POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

Težimo vrhunskom kvalitetu!

TEŽIMO VRHUNSKOM KVALITETU

 

Šta je to kvalitet i koji su kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuje?

Postoje različite vrste kvaliteta.

Na primer - kvalitet “BIC” hemijske olovke, kao veoma kvalitetne hemijske olovke za svoju namenu (jeftina olovka za jednokratnu upotrebu) i kvalitet “PARKER” olovaka, koje predstavljaju pojam kvaliteta skupe olovke. Ili YUGO, GOLF i MERCEDES.

Dakle, postoje razni nivoi od najnižeg, preko srednjeg i visokog, do najvišeg nivoa kvaliteta. Ima olovaka i "olovaka", kao što ima automobila i "AUTOMOBILA". Isto važi i za sve druge proizvode.

Citirajući neke, u zapadnim, razvijenijim zemljama, proverene kriterijume koji određuju nivo kvaliteta nekog proizvoda, pokušaćemo da predstavimo sebe.

Tačnije, postavićemo realni kriterijum i objektivni zahtev kvaliteta, na koji ćemo dati NAŠ ODGOVOR.

 

ŠTA VISOKOKVALITETNI PROIZVOD ČINI VISOKOKVALITETNIM
PO OPŠTEPRIHVAĆENIM STANDARDIMA

 

PROIZVOĐAČ

Kvalitetan proizvođač je osnova ukupnog kvaliteta proizvoda.

Strategija razvoja INTERMEXA je vrhunski kvalitet izrade uz stalno usavršavanje i unapređenje. Radeći za tržište, mi smo neprekidno “na proveri” spremni da odgovorimo izazovima. Stalno poboljšavamo svoje proizvode, uvereni da uvek može više i bolje od već dostignutog. Težimo perfekciji. Ne osvrćemo se i ne zadovoljavamo se već urađenim. Ne slavimo postignute uspehe i ne živimo od njih. Ne zadržavamo se i ne zastajkujemo, “ne spavamo na lovorikama”. Idemo dalje. Uvek iznova istražujemo, osvajamo, unapređujemo, usavršavamo.

 

IDEJA
Proizvod predstavlja materijalizaciju određene ideje. Ideja je neophodna  polazna tačka. Proizvod vrhunskog kvaliteta u svojoj osnovi, za polazište je imao vrhunsku ideju.

O vrednosti ideja koje su bile polazište naših proizvoda, sama po sebi, govori činjenica da je INTERMEX prvi napravio neke proizvode (džepna Carinska tarifa, informacioni sistemi - "ICT", "INDOK") koji ne samo da su zauzeli značajno mesto na tržištu, već su i postali lider u svojoj grupi, a nazivi nekih od naših proizvoda - postali su sinonim za tu vrstu proizvoda.

 

PROJEKAT
To je strukturisanje ideje.

Da bi jedna sjajna ideja prerasla u tehnički prihvatljiv projekat, mora prvo da se materijalizuje na papiru, da “izdrži” matematički, logički, ekonomski i svaki drugi odgovarajući test, kako bi se u raznim projekcijama utvrdila usaglašenost originalnih rešenja prilikom povezivanja u celinu zvanu proizvod.

Ekipe eksperata iz raznih oblasti (pravnici, ekonomisti, programeri, dizajneri, stručnjaci za marketing …) rade na svakom našem projektu. U međusobnom sučeljavanju, argumentima “za i protiv”, oformljuje se kvalitetan projekat, projekat koji će moći uspešno da se realizuje.
 

MATERIJALI
Prvo objektivno merilo kvaliteta, odnosno ono što kupac, u prvom kontaktu sa proizvodom vidi – je materijal od koga je izrađen. Proizvodi vrhunskog kvaliteta izrađeni su od materijala vrhunskog kvaliteta.

