POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Devet mađarskih kompanija uložiće u Srbiju 75 miliona evra

Beograd, 29. oktobar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o novim ulaganjima mađarskih kompanija u Srbiju, kao i o međusobnoj saradnji na velikim infrastrukturnim projektima.

Sijarto je preneo ministru Malom da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju, napomenuvši da će vrednost ukupnih investicija biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

On je objasnio da će pomenute kompanije investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metalo - prerađivačku industriju, i to sa naglaskom na centralnu i južnu Srbiju, a da će se u Vojvodini nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije koronavirusa, pri čemu je najavio da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u našoj zemlji.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dveju zemlja.

Tokom sastanka je postignut dogovor o tome da će se u najkraćem roku preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre i kako bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Sagovornici su ocenili i da je projekat završetka rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici od izuzetnog značaja za dve države i njihove narode, pri čemu je Mali najavio da će Vlada Srbije za te svrhe izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će uložiti i Pokrajinska vlada.

Mali je izrazio zahvalnost na ogromnoj podršci koju Mađarska na ovaj način pruža Srbiji.

Sagovornici su ocenili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorile na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i da su na taj način spasile svoje privrede.

Kako je istakao ministar Mali, o tome svedoče i međunarodne finansijske institucije, koje su pohvalile način na koji se Srbija bori sa pandemijom, ali i makroekonomski rezultati

On je naglasio da je javni dug Srbije pod kontrolom i na nivou od 57 odsto BDP-a, kao i da je projekcija Ministarstva finansija da će privredni rast na kraju godine biti -1 odsto.

Mali je izrazio uverenje da on može da bude i na istom nivou kao i prethodne godine, napomenuvši da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto.

Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.

Ministri su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/493948/devet-madjarskih-kompanija-ulozice-u-srbiju-75-miliona-evra.php

 

* * *

 

Mađarska za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji

 

 

Beograd, 29. oktobar 2020.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, što je ujedno i prva zvanična poseta Beogradu nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Sijarto je tom prilikom čestitao ministarki Joksimović na reizboru uz uverenje da će Mađarska i Srbija nastaviti putem dodatnog poboljšanja svojih i inače razvijenih partnerskih i dobrosusedskih odnosa.

Joksimović i Sijarto su ocenili da su, iako su epidemija koronavirusa i njene ekonomske posledice dovele Srbiju i Mađarsku u težak položaj, dve vlade brzo i odlučno odgovorile na izazove koje je virus postavio i održale dobru saradnju.

Članovi novoformirane Vlade Srbije naglasili su da je prijem u EU strateški cilj, koji bi mogao da dovede do brzog nastavka započetih reformi.

Uprkos epidemiji, opšta ravnoteža pregovaračkog procesa se održala, kako se navodi i u izveštaju Evropske komisije.

Sijarto je naglasio da je Mađarska i do sada bila istrajna u podržavanju procesa pristupanja, a podržavala je Srbiju i na političkom i na tehničkom nivou, jer, prema mađarskom stavu, prijem novih članica u EU je neophodan.

Joksimović je izrazila zahvalnost na izuzetnoj podršci i pomoći koju lično ministar Sijarto i Mađarska obezbeđuju Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.

Ona je upoznala sagovornika sa osnovnim pravcima delovanja nove Vlade, posebno sa planovima za realizaciju onih koji se odnose na ubrzanje procesa evropskih integracija.

Uz borbu protiv posledica pandemije koronavirusa na zdravlje ljudi i na naš zdravstveni sistem, brže reforme u oblasti vladavine prava i ekonomsko osnaživanje jesu ono što građani od nas očekuju i na čemu ćemo odgovorno i prilježno raditi u saradnji sa našim evropskim partnerima, izjavila je ona.

U svojstvu Nacionalnog IPA koordinatora ministarka Joksimović ukazala je i na veliki značaj dosadašnje finansijske podrške EU Srbiji, pre svega iz IPA pretpristupnih fondova, ali i posebno naglasila veliku važnost nedavno predstavljenog Investicionog plana za Zapadni Balkan.

Kako je naglasila Joksimović, Evropska komisija je i na taj način pružila kredibilan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU i na tome smo zahvalni svim državama članicama EU.

Uz potrebu da se dalje sprovode ekonomske reforme koje je Evropska komisija inače pozitivno ocenila u Izveštaju za Srbiju za 2020. godinu, unapredićemo i privrednu saradnju u regionu realizacijom inicijative „Mini šengen“ usmerene na slobodnije kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, istakla je Joksimović.

