POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Sutra stiže više od 40.000 doza vakcine kompanije „Fajzer“

 

Beograd, 14. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas predati 4.000 doza vakcine kompanije „Fajzer“ premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, dok će još 4.000 doza za revakcinaciju toj zemlji biti donirano u naredne dve nedelje.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva navela da je to manje-više dovoljno da se vakcinišu svi medicinski radnici u crvenim zonama u Severnoj Makedoniji.

Oni su u teškom položajuimaju veliki broj zaraženih i sada je bio pravi trenutak da im doniramo jednu količinu dok oni čekaju one koje su platili, rekla je premijerka.

Ona je podsetila na to da se u ugovoru koji Srbija ima sa „Fajzerom“ eksplicitno navodi da naša zemlja mora da ima saglasnost te kompanije da donira vakcinebez obzira na to što su plaćene.

Trudili smo se da dobijemo tu saglasnost što pre ona je stigla sinoć oko 21 čas, nakon čega smo organizovali primopredaju, istakla je Brnabić.

Ona je ukazala na to da su jutros oko 4 časa vakcine upućene ka graničnom prelazu Tabanovce, napomenuvši da je Severna Makedonija sinoć izdala sve potrebne uvozne dozvole, kao i da je potpisan ugovor između „Fajzera“, Severne Makedonije i Srbije o donaciji.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje - da li će Srbija pomoći i drugima u regionu na taj način, rekla da se razmatra kojim zemljama je potrebna ta vrsta podrške, ocenivši da donacija Hrvatskoj nije realna.

Nije realno da doniramo Hrvatskoj jer kao prvo nisu ni tražili od nas, a drugo članica su Evropske unije i ne bi bilo moguće, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je predočila da je Republici Srpskoj donirana jedna količina vakcina „Sputnjik V“, poručivši da je solidarnost sada najvažnija i da građani Srbije treba da budu ponosni na to što smo u mogućnosti da pomognemo.

Istovremeno, Brnabić je najavila da u Srbiju sutra stiže više od 40.000 doza „Fajzerove“ vakcine, a da se očekuje da u toku sledeće nedelje stignu i prve vakcine kompanije „Astra-Zeneka“.

Premijerka je ukazala na to da se u martu očekuju i vakcine iz Kovaks programa, naglasivši da će na taj način građani imati i veći izbor cepiva.

Ona je istakla da se sada podiže kapacitet za vakcinaciju i da će bez ikakve sumnje biti dovoljno vakcina za sve koji žele da se vakcinišu.

Prema njenim rečima, rekord u Srbiji je približno 70.000 vakcinisanih osoba u toku jednog dana, a sada se radi i revakcinacija, plus nove doze.

Predsednica Vlade je naglasila da je odziv građana na vakcinaciju u našoj zemlji skoro najbolji u Evropi, preciziravši da je do sada 635.000 osoba primilo prvu dozu cepiva, a da je približno 182.000 revakcinisano, što je otprilike nešto više od 805.000 vakcinacija.

U ovom trenutku 11 odsto od ukupne punoletne populacije je primilo prvu vakcinu, oko tri odsto je imunizovano, primili su i revakcinu i očekujem da će nešto manje od 20 odsto do kraja februara primiti prvu dozu, rekla je ona.

Brnabić je ponovo uputila apel svim građanima da i nakon dobijene prve doze koriste maske jer se imunitet stiče tek dve nedelje nakon revakcinacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520059/sutra-stize-vise-od-40000-doza-vakcine-kompanije-fajzer.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)