstvenog sistema Srbije za borbu protiv COVID-19

Beograd/Frankfurt, 21. april 2021.

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potpisao je danas u Frankfurtu Memorandum o razumevanju sa kompanijama „Meser tehnogas“ i „Dreger tehnik“, koji ima za cilj bolju pripremu zdravstvenog sistema Srbije za vanredne situacije i izazove poput epidemije, rata i prirodnih katastrofa.

Lončar je ovaj dokument u centrali kompanije „Meser tehnogas“ potpisao sa direktorima pomenutih kompanija Štefanom Meserom i Štefanom Dregerom.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija, zahvaljujući saradnji sa te dve kompanije i onim što je urađeno u zemlji po pitanju borbe protiv koronavirusa, došla do rezultata koji su prepoznati u čitavom svetu.

On je istakao da se u Smederevu nalazi najveći pogon za proizvodnju kiseonika kompanije „Meser“ za Zapadni Balkan, napomenuvši da se tu ne proizvodi gas i ono što je neophodno samo za našu zemlju, već za čitav region.

Zahvaljujući tome, uspevali smo da dnevno isporučimo kiseonika za jedan dan više nego što isporučimo mesecima u običnim uslovima, naglasio je Lončar.

Ministar je naglasio da je zahvaljujući angažovanju kompanije „Dreger“, naš zdravstveni sistem uspeo da pomogne brojnim pacijentima, i naveo podatak da je više od 50 kilometara cevi za sprovođenje kiseonika napravljeno za tri meseca, a uobičajeno je da se toliko napravi za četiri godine.

Cilj je da zajedničkim naporima izađemo iz pandemije, ne znamo kada će to biti, ali smo se dogovorili o tome da radimo kao i do sada, čak i više, i da dođemo do stadijuma da kažemo da smo pandemiju stavili pod kontrolu, objasnio je on.

Ministarstvo zdravlja i „Meser“ potpisanim memorandumom postigli su zajedničko razumevanje da će ta kompanija, u eventualnom vanrednom stanju, uložiti sve napore kako bi prioritet dala važećim obavezujućim ugovorima o snabdevanju sa srpskim zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja će u vanrednom stanju snažno savetovati relevantne srpske zdravstvene ustanove da optimiziraju i racionalizuju, u meri u kojoj je to moguće, potrošnju medicinskih gasova, kao i rotaciju praznih boca medicinskih gasova u koordinaciji sa „Meserom“.

Sa „Dreger tehnik“ postignuto je razumevanje da ta kompanija u vanrednom stanju uloži sve napore kako bi visoki prioritet bio dat isporuci opreme u Srbiju koju zahteva Ministarstvo zdravlja, bilo isporukom nove opreme ili rezervnih delova za postojeću.

Takođe, dogovoreno je i da će lokalni tim te kompanije biti potpuno posvećen davanju najvećeg prioriteta održavanju, zameni i popravci uređaja i sistema u zdravstvenom sistemu Srbije.

Zahtev za potpisivanje Memoranduma poslalo je Ministarstvo zdravlja, a, kako je navedeno u zahtevu, tokom pandemije koronavirusa Srbija je sa te dve kompanije nastavila i poboljšala odličnu saradnju, ostvarujući ključni zajednički cilj spasavanja života brojnih pacijenata obolelih od COVID-19.

To je postignuto tako što je sistemu zdravstvene zaštite obezbeđena kontinuirana isporuka medicinskih gasova i sistema za snabdevanje gasovima, kao i ostale medicinske opreme kao što su ventilatori i oprema za kiseoničko lečenje pacijenata u ekstremnim uslovima.

Kompanija “Dreger” bavi se opremom koja ima veze sa disanjem, kako u medicini, tako i u oblasti zaštite, kao što je ronilačka oprema ili oprema za spasilačke ekipe u rudnicima.

“Meser tehnogas” je deo "Meser grupe“, jedne od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju industrijskih, lekovitih i specijalnih gasova i prateće opreme.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/538734/jacanje-zdravstvenog-sistema-srbije-za-borbu-protiv-covid-19.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)