POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

OBRAZOVANJE 

Srbija postaje centar za obuku kadrova u avio-industriji

Beograd, 5. avgust 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu da će u narednih nekoliko godina naša zemlja, kroz sistem dualnog obrazovanja, postati jedan od glavnih centara Evrope za obuku kadrova u avio-industriji.

Brnabić je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju, kojim će budući piloti i kontrolori letenja imati mogućnost da se obrazuju u državnom sistemu po dualnom modelu visokog obrazovanja.

Ugovor su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor "Er Srbije" Dankan Nejsmit, direktor kompanije "MTU Maintenance Serbia" Rajner Beker i direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović.

Premijerka je ukazala na to da je avio-industrija jedna od najkonkurentnijih i industrija u koje se najviše ulaže, pri čemu će plan da budemo jedan od evropskih centara za obuke u avio-industriji značiti da čitavu ekonomiju podižemo na viši nivo.

To, kako je objasnila, više nije ekonomija koja se do sada oslanjala na auto-industriju, već potpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati, zato je ovaj projekat tako ambiciozan.

Srbija će u projekat uložiti više od 65 miliona evra, najavila je Brnabić i navela da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, koja će biti završena do kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, sve što smo uložili i što ćemo u budućnosti investirati ne bi imalo smisla da nemamo privatnog partnera koji će dati praktično znanje i doneti reference po kojima će se odmah obučavati kadrovi.

Ružić je ocenio da je nacionalni model dualnog obrazovanja u Srbiji, pre svega u avio-industriji, jedan od najbolje implementiranih, a da je primenjen nemački model dualnog obrazovanja.

On je podsetio na to da je do sada razvijeno 11 obrazovnih dualnih profila u srednjem obrazovanju, navodeći da imamo visoke strukovne škole, od 1. oktobra počinje visoko dualno obrazovanje, a plan je da se u naredne tri godine na osnovne studije upiše 216 studenata, a na master studije 114 studenata.

Očekuje se da Srbija postane hab sa komparativnom prednošću ne samo u regionu, već i u čitavom svetu. Imaćemo mogućnost da školujemo kabinsko osoblje, avio-mehaničare, inženjere održavanja, pilote i kontrolore letenja, što do sada na ovom geografskom meridijanu nije bio slučaj, naglasio je Ružić.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je da će ova odluka o dualnom obrazovanju značiti istorijsku prekretnicu u školovanju vazduhoplovnog osoblja u Srbiji.

Po prvi put mladi koji žele da se školuju za pilota, inženjera ili kontrolora letenja učiniće to u državnom sistemu visokog obrazovanja. Posle tri godine sticaće diplome strukovnih inženjera, ali i dozvole za rad u skladu sa EASA standardima (Evropska agencija za sigurnost vazdušne plovidbe), objasnio je on.

Na taj način će se, kako je istakao, pružiti prilika mladima da se školuju u Srbiji i da u njoj ostanu, a mnogima da se vrate u zemlju i ovde nastave karijeru.

On je naglasio da ćemo za dve godine razgovarati o Vazduhoplovnoj akademiji kao najznačajnijem evropskom vazduhoplovnom centru, a možda i šire.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566842/srbija-postaje-centar-za-obuku-kadrova-u-avio-industriji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)