POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Srbija među 15 zemalja u svetu

po uvećanju udela BDP-a u istraživanje i razvoj

Beograd, 17. jul 2021.

 

Vlada Republike Srbije saopštila je da je organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO, objavila pre nekoliko nedelja izveštaj o nauci za 2021. godinu, prema kojem je u kategoriji uvećanje udela BDP-a u istraživanju i razvoju - Srbija plasirana među prvih 15 zemalja u svetu.

Ono što je takođe značajno, jeste da Republika Srbija ima gotovo ravnopravan udeo muškaraca i žena u nauci, dok je prosek zemalja Evropske unije tek 33 odsto .

U izveštaju su posebno istaknuta ulaganja u nauku i naučnu infrastrukturu, koje je Vlada Srbije realizovala u prethodnim godinama. Posebno je pohvaljeno formiranje Fonda za nauku, donošenje posebnih zakona koji se odnose na naučnu oblast kao i izgradnja Bio Sens instituta u Novom Sadu, koji će biti centar naučne izvrsnosti u poljoprivredi.

Naučno tehnološki parkovi u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska. S obzirom na to da početkom prethodne decenije u Srbiji nije postojao ni jedan naučno-tehnološki park, dok ih danas ima čak četiri - NTP Beograd, NTP Niš, NTP Novi Sad i NTP Čačak, ne treba da čudi da je Srbija posebno pohvaljena za formiranje ovakvih ustanova širom zemlje.

Još jedna činjenica koja je doprinela dobrom plasmanu Srbije jeste i rast IKT sektora. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini, obeleženom pandemijom koronavirusa, izvoz IKT usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini.

Broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen – u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. - 38.179 ljudi u IT sektoru.

Napredak naučne delatnosti u Srbiji i rast ulaganja u inovacije i IT sektor, rezultat je kontinuiranog rada i podrške ovim delatnostima od sredine prethodne decenije. Vlada Republike Srbije je od 2018. godine do sada uvela nekoliko važnih podsticaja za razvoj ekonomije znanja i povećanje privatnih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije.

Među već uvedenim podsticajima ističu se - značajno niže oporezivanje od samo 3 odsto za prihode nastale od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja kako bi se smanjio porez na dobit, kao i poreski kredit od 30 odsto za kompanije koje investiraju u inovativne nove poslovne poduhvate, takozvane startape.

Vlada je, takođe, najavila da će od sledeće godine uvesti i dodatne podsticaje - umanjenjem od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja. U istom procentu od 70 odsto će biti umanjeni i porez i doprinosi za plate mladih koji tek počinju da rade ali su dobili minimalno prosečnu zaradu, a biće ukinut i godišnji porez na dohodak građana mlađih od 40 godina.

Sve ove mere imaju za cilj zadržavanje mladih u Srbiji i njihovo angaživanje na projektima istraživanja i razvoja, što je veoma važno na putu transformaciji srpske privrede u pravcu ekonomije znanja, inovacija i kreativnosti.

Vlada Srbije će i u budućnosti nastaviti da podržava naučnike i naučnu delatnost, kao i IT industriju i razvoj veštačke inteligencije,  koji su prepoznati kao poslovi budućnosti.

Takođe, Vlada Srbije izražava zadovoljstvo što su sva ulaganja u nauku i IT sektor prepoznata u ovakvom renomiranom svetskom izveštaju i nadamo se da će to dodatno pomoći razvoj ovih oblasti u našoj zemlji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/562677/srbija-medju-15-zemalja-u-svetu-po-uvecanju-udela-bdp-a-u-istrazivanje-i-razvoj.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)