POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA

Vazduhoplovna akademija prerasta u regionalni centar obuke

Beograd, 7. april 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i generalni direktor "MTU Maintenance Srbija" Rajner Beker obišli su danas Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu.

Tom prilikom je izraženo zadovoljstvo rezultatima ostvarenim u obrazovanju kadrova neophodnih za investiciju MTU, jedne od najpoznatijih kompanija u avio-industriji, a najavljen je i razvoj te škole u regionalno značajan centar.

Ružić je rekao da je Srbija model dualnog obrazovanja učila od najboljih – Nemačke, Austrije i Švajcarske, kao i da je nacionalni model dualnog obrazovanja prepoznat od kredibilnog MTU, sa kojim se sarađuje u Vazduhoplovnoj akademiji.

Imamo jedan zaista značajan sporazum, praktično pravni okvir za dodavanje sadržaja koji sledi – vazduhoplovnog trening centra, čiji će razvoj dovesti do toga da ćemo imati strukovne inženjere, kontrolore leta, pilote helikoptera i aviona, naveo je on.

On je objasnio da je reč o 11 obrazovnih profila koji su usklađeni sa Agencijom za vazduhoplovnu bezbednost EU, ocenivši pritom  da smo po tome lideri ne samo u regionu, nego možda i šire.

Do sada je uloženo oko 70 miliona dinara u ovaj trening centar, a planiramo da već za mesec dana nastavimo sa ulaganjima od ukupno 191 milion dinara, istakao je prvi potpredsednik Vlade.

Vrednost opreme u centru biće oko tri miliona evra, što će značiti da će naša deca, budući stručnjaci, sticati svoja znanja na način koji je komplementaran svim obrazovnim centrima ove vrste u Evropi, naglasio je on.

Ružić je ocenio da je ovakva saradnja sa MTU u Vazduhoplovnoj akademiji i Tehničkoj školi u Staroj Pazovi dokaz da Vlada Srbije ne samo da prati najmodernije trendove u obrazovanju, nego i koristi dragocena iskustva iz sistema u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

On je ujedno izrazio uverenje da će Vazduhoplovna akademija postati jedan od najkvalitetnijih centara u regionu.

Beker je rekao da je MTU kao globalni, a nezavisan igrač u poslu oko avio-motora, zadovoljan brzinom ostvarenom u obrazovanju kadrova u Vazduhoplovnoj akademiji.

Ta akademija je 2019. godine prve kurseve prilagodila našim potrebama i zahvalan sam im na tome. To je bilo veoma brzo urađeno i sada imamo 73 učenika na kursevima koji su posvećeni avio-motorima, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, MTU, čiji se centar u Srbiji nalazi u Staroj Pazovi, uložio je 500.000 evra u Tehničku školu, i to ne samo u obrazovanje kadrova za potrebe te kompanije, već i za druge profile.

Koncept dualnog obrazovanja u Srbiji razvija se već pet godina, a do sada postoji oko 50 obrazovnih profila.

Kroz dualno obrazovanje prošlo je više od 10.000 učenika, a preko 8.000 kompanija izrazilo je spremnost za saradnju i tako napravilo sinergiju obrazovnog sistema i potreba privrede.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/534492/vazduhoplovna-akademija-prerasta-u-regionalni-centar-obuke.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)