POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Srbija među 15 zemalja u svetu

po uvećanju udela BDP-a u istraživanje i razvoj

Beograd, 17. jul 2021.

 

Vlada Republike Srbije saopštila je da je organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO, objavila pre nekoliko nedelja izveštaj o nauci za 2021. godinu, prema kojem je u kategoriji uvećanje udela BDP-a u istraživanju i razvoju - Srbija plasirana među prvih 15 zemalja u svetu.

Ono što je takođe značajno, jeste da Republika Srbija ima gotovo ravnopravan udeo muškaraca i žena u nauci, dok je prosek zemalja Evropske unije tek 33 odsto .

U izveštaju su posebno istaknuta ulaganja u nauku i naučnu infrastrukturu, koje je Vlada Srbije realizovala u prethodnim godinama. Posebno je pohvaljeno formiranje Fonda za nauku, donošenje posebnih zakona koji se odnose na naučnu oblast kao i izgradnja Bio Sens instituta u Novom Sadu, koji će biti centar naučne izvrsnosti u poljoprivredi.

Naučno tehnološki parkovi u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska. S obzirom na to da početkom prethodne decenije u Srbiji nije postojao ni jedan naučno-tehnološki park, dok ih danas ima čak četiri - NTP Beograd, NTP Niš, NTP Novi Sad i NTP Čačak, ne treba da čudi da je Srbija posebno pohvaljena za formiranje ovakvih ustanova širom zemlje.

Još jedna činjenica koja je doprinela dobrom plasmanu Srbije jeste i rast IKT sektora. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini, obeleženom pandemijom koronavirusa, izvoz IKT usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini.

Broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen – u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. - 38.179 ljudi u IT sektoru.

Napredak naučne delatnosti u Srbiji i rast ulaganja u inovacije i IT sektor, rezultat je kontinuiranog rada i podrške ovim delatnostima od sredine prethodne decenije. Vlada Republike Srbije je od 2018. godine do sada uvela nekoliko važnih podsticaja za razvoj ekonomije znanja i povećanje privatnih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije.

Među već uvedenim podsticajima ističu se - značajno niže oporezivanje od samo 3 odsto za prihode nastale od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja kako bi se smanjio porez na dobit, kao i poreski kredit od 30 odsto za kompanije koje investiraju u inovativne nove poslovne poduhvate, takozvane startape.

Vlada je, takođe, najavila da će od sledeće godine uvesti i dodatne podsticaje - umanjenjem od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja. U istom procentu od 70 odsto će biti umanjeni i porez i doprinosi za plate mladih koji tek počinju da rade ali su dobili minimalno prosečnu zaradu, a biće ukinut i godišnji porez na dohodak građana mlađih od 40 godina.

Sve ove mere imaju za cilj zadržavanje mladih u Srbiji i njihovo angaživanje na projektima istraživanja i razvoja, što je veoma važno na putu transformaciji srpske privrede u pravcu ekonomije znanja, inovacija i kreativnosti.

Vlada Srbije će i u budućnosti nastaviti da podržava naučnike i naučnu delatnost, kao i IT industriju i razvoj veštačke inteligencije,  koji su prepoznati kao poslovi budućnosti.

Takođe, Vlada Srbije izražava zadovoljstvo što su sva ulaganja u nauku i IT sektor prepoznata u ovakvom renomiranom svetskom izveštaju i nadamo se da će to dodatno pomoći razvoj ovih oblasti u našoj zemlji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/562677/srbija-medju-15-zemalja-u-svetu-po-uvecanju-udela-bdp-a-u-istrazivanje-i-razvoj.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)