POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Virus

U drugom kvartalu Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Beograd, 2. avgust 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je naša zemlja u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto, čime smo, prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom BDP-a od 6,5 odsto, što su mnogo bolji rezultati nego što smo očekivali.

Brnabić je na konferenciji za medije posvećenoj makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji, poručila da je to velika stvar za privredu i građane, budući da je taj rezultat ostvaren u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekonomije, uključujući i najjače, imaju pad u dvocifrenim procentima.

Predsednica Vlade je rekla da svi indikatori koje imamo u prvom polugodištu, u kojem je ostvaren minimalan pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 odsto, govore o tome da ćemo imati bolji rezultat, da nećemo dalje padati ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule, što bi bio veliki uspeh.

Razlozi za bolji rezultat od očekivanog su, kako je precizirala, odličan oporavak industrije, rast potrošnje u trgovinama, bolji od očekivanog rezultat u građevini, gde je pad mnogo manji od očekivanog.

Kao oblasti u kojima je ostvaren rast, navela je prehrambenu industriju sa 6,3 odsto, 2,4 odsto rasta u industriji pića, 16,9 odsto u farmaceutskoj i 9,6 odsto rasta u hemijskoj industriji.

U rudarstvu se, takođe, beleži rast od 11, 9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama „Ziđina“ i projektu“ Čukaru Peki“, rekla je premijerka i prenela da je grupacija Rio Tinto odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, kako je ocenila, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, dok je pad od 46,7 procenata zabeležen u proizvodnji motornih vozila, a kod gume i plastike on je 14,7 procenata, rekla je Brnabić.

Ona je čestitala i građanima i privredi na tom rezultatu, zamolivši ih da nastave zajedničku borbu, u kojoj će im Vlada uvek biti na usluzi.

Uprkos krizi, Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, a u odnosu na isti period prošle, beleži se povećanje za 1,6 odsto, rekla je premijerka, dodavši da ohrabruje to kako se ponaša tržište rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine, kako je naglasila, beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila - 21,1 odsto, što govori o tome da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju.

Brnabić je navela da se beleži rast broja zaposlenih od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4, 5 odsto.

Prema njenim rečima, privreda Srbije u prvom kvartalu bila je najbrže rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija.

U drugom kvartalu ove godine, kako je istakla, mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u tom periodu bila bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto.

Brnabić je ukazala na to da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori, daju to za pravo.

Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljaca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat, rekla je predsednica Vlade.

Ona je, takođe, prenela da je u drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal.

Raduje to što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvaratalu, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trening centara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja, za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Planira se, kako je dodala, da reforma sezonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama, rekla je predsednica Vlade.

Ona je poručila i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju u vezi sa koronavirusom pod kontrolu.

Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije, navela je Brnabić.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/481099/u-drugom-kvartalu-srbija-druga-najbrze-rastuca-ekonomija-u-evropi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2020.

USTAVNI SUD

Devizni prekršaj - Neprijavljivanje efektivnog stranog novca prilikom granične kontrole - Izricanje zaštitne mere - oduzimanja predmeta prekršaja - Odbijanje ustavne žalbe


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Visoki službenički savet - Donet NOVI Poslovnik


TRGOVINA

Elektronska trgovina - Objavljeni vodiči za sigurnu e-trgovinu


PROMET NEPOKRETNOSTI

Centralizovana evidencija ugovora - Uređeno vođenje posebne centralizovane evidencije o ugovorima o prometu nepokretnosti


ZALOŽNO PRAVO

Puštena u rad oglasna tabla Registra zaloge


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


NAKNADA ŠTETE

Prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji


PLANSKI SISTEM REPUBLIKE SRBIJE

Obavezni elementi plana razvoja autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave


SUDSKA PRAKSA

Parnični postupak - Troškovi


PARNIČNI POSTUPAK

Pravo stranke na upotrebu svoga jezika u parničnom postupku


PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJU

Program "Moja prva plata"


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


ZAŠTITA OD DISKRIMINACIJE

Nije svako "pravljenje razlike" među licima diskriminacija


SOCIJALNA ZAŠTITA

Srbija će dobiti novi Zakon o Socijalnoj zaštiti


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Sistem video-nadzora se koristi isključivo u skladu sa zakonom


PREKRŠAJI

Novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Novi propis - Autobuska stajališta


SAOBRAĆAJ

Hidrografska delatnost


SUBVENCIJE

Vlada Republike Srbije - Usvojen program rasporeda korišćenja subvencija za hotelijere


TURIZAM

Pomoć turističkim agencijama


KULTURA

Koncerti, festivali, priredbe


SUDSKA PRAKSA

Krivični postupak - Troškovi


IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Osuđenici koriste "Skajp" i "Vajber" za kontakt sa porodicom tokom pandemije


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Zakon o zaštiti od zarazne bolesti - Pojmovi iz Zakona


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)