POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Uzajamno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Maroka

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Rabatu sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Maroka veoma dobri, prijateljski i da ih karakteriše uzajamno razumevanje i poverenje.

On je poručio da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i izrazio spremnost za nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Ministar je preneo zahvalnost na principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci Maroka naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Selaković je naglasio da Srbija veoma ceni podršku Maroka u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

On je ukazao i na to da se Srbija zalaže za jačanje mira i stabilnosti u regionu Severne Afrike i Magreba i da visoko ceni doprinos i ključnu ulogu Maroka u ostvarivanju tih ciljeva.

Ministar spoljnih poslova je istakao da Srbija pruža podršku naporima Kraljevine Maroko u rešavanju svojih pitanja od nacionalnog značaja dijalogom koji teži pravičnim, realnim i održivim rešenjima, zasnovanim na međunarodnom pravu.

Selaković je, kada je reč o parlamentarnoj saradnji, ocenio da je ona veoma važan segment ukupne saradnje i napomenuo da je na tom planu ostvarena vrlo dobra komunikacija, koju bi trebalo nastaviti.

On je, takođe, napomenuo da podsticaj ovoj saradnji daju postojeće grupe prijateljstva u parlamentima, kao i Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, koji je potpisan 2018. godine.

Selaković je, govoreći o unapređenju ukupne saradnje dveju zemalja, posebno naglasio spremnost Srbije da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, uz ocenu da oni ne prate nivo odličnih političkih odnosa.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana za marokanska iskustva u razvoju privredne saradnje na afričkom tržištu, napominjući da naša zemlja Maroko vidi kao kapiju za ekonomski pristup ovom značajnom tržištu, ali i kao most za to da partnerstvo sa Marokom preraste u partnerstvo sa afričkim kontinentom.

Selaković je naglasio da je Srbija posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, ali i da vodi politiku negovanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom, Kinom, državama Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta.

Šef srpske diplomatije je obavestio Habiba El Malkija o tome da se Srbija i Beograd spremaju da u oktobru ove godine obeleže 60- godišnjicu prvog Samita Pokreta nesvrstanih zemalja i da bi bili počastvovani prisustvom Maroka.

Sagovornici su razgovarali i o pandemiji COVID-19, razmenili iskustva u borbi njihovih zemalja sa virusom i izrazili spremnost za dalju saradnju po tom pitanju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542869/uzajamno-prijateljstvo-i-razumevanje-srbije-i-maroka.php

 

* * *

Srbija spremna za snažniju privrednu saradnju sa Marokom

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Rabatu sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Saadom Dineom El Otmanijem.

Selaković je istakao da između dve države ne postoje otvorena pitanja, a bilateralne odnose Srbije i Maroka ocenio kao vrlo dobre, prijateljske i iskrene.

On je, izražavajući uverenje da će poseta Maroku pružiti podstrek za suštinsko unapređenje bilateralnih odnosa u celini, naglasio da je Srbija opredeljena da sa Marokom razvija sveobuhvatnu saradnju i da očekuje dalje intenziviranje političkog dijaloga i jačanje ekonomskih odnosa.

Selaković je iskazao zahvalnost El Otmaniju na doslednoj politici i principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na dosadašnjoj aktivnoj podršci naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar je izrazio nadu da se stav Maroka neće menjati i da će dve strane nastaviti da se pomažu u međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim prioritetima.

Srbija želi da i dalje proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, ukazao je ministar spoljnih poslova i dodao da je naša zemlja spremna da sa Marokom ostvari što snažniju privrednu saradnju, koja bi na pravi način odražavala prijateljske odnose naših država i naroda.

Selaković je naglasio da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, čemu doprinosi zajednička regionalna pripadnost i blizina tržišta.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana i za izvoz poljoprivrednih mašina i alata, žitarica, posebno visokokvalitetnih sorti semena na marokansko tržište.

Selaković je dodao da Srbija želi i unapređenje saradnje u sferi privlačenja marokanskih investicija.

Šef srpske diplomatije ukazao je na to da dve države imaju interes da pospeše zajednička ulaganja u privredne grane čiji su proizvodi deficitarni, poput farmaceutske, tekstilne i drvne industrije, kao i zajednički interes za plasman proizvoda na treća tržišta, što omogućavaju sporazumi o slobodnoj trgovini koje su obe zemlje potpisale sa drugim zemljama, ili grupama zemalja.

