POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PORODIČNO PRAVO

Porodični zakon najširi okvir zaštite dečjih prava

Beograd, 18. novembar 2021.

 

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije Milka Milovanović Minić izjavila je juče da je Posebna radna grupa tog ministarstva završila rad na pripremi nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona kao najšireg legislativnog okvira za zaštitu dečjih prava i podršku porodicama.

Milovanović Minić je na konferenciji „Priprema za samostalan život i prava dece bez roditeljskog staranja“, koju je održala Organizacija SOS Dečja sela Srbije povodom predstojećeg Svetskog dana deteta, poručila da će novi Porodični zakon unaprediti zaštitu dece od zanemarivanja, zlostavljanja i zloupotrebe, uključujući i zabranu fizičkog kažnjavanja.

Ona je rekla da je Ministarstvo iniciralo izmenu Pravilnika o hraniteljstvu i Opšteg protokola za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, a donelo je i Instrukciju za pružanje usluga socijalne zaštite kad je reč o zaštiti od zloupotrebe dečjeg rada.

Takođe, formirana je Radna grupa za izmenu Pravilnika o hraniteljstvu, koja će početi sa radom do kraja meseca, najavila je državna sekretarka, dodajući da kriza osamostaljivanja ove mlade ljude često povuče u opasnu spiralu isključenosti, siromaštva i različitih asocijalnih vidova ponašanja.

Ona je podsetila na to da Srbija u kontinuitetu pokazuje da preduzima brojne mere u najboljem interesu deteta, pre svega na suzbijanju diskriminacije, sprečavanju zlostavljanja i zanemarivanja, kao i zaštiti njihove bezbednosti.

Briga o deci, njihovim pravima i potrebama i njihovoj budućnosti jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, rekla je Milovanović Minić.

Prema rezultatima istraživanja, koji su juče predstavljeni, mladi se posle napuštanja alternativnog staranja često suočavaju neizvesnošću, plaše se samoće, marginalizacije i isključivanja, a neretko osećaju da su ostavljeni ili nespremni za samostalan život.

U odgovoru na pitanja kakvi bi im vidovi podrške bili potrebni, mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite posebno su izdvojili da im je neophodna savetodavna, psihološka i finansijska pomoć, zatim pomoć za profesionalnu obuku, obezbeđivanje stambenog prostora, ali i podrška za sticanje veština prilikom obavljanja kućnih poslova i raspolaganja novcem, navodi se u dokumentu Organizacije SOS Dečja sela Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591028/porodicni-zakon-najsiri-okvir-zastite-decjih-prava.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)