POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PROSVETA - OBRAZOVANJE ŠKOLSKA SLAVA

Ružić čestitao školsku slavu Sveti Sava

  

Beograd, 27. januar 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je danas školsku slavu Sveti Sava učenicima, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima i ostalim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Ružić je u dopisu upućenom svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Srbiji, kao i srpskim školama u dijaspori, istakao da nam je Sveti Sava svima ostavio veliko nasleđe i da je on bio i učenik i nastavnik, sin i otac srpskog naroda, a u obe uloge bio je, a i danas je, neporeciv uzor svima nama.

U istoriji svoga naroda, Sava je postao prvi starešina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi književnik, prvi zakonodavac, graditelj manastira i crkava, pokretač umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, naveo je prvi potpredsednik Vlade.

On je naveo da temelje budućnosti države i društva treba da postavimo tako da obrazovanje bude državni prioritet i dostupno svima, kao i da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.

On je prosvetnim radnicima i učenicima zahvalio na trudu, posebno na snalažljivosti i fleksibilnosti pokazanim u ovim izazovnim vremenima i tako omogućili da se nastavni proces odvija.

Ministarstvo ove godine školsku slavu Sveti Sava obeležava specijalnom emisijom „Stopama Svetog Save“ koja će biti prikazana danas u 18 časova na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/515060/ruzic-cestitao-skolsku-slavu-sveti-sava.php

 

* * *

 

Petković uputio čestitku povodom Savindana

 

Beograd, 27. januar 2021.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković čestitao je danas Savindan svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, kao i svim pravoslavnim vernicima.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini ovu  čestitku:

"U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, čestitam Savindan.

Sveti Sava je pre osam vekova odredio naš identitet, po njemu se narod srpski prepoznaje u svojoj državnosti, u svojoj veri, uverenju, zakonima i pravdi.

On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac i utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim.

Pravoslavno svetosavlje postalo je naša suština, naš put i putokaz i oslonac našeg postojanja i našeg opstajanja.

I kao što je svetosavlje stvorilo državne i duhovne temelje srednjovekovne Srbije, tako su iz loze Nemanjića iznikli vladari, koji su postali svetitelji.

Oni su danas ikonostas srpskih zadužbina, loza koja se u punoj slavi i hvali izdigla na oltar srpske države.

U istoriji srpskog naroda nema nikoga ko je toliko živ i toliko stalno prisutan, kao što je Sveti Sava, a simbolika obeležavanja Savindana, zasigurno se danas najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji.

Njegova težnja da pomiri zavađene i neprosvećene prosveti i danas su jedini put i način da se održimo i opstanemo kao država i kao narod.

Neka i nas delo i misao ovog srpskog svetitelja nadahne, neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama Albancima, Turcima, Gorancima, Romima i Bošnjacima, vernicima katoličke crkve i pripadnicima islamske zajednice, sa kojima moramo i želimo da gradimo zajednički život.

Jedino tako ćemo kao narod biti na svetosavskom putu i samo tako ćemo sačuvati svoju prošlost i utemeljiti svoju budućnost na Kosovu i Metohiji.

Pomolimo se na kraju da Sveti Sava prosveti naša srca i razum i da nas blagoslovi verom, mirom i slogom.

Srećan vam Savindan!", naveo je Petković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/515042/petkovic-uputio-cestitku-povodom-savindana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)