POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Održan sastanak premijerke

sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara

Beograd, 26. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima koje je ova radna grupa sprovela, a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela, koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili.

Brnabić je istakla da je Radna grupa u veoma kratkom roku napravila određene pomake, izdvojivši to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, imajući u vidu posao koji rade i čest rad na terenu.

Zatim, kao inicijativa ove radne grupe - počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

U okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi, odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana, a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Predsednica Vlade istakla je, takođe, i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka o tome da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je Tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

Premijerka je naglasila da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je naglasila da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji.

Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku, UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koja su od početka uključena u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Brnabić i Gojković, kao i učesnici sastanka, upućuju još jednom poziv medijskim i novinarskim udruženjima koja su napustila ovu radnu grupuAsocijacija medija, Acocijacija onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres - da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara, jer je to u zajedničkom interesu svih.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacijaMisije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije "Konrad Adenauer".

U skladu sa ranijim dogovorima članova Radne grupe, premijerka je zakazala sledeći redovni mesečni sastanak za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/531409/odrzan-sastanak-premijerke-sa-radnom-grupom-za-bezbednost-i-zastitu-novinara.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)