POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPREČAVANJE NASILJA

Srbija ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja

Beograd, 21. maj 2021.

 

Državna sekretarka Ministarstva  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Stana Božović ocenila je danas da je donošenje Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine - potvrda odlučnosti Vlade da se suprotstavi nasilju.

Božović je, prilikom predstavljanja ove strategije u Palati Srbija, poručila da se donošenjem ovog strateškog dokumenta još jednom dokazuje da je Srbija država koja ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja, ali i država koja poštuje i štiti ljudska prava i neguje vrednosti kao što su sloboda, sigurnost, poverenje i solidarnost.

Državna sekretarka je ocenila da je ova strategija značajna i zbog suzbijanja drugih vrsta nasilja vršnjačkog nasilja, nasilja na ulici i sportskim terenima.

Prema njenim rečima, neke od ključnih novina u toj strategiji su razvijanje programa prevencije kroz sve sisteme i usvajanje standarda za uslugu programa rada sa učiniocima rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Strategija predviđa i uspostavljanje i unapređenje opštih i specijalizovanih usluga podrške (SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć i drugo) za žene žrtve nasilja na celoj teritoriji Republike Srbije i njihovo finansiranje iz nacionalnog, pokrajinskog i lokalnih budžeta.

Predviđeno je i obezbeđivanje uslova za osnivanje specijalizovanih referentnih centara za podršku žrtvama seksualnog nasilja, uspostavljanje kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida, kao i inkriminacija svih oblika nasilja prema ženama i nasilja u porodici u skladu sa Istanbulskom konvencijom.

Od izuzetne je važnosti da žene znaju da nisu same i da mogu računati da će društvo stati uz njih, osnažiti ih i pomoći u daljem životu. Treba da budemo odgovorni i probleme ne rešavamo nasiljem, već da zajedno prebrodimo svaku prepreku i budemo jedni uz druge, istakla je Božović.

Državna sekretarka je naglasila da će Srbija, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, nastaviti da ulaže velike napore u sprečavanju nasilja, prevenciji i jačanju mehanizama socijalne zaštite, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547213/srbija-ima-nultu-toleranciju-na-sve-oblike-nasilja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)