POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

SPOLJNI POSLOVI

Srbija ulaže napore u rešavanje pitanja izbeglica

Beograd, 5. oktobar 2020.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nas je pandemija izazvana koronavirusom podsetila na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti, dodajući da posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR-u i OEBS-u koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini istupanje Dačića na 71. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata UN za izbeglice:

„Poštovani predsedavajući,

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo što u ime Republike Srbije imam priliku da izrazim podršku naporima UNHCR-a na sveukupnim zalaganjima u zaštiti svih kategorija prisilno raseljenih lica. Delovanje i rad UNHCR-a posebno su važni u ovim teškim okolnostima kada su nevolje raseljenog stanovništva dodatno otežane zdravstvenom krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19.

Pandemija nas je podsetila na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti u prevazilaženju teškoća. Iako su problemi koje je ona sa sobom donela značajni, izazovi u ostvarivanju zaštite izbeglica i raseljenih lica nastavljaju da okupiraju pažnju država i međunarodnih institucija.

Veoma su zabrinjavajući poslednji podaci koji nam govore da je u svetu trenutno prisutno 26 miliona izbeglica, 45,7 miliona interno raseljenih lica, kao i 4,2 miliona tražilaca azila.

Sa žaljenjem konstatujemo porast broja kako prisilno raseljenih, tako i migranata na globalnom nivou. Rešavanje ovih kompleksnih problema predstavlja test naše odgovornosti i posvećenosti principima humanosti i solidarnosti.

Dame i gospodo,

Koristim priliku da još jednom zahvalim svima koji su pomogli realizaciju Zajedničkog regionalnog stambenog programa trajnog zbrinjavanja izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše SFRJ, a koji se sprovodi u Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR-u i OEBS-u koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica. Naši zajednički napori doveli su do toga da je u Srbiji posredstvom Regionalnog stambenog programa do danas stambeno zbrinuto 5.143 porodica.

Regionalni stambeni program je primer da se put ka rešenju uvek može pronaći, onda kada za tako nešto postoji volja. To je veoma važna poruka jer u Srbiji, osim izbeglica iz bivše SFRJ, boravi i približno 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se ni nakon 21 godine nisu stekli uslovi za održivi povratak.

I ovom prilikom moram da naglasim da je zanemarljiv broj njih ostvario svoje pravo na povratak, nesmetano raspolaganje imovinom, nediskriminaciju i nesmetan pristup političkim, ekonomskim i socijalnim pravima na Kosovu i Metohiji.

Poštovani učesnici skupa,

Populacija interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije predugo čeka na rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja. Podsećamo na to da se Srbi sa Kosova i Metohije više od dve decenije nalaze van svojih domova, što predstavlja jedno od najdugotrajnijih internih raseljenja u Evropi.

Održivi povratak u svoje domove uspelo je da ostvari samo 1,9 odsto njih, što je najmanja stopa povratka u svetu. Interno raseljena lica su danas taoci nerešenih pitanja, njima nije omogućen održivi povratak na Kosovo i Metohiju, kao ni pristup pripadajućim ljudskim pravima.

Poražavajuća je činjenica da zaštita njihovih prava nije obezbeđena od strane onih koji su se na to obavezali i kojima je to u mandatu.

Smatramo da je došlo vreme da se preduzmu konkretne mere da se ovim ljudima pomogne. Iskustva, kao i modeli i alati koji su razvijeni za rešavanje produžene izbegličke situacije u okviru Regionalnog stambenog programa za izbeglice, mogli bi, uz određene modifikacije, biti primenjeni i u slučaju interno raseljenih lica u Srbiji.

Zato bismo visoko cenili dodatno angažovanje i podršku međunarodnih partnera na rešavanju problema produženog raseljenja Srba sa Kosova i Metohije, uz uvažavanje naučenih lekcija i ponavljanje dobre prakse.

Ovom prilikom ističem da Republika Srbija već pruža podršku interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije - sprovođenjem programa finansiranih iz budžeta Republike Srbije, donatorskim sredstvima i sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

U očekivanju konkretnih inicijativa za rešavanje situacije dugotrajnog internog raseljenja u Srbiji, želeo bih, na kraju, da još jednom zahvalim visokom komesaru Grandiju i UNHCR-u, na njihovoj posvećenosti i neumornom radu na pomoći svim prisilno raseljenim licima u okolnostima pandemije, kao i na angažmanu u okviru globalne izbegličko-migracione krize.

UNHCR i drugi međunarodni partneri mogu i ubuduće računati na posvećenost i konstruktivnu saradnju Republike Srbije u naporima da se prevaziđu problemi izbeglica i interno raseljenih lica, koji čine jednu od najranjivijih grupa današnjice.

Hvala na pažnji”, naveo je Dačić.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/489852/srbija-ulaze-napore-u-resavanje-pitanja-izbeglica.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)