Iako za izradu naših proizvoda, materijali od kojih su izrađeni ne spadaju u najbitnije odrednice kvaliteta tih proizvoda (sadržaj knjige mnogo je važniji od papira na kome je štampan), ipak, mi za njihovu izradu koristimo najkvalitetnije (na našem tržištu, dostupne) materijale.  Kod našeg softvera, materijal je još manje značajan, ali i ono malo "vidljivog" materijala, kao što su diskete i CD, uputstva, ambalaža i drugo - visokog su kvaliteta, strane proizvodnje i na nivou svetskog standarda.

 

KOMPONENTE  *)
U izradi svakog proizvoda, osim osnovnog materijala od koga je proizveden, koristi se veliki broj raznih komponenti, i svaka ima svoj kvalitet, kojim utiče na konačni kvalitet finalnog proizvoda.

U naše proizvode, ugrađene su komponente visokog kvaliteta. Naravno, najvišeg mogućeg, shodno dostupnosti u našim uslovima, adekvatnosti svrsi proizvoda, primerenosti nameni i kupovnoj moći kupaca.

 

IZRADA  *)
Kvalitetna izrada podrazumeva vladanje tehnikom i tehnologijom proizvodnje na najvišem nivou (i od najkvalitetnijeg materijala, sa ugrađenim komponentama izvrsnog kvaliteta – može da se proizvede loš proizvod - ako izrada nije na određenom nivou kvaliteta).

Za izradu naših proizvoda (i knjiga i softvera) koristimo najsavremenije alate. Stalno pratimo razvoj novih tehnologija u svetu, redovno nabavljamo nove programe, usvajamo nova znanja i primenjujemo ih u praksi. I više od toga. Mi mislimo unapred, pokušavajući da predvidimo buduće tokove razvoja, kao i pitanja i probleme koji će se otvoriti, ne bi li postavili okvire za njihovo adekvatno rešenje.

Proces izrade naših proizvoda, ima dodatni specifikum u odnosu na, recimo, proces proizvodnje neke robe, utoliko što je gotovo najvažniji njegov deo - visokostručni, intelektualni rad saradnika i autora. Suština naših izdanja je sublimacija dosegnutih znanja i godina iskustva, prezentovanih na pogodan, lako dostupan, savremen, a ujedno i primeren (ciljnoj grupi) način.

 

FUNKCIJA  *)
Svaki proizvod ima određenu funkciju i u zavisnosti u kojoj meri je ispunjava (bez obzira na kvalitet materijala, izrade, lepotu…) određuje kvalitet celog proizvoda (stolica koja “žulja” ne ispunjava svoju osnovnu funkciju i bez obzira što je lepa, teško će naći kupca).

Funkcija naših knjiga i softvera je da informišu, olakšaju, racionalizuju i ubrzaju rad. Znanje i višegodišnje iskustvo eksperata u oblastima kojima se bavimo - činimo dostupnim svima kojima je ono potrebno i time ih oslobađamo dela mukotrpnog sticanja iskustva i “stranputica” koje ih čekaju na tom putu.

 

IZGLED  *)
Važan element svakog proizvoda je njegov izgled (u odnosu na njegovu funkciju, naravno).

Posvećujemo punu pažnju izgledu, kako samih proizvoda, tako i pratećih segmenata. Rukovodimo se geslom - da je najbitniji sadržaj i funkcionalnost, ali smatramo da nema razloga da kvalitetne, kvalifikovane i proverno pouzdane informacije, prezentirane na funkcionalan način, ne budu i lepo i savremeno dizajnirane.

 

*)  SOFTVER – IZRADA, FUNKCIJA, IZGLED – KONKRETNI ZAHTEVI KVALITETA

                    Charles Connell i njegovi generalni principi dobrog softvera.

 

Dobar softver mora da zadovolji određene standarde (baš kao i zgrade). Većina softvera je tako loša, da kada bi stambene zgrade bile takve – niko normalan u njima ne da ne bi stanovao, nego ne bi u njih ni ušao. Niko ne bi prihvatio nikakvo opravdanje za kuhinju bez vode i slavinu u dnevnoj sobi. Dakle postoje standardi (opšte poznati) koji se, prilikom izgradnje zgrade, moraju zadovoljiti. Isto tako, postoje principi koje bi dobar softver morao da ispoštuje, a to su:

- COOPERATION – DOBRO RADI U OKRUŽENJU - Kao što je za zgradu važno da se uklopi u okolinu (vodi se računa o mestu na kome se gradi, blizini saobraćajnica, ostalim susedenim zgradama, komunalnoj infrastrukturi itd, - ne može se izgraditi poprečno na sred ulice), tako je i za softver važno da se uklopi u okolinu, a za softver to je – hardver, operativni sistem, druge aplikacije i programi itd.

