POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

PARISKI MIROVNI FORUM

Svet suočen istovremeno sa pet glavnih izazova

Beograd/Pariz, 11. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na forumu u Parizu da svet mora da bude svestan da globalno upravljanje ima pet glavnih izazova o kojima mora da priča u multilateralnom obliku.

Brnabić je na panelu "Mislite o nedostacima: Poboljšanje globalnog upravljanja u vremenima Kovid-19 i dalje" u okviru Pariskog mirovnog foruma, kao glavne izazove vlada navela bezbednost građana u epidemiološkom smislu, energetsku krizu, migracionu krizu.

Premijerka je istakla i da ne mogu da se zanemare promene koje je po individualne slobode donela pandemija, ali i tehnološki izazove

Moramo da budemo fer i iskreni, svet je u haosu. Najmanje pet glavnih izazova se dešava istovremeno i svaka vlada se bori za sebe kako bi građani ostali bezbedni, kao i ekonomije stabile i nema vremena za multilateralizam. Jedini način da uspemo je da strateški razmišljamo o potrebama građana, rekla je premijerka.

Kada se radi o zelenoj ekonomiji i klimatskim promenama, ona je istakla da bi trebalo više slušati glas građana šta da radimo, o čistom vazduhu, vodi i upravljanju.

Veliko pitanje je šta svetske organizacije rade i kako da se nose sa prioblemima. Siromašne zemlje zahtevaju tranziciju, neke vodeće zemlje su i najveći zagađivači. Samo tranzicija je nešto dodatno u svesnosti o zelenoj tranziciji. To mora ozbiljnije da se posmatra, napomenula je premijerka.

 

 

Ipak, Brnabić je ukazala na to da je digitalizacija i korišćenje novih tehnologija dosta pomoglo tokom pandemije koronavirusa i naglasila da zahvaljujući digitalizaciji osnovnih i srednjih škola prethodnih godina, Srbija nijedan školski dan nije izgubila.

Premijerka je objasnila da je Srbija od 2017. godine dosta toga učinila na reformisanju Vlade u elektronskom smislu, pre svega digitalizacijom javnih službi koja je bila i uspešnija u Srbiji nego u nekim drugim zemljama.

Od 2017. godine povezali smo internetom sve učionice, što nam je pomoglo da ne izgubimo ni dan školovanja tokom pandemije. Spremni smo da se prebacimo na onlajn nastavu u potpunosti ako bude potrebe. Već smo dosta uradili na predstavljanju elektronskih usluga, ako želite da prijavite decu u škole ili obdaništa ne morate lično da dolazite, to možete elektronski, navela je Brnabić na panelu na kome su učestvovali i premijerka Tunisa Najla Buden i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid.

Predsednica Vlade Srbije je istakla i da, ako koristimo tehnologiju na pravi način, deci će biti ne samo bolje, već će biti i zainteresovanija za različite poslove.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589819/svet-suocen-istovremeno-sa-pet-glavnih-izazova.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)