POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

U Srbiji vakcinisano 438.000 ljudi

Beograd, 31. januar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je u našoj zemlji do sada vakcinisano 438.000 ljudi, i istakla da je Srbija po stopi vakcinacije apsolutno prva u regionu i druga u Evropi.

Brnabić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, potvrdila da će biti dovoljno doza za revakcinaciju jer se prilikom dolaska svakog kontigenta vakcina jedna polovina odmah odvaja “sa strane”, da bi bilo dovoljno doza za revakcinaciju.

Srbija je druga u Evropi, odmah iza Velike Britanije, ali je Britanija zbog ogromnih problema sa koronavirusom i velikog broja zaraženih, odlučila da revakciniše ljude posle 12, a ne posle tri nedelje, odnosno, praktično daju samo jednu dozu, što kod nas nije slučaj, ukazala je premijerka.

To bi, kako je objasnila, bilo kao kada bismo u Srbiji svih 1.170.000 doza koje imamo u zemlji dali svima, ali samo po jednu dozu.

Prema njenim rečima, onda bismo imali više od milion vakcinisanih, ali bismo onda mogli samo da se nadamo da će nam stići doze za revakcinu.

Mi imamo drugačiju strategiju, tako da uvek polovinu dobijene isporuke odvajamo za revakcinu, ponovila je premijerka i poručila da niko ne treba da brine za revakcinu.

Realno smo prvi u Evropi jer smo već obezbedili revakcinu za sve vakcinisane, istakla je ona i potvrdila da sutra stiže određena količina Fajzerove vakcine.

U regionu je Srbija apsolutno prva po vakcinaciji, iza nas su Slovenija, Rumunija i druge zemlje, ukazala je Brnabić i precizirala da je u našoj zemlji lider po procentu vakcinacije Raška, zatim Kuršumlija, dok je Beograd na 21. mestu među lokalnim samoupravama.

Premijerka je najavila da će početkom nedelje biti potpisan novi ugovor o nabavci 11 miliona vakcina, uz podsećanje na to da Srbija ima potpisan ugovor o nabavci 6,5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Brnabić je istakla da se Srbija kada je najteže, kao sada, ponaša najozbiljnije, daje pomoć svim svojim partnerima, dok je EU pokazala da pod pritiskom ne poštuje vladavinu prava.

Ona je ocenila da se sada vide neverovatne stvari, kako EU reaguje pod velikim pritiskom, situacijom koja nije ništa teža od drugih zemalja sveta u vezi nabavke vakcina

Svi se jednako bore. I mi imamo potpisane ugovore za više od 6,5 miliona vakcina, a u ponedeljak i utorak dodatno ćemo potpisati ugovor za 11 miliona vakcina, ponovila je premijerka i dodala da se u toj situaciji vidi kako EU, koja propagira vladavinu prava, objavljuje poverljiv ugovor sa “AstraZenekom” kao pritisak da isporuči vakcine članicama Unije.

Lako je biti dobar kada je lako, ali je teško biti solidaran kada su najteži trenuci kao danas. Srbija svojim ponašanjem pokazuje novo lice, pokazala je da i u najtežim trenucima može da bude najbolja, naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da Srbija ima najbolje ekonomske rezultate u celoj Evropi, o čemu će se tek pričati kada Eurostat izađe sa svojom statistikom.

Daleko smo najbolji u Evropi i to nije slučajnost. Srbija se izdvaja kao izuzetno jaka, ozbiljna zemlja, koja u najtežim okolnostima može svojim građanima da obezbedi vakcine, lekove, izgradi dve bolnice, poručila je Brnabić i naglasila da naša pozicija druge zemlje u Evropi ne može biti kompromitovana, već može samo da ide na bolje.

Slanje inspekcije u “AstraZeneku” i zatvaranje granica EU ne pomažu u ovoj situaciji, ponovila je Brnabić, ali i navela da zna kako se ona teško oseća u neizvesnosti oko vakcina, pa može da pretpostavi kako se osećaju u Briselu.

Prema njenoj oceni, to pokazuje i koliko se nama vratila najozbljnija spoljna politika da imamo odlične odnose sa EU, SAD, Kinom, Rusijom, Indijom, zemljama koje danas proizvode vakcine.

Dobro je, kako je istakla, što Srbija nije posmatrala vakcine kao veliko spoljnopolitičko pitanje, već pitanje zaštite građana.

Potpisali smo prvi sa Fajzerom, ali i sa Sinofarmom. Sinofarmova vakcina je svakako među najboljima, ako ne i najbolja vakcina. Isključiti takvog partnera samo što je Kina, nije dobro, zaključila je premijerka.

Brnabić je istakla i da je industrijska prozivodnja u Srbiji prošle godine, u “korona periodu” bila veća za 0,4 odsto u odnosu na 2019. godinu i da to pokazuje koliko su bile dobre sve mere podrške privredi koje je Vlada sprovela.

Ona je navela da je Srbija danas percipirana kao bezbedna, pouzdana zemlja u koju su i 2020. dolazili investitori, primera radi, iz Japana i Nemačke, a rezultat je upravo povećana industrijska proizvodnja.

Biće sve više toga. Srbija će se sve više isticati na mapi svih investitora, kao zemlja na koju treba obratiti pažnju, gde treba investirati, poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da je Srbija danas ekonomski i zdravstveno prva u Evropi i da je uspela da tokom 2020. godine smanji nezaposlenost, izgradi nove bolnice, poveća industrijsku proizvodnju, poveća plate zdravstvenim radnicima, plate u javnom sektoru, minimalac, penzije, uz dodatnu pomoć privredi i građanima.

Ona je rekla i da se stvara srpsko privredno čudo svaki dan u različitim oblastima, i ponovila da su tenzije u svetu zbog nabavke vakcina na vrhuncu i da je vidljiv rivalitet između različitih zemalja, te da nema ni mnogo solidarnosti.

Zato moram da iskažem zahvalnost zemljama koje su tu solidarnost pokazale, poput Kine, koja nam je prodala vakcine pod povoljnim uslovima. Srbija je jedina zemlja koja je nabavila vakcine iz Kine, a da nije učestovala u trećoj fazi kliničke studije, istakla je Brnabić.

Premijerka je, na pitanje o početku proizvodnje ruske vakcine Sputnik V u Srbiji, rekla da se tome nada, ali da ne može još ništa da garantuje.

Nadam se tome i dajemo sve od sebe na tom planu, rekla je Brnabić i podsetila na to da je delegacija Instituta “Torlak” boravila u Rusiji, gde je posetila Gamaleja institut, potpisala Sporazum o razumevanju, a 11. feburara ruski stručnjaci dolaze u Srbiju.

Ona je ukazala na to da je pred nadležnima sada izazov da povećaju kapacitete punktova za vakcinaciju u narednim nedeljama, jer počinje i revakcinacija onih koji su primili prvu dozu vakcine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/516099/u-srbiji-vakcinisano-438000-ljudi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)