Naš softver radi na svim računarima (bez obzira na vrstu, starost ili opremljenost hardverom), i svim verzijama Windows  operativnog sistema (Windows 95/98/NT/ 2000 …). Obezbeđuje komfornu komunikaciju sa drugim aplikacijama (Microsoft Word, Excel, …).

- APPROPRIATE FORM – ODGOVARAJUĆA FORMA (PROGRAM PRIKLADAN SVOJOJ SVRSI) - Kvalitetna zgrada sjedinjuje formu i funkciju. Isto važi i za softver.

Naš softver je za pravnike, ekonomiste, spoljnotrgovince, špeditere … Sadrži velike “količine podataka”, koji se stalno menjaju i kako takvi (izmenjeni i dopunjeni) moraju se redovno dostavljati korisnicima, koji ih lako i jednostavno moraju preuzimati i unutar njih komforno i brzo pretraživati, pronalaziti, memorisati, kopirati ili štampati tražene informacije. Naš softver ispunjava te zahteve, pouzdan je, stabilan i prilagođen potrebama korisnika

- SYSTEM MINIMALITY – SOFTVER TREBA DA BUDE NAJMANJI MOGUĆI (“AS SMALL AS IT CAN BE“), KORISTEĆI POSTOJEĆE KOMPJUTERSKE RESURSE, GDE GOD JE TO MOGUĆE –  Zamislite da se gradi zgrada na mestu koje ima rešenu i izvedenu elektro-strukturu, a investitor ipak izgradi sopstvenu  centralu za proizvodnju električne energije. Taj dodatni rad i značajno povećani troškovi - ne mogu se pravdati minornim razlozima (“želimo svoju struju“) ili neznanjem (“nismo znali da susedna zgrada ima struju“) i potpuno su neprihvatljivi. Ovakvo stanje u softveru je vrlo često. Prilikom izrade softvera, pišu se segmenti, delovi, kontrole itd, koji već postoje, rade se stvari koje je neko već uradio, testirao, otklonio mane i koji su bolji i jeftiniji od njih. Razlog je u OHOLOSTI, NEZNANJU i LENJOSTI DA SE UČI NEŠTO NOVO (u odnosu na već stečeno znanje), a posledica je da je takav softver daleko glomazniji nego što bi trebao da bude, RADI SPORIJE nego što bi mogao, ZAHTEVA VIŠE VREMENA da bi se napravio, a samim tim i DRASTIČNO VIŠE KOŠTA.

Naš softver je kompaktan - "mali" (u smislu prostora koji zauzima na disku u korelaciji sa sadržajem i mogućnostima), a omogućuje veliku funkcionalnost i lakoću korišćenja. Razlog je u tome što prilikom realizacije softvera – koristimo proverene, testirane i optimizovane komponente, stabilne i u svetu poznate baze podataka i proverena rešenja standardnih problema. Pratimo razvoj novih tehnika i metoda programiranja, i u svoj softver ugrađujemo rešenja koja najbolje odgovaraju zadatom problemu, a omogućuju usavršavanje i prilagođavanje (novim okolnostima ili dodatnim potrebama korisnika).

