POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Reforma obrazovanja u Srbiji dobila pozitivne ocene EU

Beograd, 2. novembar 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izrazio je danas zadovoljstvo rezultatima koji su postignuti u oblasti obrazovanja u proteklih godinu dana, kao i zbog toga što je Evropska unija te napore prepoznala i podržala.

Na današnjoj sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja istaknuto je da Evropska komisija pozdravlja novu Strategiju razvoja obrazovanja do 2030. godine i nameru da se osigura nastavak reformi.

Ružić je podsetio na to da su status i tok reformi obrazovanja u Srbiji i tokom prethodnih godina dobijali pozitivnu ocenu Evropske unije.

To je potvrđeno i uspešnom realizacijom najvećeg dela aktivnosti koje su planirane i podržane iz sredstava takozvane Sektorske budžetske podrške, kao modaliteta Instrumenta pretpristupne pomoći EU, koji je i osmišljen tako da osnaži upravo sistemski pristup realizaciji strateških ciljeva, rekao je Ružić.

On je izrazio zahvalnost EU zbog podrške Srbiji u realizovanju sistemskih reformi u oblasti obrazovanja u proteklom periodu.

Uveren sam u to da će tekući programski period - IPA 3, do 2027. godine, biti obeležen još boljim rezultatima, naročito imajući u vidu kvalitetne osnove koje postavlja nova strategija obrazovanja, ali i ostale nacionalne strategije koje sada čine jedan koherentan okvir, definisan Zakonom o planskom sistemu, rekao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji  Emanuele Žiofre čestitao je na rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti obrazovanja, a koji su navedeni u godišnjem izveštaju u procesu pridruživanja Srbije EU.

Žiofre je ocenio da je ovo važan tranzicioni period za Srbiju i kao primer uspešnih reformi naveo modernizaciju kurikuluma u osnovnim i srednjim školama, Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i proces digitalizacije nastave.

Na skupu je istaknuto da je fokus Ministarstva u prethodnom periodu bio usmeren na digitalizaciju procesa učenja i prilagođavanje nastave uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa.

Žiofre je čestitao na aktivnom učešću Srbije u projektima kao što su Erazmus i Horizont 20/20 i podsetio na to da je ovo četvrti sastanak, ocenivši da predstavlja primer dobre prakse u razmeni stavova i dobar primer kontinuiranog dijaloga.

On je naveo da je potrebno da Srbija nastavi da radi na ključnim pitanjima kao što je sistemska podrška deci iz ranjivih kategorija i da je potrebna dodatna podrška i fokus na ranom obrazovanju.

Šef Delegacije EU u Srbiji je dodao da su potrebni dalji napori u kontekstu uspostavljanja koherentnog informacionog sistema koji će uključivati i međunarodne indikatore i postizanje pune usklađenosti mehanizma obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju sa preporukama Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Žiofre je, takođe, pozdravio učešće civilnog društva i međunarodnih partnera u današnjem dijalogu.

Na današnjem skupu, između ostalih, govorili su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka za rad i zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predstavnici drugih ministarstava.

Međuministarski savet je telo koje je u Republici Srbiji uspostavljeno radi efektivne koordinacije, na najvišem nivou, svih aktivnosti potrebnih za uspešno i celovito sprovođenje obrazovne reforme, odnosno realizacije strateških ciljeva Ministarstva, definisanih pre svega Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine, koja je usvojena u junu ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587188/reforma-obrazovanja-u-srbiji-dobila-pozitivne-ocene-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)