POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

OBRAZOVANJE 

Srbija postaje centar za obuku kadrova u avio-industriji

Beograd, 5. avgust 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu da će u narednih nekoliko godina naša zemlja, kroz sistem dualnog obrazovanja, postati jedan od glavnih centara Evrope za obuku kadrova u avio-industriji.

Brnabić je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju, kojim će budući piloti i kontrolori letenja imati mogućnost da se obrazuju u državnom sistemu po dualnom modelu visokog obrazovanja.

Ugovor su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor "Er Srbije" Dankan Nejsmit, direktor kompanije "MTU Maintenance Serbia" Rajner Beker i direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović.

Premijerka je ukazala na to da je avio-industrija jedna od najkonkurentnijih i industrija u koje se najviše ulaže, pri čemu će plan da budemo jedan od evropskih centara za obuke u avio-industriji značiti da čitavu ekonomiju podižemo na viši nivo.

To, kako je objasnila, više nije ekonomija koja se do sada oslanjala na auto-industriju, već potpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati, zato je ovaj projekat tako ambiciozan.

Srbija će u projekat uložiti više od 65 miliona evra, najavila je Brnabić i navela da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, koja će biti završena do kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, sve što smo uložili i što ćemo u budućnosti investirati ne bi imalo smisla da nemamo privatnog partnera koji će dati praktično znanje i doneti reference po kojima će se odmah obučavati kadrovi.

Ružić je ocenio da je nacionalni model dualnog obrazovanja u Srbiji, pre svega u avio-industriji, jedan od najbolje implementiranih, a da je primenjen nemački model dualnog obrazovanja.

On je podsetio na to da je do sada razvijeno 11 obrazovnih dualnih profila u srednjem obrazovanju, navodeći da imamo visoke strukovne škole, od 1. oktobra počinje visoko dualno obrazovanje, a plan je da se u naredne tri godine na osnovne studije upiše 216 studenata, a na master studije 114 studenata.

Očekuje se da Srbija postane hab sa komparativnom prednošću ne samo u regionu, već i u čitavom svetu. Imaćemo mogućnost da školujemo kabinsko osoblje, avio-mehaničare, inženjere održavanja, pilote i kontrolore letenja, što do sada na ovom geografskom meridijanu nije bio slučaj, naglasio je Ružić.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je da će ova odluka o dualnom obrazovanju značiti istorijsku prekretnicu u školovanju vazduhoplovnog osoblja u Srbiji.

Po prvi put mladi koji žele da se školuju za pilota, inženjera ili kontrolora letenja učiniće to u državnom sistemu visokog obrazovanja. Posle tri godine sticaće diplome strukovnih inženjera, ali i dozvole za rad u skladu sa EASA standardima (Evropska agencija za sigurnost vazdušne plovidbe), objasnio je on.

Na taj način će se, kako je istakao, pružiti prilika mladima da se školuju u Srbiji i da u njoj ostanu, a mnogima da se vrate u zemlju i ovde nastave karijeru.

On je naglasio da ćemo za dve godine razgovarati o Vazduhoplovnoj akademiji kao najznačajnijem evropskom vazduhoplovnom centru, a možda i šire.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566842/srbija-postaje-centar-za-obuku-kadrova-u-avio-industriji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)