- COMPONENT SINGULARITY – JEDNA KOMPONENTA ZA JEDNU INSTANCU (SVRHU, STEPEN), A SVE ONE ZAJEDNO KOREKTNO KOMUNICIRAJU – Dobra kuća za jednu porodicu ima, na primer - jednu kuhinju, jednu dnevnu sobu i potreban broj spavaćih soba i kupatila, ali nema tri kuhinje sa četiri ostave. Isto važi i za softver, mada često za jednu instancu ima više komponenti (tri drajvera za jedan štampač), odnosno priličan broj dupliranih i nepotrebnih kodova ima u programima. Najčešći razlog za ovo je nekoordiniranost unutar ekipe koja pravi softver (projekat predugo traje, ekipe ljudi se smenjuju, jedan programer ne zna da je drugi to već napravio, zaboravili su šta su uradili …).

Naš softver je "čist", nema dupliranih, "zaboravljenih" delova, svaki ima svoju svrhu. Naši ljudi dugo rade zajedno na raznim projektima, ekipe su kompaktne i potpuno koordinisane, projekti se rade u najkraćem mogućem vremenu, po zadatoj proceduri i uz odgovarajuću dokumentaciju.

- FUNCTIONAL LOCALITY – FUNKCIONALNO GRUPISANJE - U dobro projektovanoj zgradi prostori su grupisani shodno nameni. Glavne vodovodne, električne i instalacije grejanja su obično u podrumu. Instalacije, uređaji i oprema za pripremanje hrane su takođe na jednom mestu. Čiviluci su blizu ulaznih vrata itd. Rerna nije u dnevnoj sobi, a mašina za veš u spavaćoj sobi. Dobar softver takođe poštuje princip lociranja zajedno sličnih stvari.

Naš softver je konstruisan u skladu sa ovim principom, jer njegova struktura ima smisla sa stanovišta struke kojoj je namenjena, poštuje sličnosti i vrši funkcionalno grupisanje. Organizacija, podela, meniji programa - sve je u duhu profesije i posla kome je namenjen. Logičan je, prati zahteve i pravila postupanja u konkretnim poslovima, pa je olakšano snalaženje i ubrzana obuka.

- SIMPLICITY – JEDNOSTAVNOST - Ovo je jedan od najznačajnijih principa i poklapa se sa svim ostalim principima. Jednostavnost je cilj kome se teži. Mladi programeri kreiraju jednostavna rešenja za jednostavne probleme. Stariji programeri kreiraju kompleksna rešenja za kompleksne probleme. Genijalni programeri nalaze jednostavna rešenja za kompleksne probleme.

Naš softver je lak za upotrebu, i s obzirom na mogućnosti koje pruža i njegovu  unutrašnju kompleksnost i složenost zahteva koji su postavljeni, nudi najjednostavnija moguća rešenja.

- PUTTING IT TOGETHER – SVE ZAJEDNO – Na kraju, postoji globalni kvalitet dobrog softvera, koji nije samo zbir gornjih principa. Kao što atrhitekta ne može da projektuje dobru zgradu prostim uključivanjem najboljih poznatih  elemenata (koji bi bili najbolji negde drugde), već mora da vodi računa o celini. Tako i dobar softver nije prosti zbir, odnosno “kolekcija najboljih segmenata na jednom mestu” (makar oni i bili najbolji), već je “najbolja celina”, ali naravno, ne u apstraktnom smislu, već po velikom broju realnih parametara.

Naši softveri predstavljaju zaokružene celine, koji u potpunosti “pokrivaju” i odgovaraju zahtevima posla kome su namenjeni. Kompleksni su, ali i jednostavni za korisnika, jer su im segmenti (od kojih su neki najbolja rešenja, sama po sebi) tako “ukomponovani” da svi zajedno čine skladnu celinu.

 

 

DISTRIBUCIJA
Nivo kvaliteta distribucije robe – obično “prati” nivo kvaliteta same robe. Izvesni proizvodi se ne mogu naći na “svakom koraku”, distribuiraju se na određenim mestima i na načine koji su jednako visokog standarda u pogledu kvaliteta plasmana, kao i kvaliteta samog proizvoda jer su namenjeni određenoj ciljnoj grupi kupaca, koja zna da ceni kvalitet.