Takođe, kako je dodao, postoji ogroman potencijal i zainteresovanost za to da Maroko našoj zemlji bude most za tržište zapadne Afrike.

Selaković je istakao da mogućnosti za saradnju postoje i u okviru oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

On je naglasio da je srpska strana posebno zainteresovana za razvoj kulturno-prosvetne saradnje, koja doprinosi jačanju međusobnog upoznavanja i širenju saradnje u svim drugim oblastima.

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Rabata Mohamedom Sadikijem, Selaković je istakao da unapređenju i razvoju odnosa Srbije i Maroka naročito može da doprinese i jačanje partnerskog odnosa prestonica Beograda i Rabata.

Ministar je rekao i da je zaista impresioniran razvojnim projektima Rabata, grada u kome se, kako je ukazao, iz godine u godinu oseća poboljšanje kvaliteta života i koji sigurnim putem ide ka tome da postane prva zelena prestonica.

Razmena iskustava između Rabata i Beograda, naglasio je on, pomaže razvoju prijateljskih odnosa između dve prestonice i dve države.

Uveren sam u to da će trenutak koji svi željno očekujemo - kraj pandemije COVID-19, doći što pre, da sledeće godine proslavimo 65- godišnjicu naših diplomatskih odnosa, u kojoj će upravo naša dva glavna grada imati važnu ulogu, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je impresioniran posetom Muzeju savremenih umetnosti u Rabatu i da projekat tog grada kao kulturne prestonice pleni uspesima i ostvaruje se na izuzetan način.

Selaković, gradonačelnik Sadiki, glavni inženjer i glavni arhitekta obišli su i projekte „Loranžeri“ i „La Marina“, odnosno „Rabat na vodi“ koje gradi firma „Igl Hils“, poznata po „Beogradu na vodi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542827/srbija-spremna-za-snazniju-privrednu-saradnju-sa-marokom.php

 

 

* * *

 

Srbija i Maroko na putu strateškog partnerstva

Beograd/Rabat, 6. maj 2021.

 

Zvanična poseta ministra spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikole Selakovića Maroku 5. i 6. maja, u okviru obeležavanja 64-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Republike Srbije, bila je prilika za produbljivanje političkog dijaloga i razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko Naser Bourita i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković pozdravili su pohvalnu dinamiku koja karakteriše bilateralne odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom i univerzitetskom nivou, kao i izvanrednu koordinaciju u međunarodnim organizacijama.

Selaković je pozitivno ocenio centralno mesto Maroka pod vođstvom Njegovog veličanstva kralja Mohameda VI, kao stuba stabilnosti i rasta u regionu.

Sagovornici su pozdravili upravljanje dveju država pandemijom COVID-19, koje je za primer, kao i kampanjom vakcinacije.

Oni su naglasili značajan kvalitativni skok u trgovinskim odnosima Maroka i Srbije uprkos pandemiji, i postigli saglasnost o nastavku njihovog jačanja, s obzirom na ogromne potencijale dveju država.

U tom kontekstu najavili su održavanje trećeg zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučnu saradnju, u Beogradu, 23. i 24. juna 2021. godine, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Pripremni sastanak za pomenutu sednicu održan je između dva imenovana kopredsednika (marokanske ministarke turizma, ručnih zanata, avio-transporta i socijalne ekonomije Nadije Fetah i ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije  Tatjane Matić) 31. marta ove godine putem video-konferencije.

U cilju postavljanja bilateralnih odnosa na put strateškog partnerstva koji obe zemlje žele, postignut je dogovor o nastavku unapređenja odličnih veza na svim nivoima, u duhu prijateljstva, međusobnog poverenja i poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Selaković je istakao diplomatske i političke napore Kraljevine Maroko u cilju postizanja realnog, praktičnog i trajnog političkog rešenja u duhu kompromisa i realnosti i u potpunosti u skladu sa rezolucijama UN.

U tom kontekstu, Republika Srbija smatra marokansku inicijativu za autonomiju, pod marokanskim suverenitetom, ozbiljnim i verodostojnim rešenjem za pitanje Sahare.

Bilateralni pravni okvir dalje se jača potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko, Programa saradnje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, naučnog istraživanja, komunikacija, medija, omladine i sporta (2021-2024) i Sporazuma saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti razmenu znanja, iskustva i unapređenje bilateralnih odnosa, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka Selakovića i Bourite.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542791/srbija-i-maroko-na-putu-strateskog-partnerstva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)