POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

VLADA

Virus

U drugom kvartalu Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Beograd, 2. avgust 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je naša zemlja u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto, čime smo, prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom BDP-a od 6,5 odsto, što su mnogo bolji rezultati nego što smo očekivali.

Brnabić je na konferenciji za medije posvećenoj makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji, poručila da je to velika stvar za privredu i građane, budući da je taj rezultat ostvaren u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekonomije, uključujući i najjače, imaju pad u dvocifrenim procentima.

Predsednica Vlade je rekla da svi indikatori koje imamo u prvom polugodištu, u kojem je ostvaren minimalan pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 odsto, govore o tome da ćemo imati bolji rezultat, da nećemo dalje padati ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule, što bi bio veliki uspeh.

Razlozi za bolji rezultat od očekivanog su, kako je precizirala, odličan oporavak industrije, rast potrošnje u trgovinama, bolji od očekivanog rezultat u građevini, gde je pad mnogo manji od očekivanog.

Kao oblasti u kojima je ostvaren rast, navela je prehrambenu industriju sa 6,3 odsto, 2,4 odsto rasta u industriji pića, 16,9 odsto u farmaceutskoj i 9,6 odsto rasta u hemijskoj industriji.

U rudarstvu se, takođe, beleži rast od 11, 9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama „Ziđina“ i projektu“ Čukaru Peki“, rekla je premijerka i prenela da je grupacija Rio Tinto odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, kako je ocenila, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, dok je pad od 46,7 procenata zabeležen u proizvodnji motornih vozila, a kod gume i plastike on je 14,7 procenata, rekla je Brnabić.

Ona je čestitala i građanima i privredi na tom rezultatu, zamolivši ih da nastave zajedničku borbu, u kojoj će im Vlada uvek biti na usluzi.

Uprkos krizi, Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, a u odnosu na isti period prošle, beleži se povećanje za 1,6 odsto, rekla je premijerka, dodavši da ohrabruje to kako se ponaša tržište rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine, kako je naglasila, beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila - 21,1 odsto, što govori o tome da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju.

Brnabić je navela da se beleži rast broja zaposlenih od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4, 5 odsto.

Prema njenim rečima, privreda Srbije u prvom kvartalu bila je najbrže rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija.

U drugom kvartalu ove godine, kako je istakla, mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u tom periodu bila bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto.

Brnabić je ukazala na to da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori, daju to za pravo.

Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljaca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat, rekla je predsednica Vlade.

Ona je, takođe, prenela da je u drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal.

Raduje to što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvaratalu, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trening centara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja, za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Planira se, kako je dodala, da reforma sezonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama, rekla je predsednica Vlade.

Ona je poručila i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju u vezi sa koronavirusom pod kontrolu.

Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije, navela je Brnabić.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/481099/u-drugom-kvartalu-srbija-druga-najbrze-rastuca-ekonomija-u-evropi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)