I u ovom segmentu, mi smo se opredelili za odgovarajući nivo kvaliteta distribucije. Naši proizvodi se ne mogu kupiti u prodavnicama (knjižarama) koje se nalaze u prometnim ulicama, jer nisu namenjeni prolaznicima, šetačima, ne kupuju se “usput”. Naše knjige i softver namenjeni su kupcima koji znaju šta traže i znaju da cene kvalitet, u svim njegovim segmentima, pa su i zaslužili da im se, u njihovim prostorijama, obavi prezentacija, pokažu sve opcije i mogućnosti, ukaže na prednosti, odgovori na pitanja i eventualno uvaže dodatni zahtevi.

 

ODRŽAVANJE (komunikacija sa kupcem i nakon obavljene prodaje)
Pošto naši proizvodi, s jedne strane - nisu namenjeni širokoj potrošnji, već određenoj ciljnoj grupi koja poseduje određeni nivo znanja i koja prestaje da bude običan kupac i postaje korisnik (pomalo i saradnik), a s druge - sama suština je u blagovremenom pružanju određenih informacija, te to samo po sebi pretpostavlja održavanje redovne komunikacije sa korisnicima. Pod ovim mi podrazumevamo i više od onoga što nam je posao (redovno održavanje i ažuriranje naših informacionih sistema). Podrazumevamo pružanje pomoći i kod stvari kod kojih mi nismo prodavci, pa nismo ni odgovorni (možete li da dođete, "pala nam je mreža"). Podrazumevamo i davanje saveta, sugestija i odgovora iz oblasti kojom se bavimo, a ukoliko to nije naš “fah”, znamo čiji je - pa upućujemo na njih.

 

CENA
To je novčana vrednost kvaliteta.

A kvalitet košta. Košta kvalitetno ime proizvođača, kvalitetna ideja, kvalitetan projekat, kvalitetno izvođenje projekta, košta kvalitetan materijal i sve komponente, košta ostvarenje kvalitetne funkcije i izgleda, kvalitetna izrada i distribucija.

U normalnoj tržišnoj privredi, cena koja se plaća za određeni proizvod, uvek zavisi od stepena kvaliteta njenih sastavnih delova. Kvalitet mora da košta.

Pošto i nekvalitetan proizvod košta, to je razlog više da se, kad se već plaća, priušti kvalitet.Tačnije, treba voditi računa, da li je razlika u ceni takva da opravdava razliku u kvalitetu, odnosno da li je jeftiniji proizvod - slabijeg kvaliteta samo za onoliko za koliko je jeftiniji. Naime, često se dešava da je proizvod malo jeftiniji a neuporedivo lošijeg kvaliteta, pa se na kraju ispostavi da je, ustvari, skuplji s obzirom na ono što pruža.

Naši proizvodi imaju cenu koja je ispod nivoa njihovog kvaliteta, ili preciznije, na nivou su donje granice mogućnosti održavanja kvaliteta.

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2024.

PREPORUKE VLADE

17.06.2024 – Neradni dan za islamske zajednice


RADNO PRAVO

Dostavljanje zaposlenom preko oglasne table


RADNO PRAVO

Klauzula zabrane konkurencije


RADNO PRAVO

Mirovanje i prestanak radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni sud – Mirovanje radnog odnosa


PRIVREDNO PRAVO – OSIGURANJE

Naknada buduće štete – Isplata kapitalizirane rente


NARODNA BANKA

Bazna inflacija - Šta je bazna inflacija i po čemu se razlikuje od ukupne inflacije?


SUDSKA PRAKSA

Finansijski lizing – Ugovorena promenljiva kamatna stopa - Dužnost usklađivanja lizing naknade pri svakoj promeni euribora


NARODNA BANKA

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti


NARODNA BANKA

Evropska unija – srpska ekonomija potvrdila značajnu otpornost u periodima krize, uz povoljne izglede rasta


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO PRAVO

STEČAJ – Pokretanje stečajnog postupka


MEĐUNARODNI UGOVORI

Obaveštenje o stupanju na snagu Sporazuma i međunarodnih akata


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava – Nameravano udaljenje jedne libijske porodice sa teritorije Republike Srbije (jer predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost)


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)