POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija pridaje poseban značaj razvoju odnosa sa Bugarskom

 

Beograd/Sofija, 20. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o političkoj, infrastrukturnoj i ekonomskoj saradnji dveju država, kao i o merama preduzetim u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku, kojem je prisustvovala zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva, konstatovano je da su odlični lični odnosi predsednika Srbije i predsednika Vlade Bugarske od velikog značaja za bilateralnu saradnju dveju država, koju je, međutim, neophodno intenzivirati političkim dijalogom na nivou ministara spoljnih poslova.

Selaković je naglasio da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Bugarskom, kao posebno važnom susedu i prijateljskoj zemlji, u duhu međusobnog uvažavanja i bliskih veza dvaju naroda.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Zaharijevom, istakao da će, završetkom auto-puta na deonici od Dragomana do Sofije, Beograd i Sofija postati dve najbliže prestonice u regionu, sa razdaljinom od približno 400 kilometara.

Ministar je, govoreći o zajedničkim infrastrukturnim projektima sa Bugarskom, izrazio zahvalnost zamenici premijera i ministarki spoljnih poslova Bugarske na podršci koju njena zemlja pruža Srbiji u evrointegracijama, izrazivši nadu da će ona biti nastavljena.

On je, sa druge strane, ukazao na to da postoji odlična komunikacija vlada dveju zemalja koja datira od vremena kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio premijer, dodavši da česti susreti i saradnja dvaju ministara spoljnih poslova treba da budu impuls svemu tome.

On je naveo i da naša zemlja ima razumevanje prema stavu Bugarske u vezi sa Kosovom i Metohijom, ističući da je za Srbiju važno da se rešenje za to naše najvažnije državno i nacinalno pitanje traži dijalogom.

Naša je molba da se dijalogu pruži šansa i da se ne preduzimaju neki potezi koji bi mogli da štete samom procesu dijaloga, naglasio je Selaković.

Posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena maksimalnom obezbeđivanju zaštite manjinskih prava za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Dogovorili smo direktnu liniju komunikacije i ako se dogodi neki problem da se lično čujemo, da automatski spustimo taj slučaj na niže nivoe i da probleme rešavamo u obostranom interesu, ukazao je ministar.

On je podsetio na to da je Srbija u dve pogranične opštine u kojima živi bugarska nacionalna manjina, Babušnici i Dimitrovgradu, otvorila dva odeljenja slobodne carinske zone iz Pirota.

Ministar je napomenuo da se završava njihovo kompletno infrastrukturno opremanje, koje će biti odlična prilika i prostor za zajedničke investicije i dolazak bugarskih investitora, kao i obezbeđivanje zaposlenja ljudi koji žive u tim krajevima.

Prema njegovim rečima, slobodna carinska zona Pirot proglašena je pre dve godine za najbolju carinsku zonu u Evropi i za treću u svetu, a preduzeća i kompanije koje u njoj rade 2019. godine su imale obrt od 645 miliona evra.

Zaharijeva je poručila da Bugarska neće promeniti svoj stav prema Srbiji po pitanju evropskih integracija.

Ona je najavila i da će deonica auto-puta Beograd–Sofija sa bugarske strane biti završena do kraja godine, dok je svoj deo Srbija već završila.

Zaharijeva je, govoreći o bugarskoj nacionalnoj manjini, istakla da je to još jedan od podsticaja za jačanje bilateralnih odnosa, i ocenila da Srbija ima dobro, savremeno zakonodavstvo u pogledu manjina, te da se nada da će u dobrom duhu biti rešavana pitanja važna za manjine.

Ministar spoljnih poslova je jutros počeo zvaničnu posetu Bugarskoj obilaskom Hrama Svete nedelje u Sofiji, gde se poklonio moštima svetog kralja Milutina.

U hramu se sastao sa glavnim sekretarom Sinoda Bugarske pravoslavne crkve episkopom Gerasimom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/513288/srbija-pridaje-poseban-znacaj-razvoju-odnosa-sa-bugarskom.php

 

* * *

 

Rad na realizaciji zajedničkih ciljeva Srbije i Bugarske

 

Beograd/Sofija, 20. januar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Sofiji sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, obavestivši ga o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dveju zemalja i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.

Selaković se tokom razgovora posebno osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.

Radev je ocenio da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj, nakon sedam godina, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

To nas uverava u to da možemo zajedno da realizujemo zajedničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evropskoj porodici, rekao je on.

Radev je preneo zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio u poseti Sofiji.

Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, istakao je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/513309/rad-na-realizaciji-zajednickih-ciljeva-srbije-i-bugarske.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)