Sijarto je istakao da spoljnopolitička kretanja u proteklih nekoliko meseci na polju pristupanja EU mogu dati razloga za optimizam.

Prema njegovim rečima, obnova dijaloga između Beograda i Prištine, obilazak Zapadnog Balkana od strane Olivera Varheija i Investicioni paket za region pružaju priliku da ovaj proces dobije zamah.

On je naveo da paket pruža značajne resurse za infrastrukturno povezivanje regiona i za razvoj ekonomije.

Za Vladu Srbije je regionalna saradnja uvek predstavljala prioritet, što pokazuje i inicijativa „Mini šengena“.

U tom duhu, Beograd daje dobar primer u razvoju regionalnih odnosa, što bi moglo da doprinese boljem integrisanju regiona u evropsku privredu.

Navedeno potvrđuje i činjenica da je komesar za proširenje i susedsku politiku postavio za cilj da se tokom njegovog mandata bar jedna zemlja pridruži Uniji.

Sijarto je istakao da Mađarska podržava proces pristupanja Srbije EU i na političkom i na profesionalnom nivou, a predstavnici Vlade Mađarske na svim forumima ističu, bilo da je reč o Briselu, Budimpešti ili Beogradu, da Srbija mora što pre da se pridruži EU.

Takođe, on je dodao da mađarski eksperti pomažu srpskoj administraciji da što pre i efikasnije preuzmu pravne tekovine Evropske unije.

Dosledno podržavamo potrebu za otvaranjem novih poglavlja o pristupanju, naime, jedino nakon toga može da se započne istinski posao. Postoji nekoliko pregovaračkih poglavlja koja je Vlada Srbije pripremila, međutim nisu otvorena. Otvaranje poglavlja preduslov je da se započnu neophodne reforme, tako da ne vidimo svrhu u postavljanju političkih prepreka na ovom putu, poručio je Sijarto.

Joksimović je naglasila da će nova Vlada Srbije aktivno nastaviti reformski proces, posebno u oblasti vladavine prava, prateći u dobroj meri preporuke iz Izveštaja Evropske komisije u odnosu na novu metodologiju pregovora, koju je Srbija prihvatila, a koja stavlja još veći akcenat na političke kriterijume i politički monitoring.

Očekujemo da bi svakako do kraja godine trebalo da se održi Međuvladina konferencija, na kojoj bi Srbija predstavila svoje rezultate i strategiju za pristupanje EU za narednu godinu, navela je Joksimović.

Sagovornici su konstatovali da odnosi dve zemlje nisu intenzivni samo na polju pristupanja EU, a Srbija primerno garantuje prava mađarske nacionalne manjine

Ovo je u zajedničkom interesu: jaka zajednica mađarske nacionalne manjine doprinosi snažnoj Srbiji što produbljuje i jača veze dveju zemalja.

Tokom istorije, Mađarska i Srbija nikada nisu imale tako bliske međusobne odnose.

Poslednjih godina su politički susreti na visokom nivou postali učestali, što bi moglo da dobije dalji zamah formiranjem nove Vlade.

Epidemija koronavirusa testirala je globalni međunarodni sistem, ali su Mađarska i Srbija dale odličan primer efikasne saradnje.

Na ovim temeljima bismo želeli dalje da razvijamo naše odnose, jer pored političkih pitanja postoje i mnoge druge oblasti u kojima Srbija i Mađarska mogu da ostvare saradnju.

Sastavni deo naše saradnje je razvoj ekonomskih odnosa. Srbija je, naime, već prilično povezana sa evropskom i mađarskom ekonomijom.

Prošle godine je naša bilateralna robna razmena, u odnosu na prethodnu godinu, na godišnjem nivou beležila porast za 2,9 odsto prelazeći time 2,6 milijardi evra.

Bilateralna robna razmena je u prvih sedam meseci 2020. godine, zbog koronavirusa, opala za samo 4,1 odsto, što je ohrabrujuće za budućnost.

Kroz Podršku za investicije za Zapadni Balkan, koja je pokrenuta prošle godine, mađarske kompanije dobijaju priliku da se pojave u regionu, tako da se pokazalo veliko interesovanje za zemlje regiona, navodi se u saopštenju Kabineta ministarke za evropske integracije.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/493903/madjarska-za-brze-pristupanje-srbije-evropskoj-uniji.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)