POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

RUDARSTVO

Održivo rudarstvo budućnost Srbije

Bor, 21. jul 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Boru da rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji žive pored rudnika, kao i o životnoj sredini.

Mihajlović je, prilikom obilaska lokacije budućeg rudnika bakra i zlata Čukaru Peki i radova na rekonstrukciji topionice, istakla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

Prema njenim rečima, uslov o podizanju kvaliteta životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači.

U stalnom smo kontaktu još od potpisivanja ugovora. Naše strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je najavila da će od avgusta emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, naglasivši da je zbog toga važna rekonstrukcija topionice.

Ona je rekla da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu i biti u najvećoj meri digitalizovan.

Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje, navela je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je novi investicioni ciklus u rudarstvu i energetici vredan 17 milijardi evra, pri čemu je ponovila da je smanjenje potrošnje energije jedan od nacionalnih ciljeva.

Mihajlović je poručila da je infrastruktura neophodna da bismo bili lideri u energetici i da predstavlja osnovu za sve investicije, dodavši da je prioritet u procesu energetske tranzicije izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije.

Ona je navela da će u cilju povećanja energetske efikasnosti - država nastaviti u narednim godinama da subvencioniše zamenu stolarije, dodavši da će za to biti potrebno približno 150 miliona evra godišnje, dok će u rudarstvo biti uloženo oko pet milijardi evra.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je taj grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu i da danas uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji „Ziđin“.

Zamenik predsednika kompanije „Ziđin“ Ke Čaojeng naveo je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da, uz pomoć Vlade i lokalne zajednice, doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život, poručio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563427/odrzivo-rudarstvo-buducnost-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)