POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

OBRAZOVANJE - PRIDRUŽIVANJE EU

Srbija već deo Evropske unije kada je u pitanju obrazovanje

 

Beograd, 13. oktobar 2020.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je Srbija na vreme ušla u program Erazmus+ kao programska zemlja, u punopravnom statusu sa svim mogućnostima povlačenja sredstava za dobre projekte.

Joksimović je na konferenciji „Saradnja Srbije i EU – stvaranje mogućnosti za unapređenje obrazovanja kroz Erazmus+ program“ istakla da ovaj program postoji od 1987. godine i ima za cilj stvaranje zajedničkog evropskog obrazovnog prostora, upoznavanja mladih širom Evrope, razmenu studenata, sticanje znanja i veština.

Međutim, kako je navela, sada ulazimo u transformativni period za ceo svet za šta su potrebna nova znanja, veštine, novi načini proizvodnje i potrošnje da bismo dostigli održiv razvoj, unapređenje ekonomije i podizanje kompetetivnosti.

Prema njenim rečima, posebno je značajno to što je Evropska komisija najavila da će u novom „next generation“ paketu, u sedmogodišnjem budžetu biti odvojena dodatna sredstva za program Erazmus+.

S obzirom na to da budžet još nije do kraja usvojen, ne može se govoriti o tačnim ciframa, ali je sigurno da značajno povećanje sledi, ocenila je ministarka i dodala da se to vidi i na osnovu onoga što je predstavio evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji, a to je ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan.

Kroz agendu za inovativni Zapadni Balkan i inicijative u vezi sa podizanjem veština, znanja i ekonomije, ozelenjavanjem, digitalizacijom ekonomije i privrede, vidi se da moramo da stvorimo nove stručnjake i znanja i pređemo na nove načine komunikacije, proizvodnje, potrošnje i učenja, objasnila je Joksimović.

Srbija je, kako je ukazala, ušla u tu maticu promena kroz ekonomsko investicioni plan koji je predstavljen, kroz Erazmus+ u kojem punopravno učestvuje, ali i kroz sve ono što ima kao potencijal.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Jović ocenio je da je Erazmus + program izuzetno doprineo razvoju obrazovanja u Srbiji, i to pre svega njegovoj internacionalizaciji.

Jović je podsetio na to da je Srbija od početka programa 2014. godine, iako je imala ograničen pristup fondovima, uspela da bude lider Zapadnog Balkana u broju odobrenih projekata koje su naše institucije koordinirale i sredstava koja su za to dobijena.

On je objasnio da ta sredstva nisu krediti, već donacije koje EU daje za razvoj obrazovanja, i precizirao da je Srbija od 2014. do 2018. godine uspela da dobije približno 140 miliona evra pomoći za razvoj obrazovanja, i to na svim nivoima – od predškolskog do visokog.

Srbija je 2019. uspela da postane partnerska zemlja, što je veoma važno jer su samo šest država koje nisu članice EU programske zemlje, sa potpunim pristupom fondovima, naveo je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući svim projektima uspeli smo da pomerimo sistem, a najbolji primer za to je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je proistekao iz jednog projekta Erazmus + programa.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović naglasila je da je ovaj program Evropske komisije doneo pogodnosti Beogradskom univerzitetu.

Ona je ukazala na to da su strukturni projekti, jačanje kapaciteta ne samo u materijalnom smislu, već i sticanje veština, pomogli članovima akademske zajednice da se prijavljuju i za druge programe Evropske komisije.

Na taj način, kako je objasnila, članovi akademske zajednice Srbije doprinose radu sopstvenih fakulteta, a otvaranjem mobilnosti nastavnika i studenata kroz program Erazmus + stvorena je mogućnost da se steknu iskustva na drugim univerzitetima u Evropi.

To sve osnažuje akademsku zajednicu i naše buduće stručnjake, ocenila je Popović i dodala da, od kada je Srbija postala partnerska zemlja u programu, Univerzitet u Beogradu nastupa drugačije.

To jesu i dalje strateška partnerstva koja jačaju naše kapacitete, ali, s druge strane i Srbija nastupa kao ekspert koji će pomagati drugim univerzitetima na globalnom nivou, objasnila je ona i ocenila da je to veoma važno za pozicioniranje Univerziteta u Beogradu i povećanje njegove vidljivosti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je otvorio dvodnevnu konferenciju, poručio je da je Srbija od 2019. godine, time što je postala zemlja partner u pomenutom programu, već deo Evropske unije u oblasti obrazovanja.

Fabrici, koji se obratio putem video-linka zbog mera protiv COVID-19, rekao je da je veoma mnogo mladih ljudi iz Srbije prošlo kroz program Erazmus+, zbog čega je on značajan i predstavlja deo puta Srbije ka EU.

Srbija je deo različitih obrazovnih programa i u njoj postoji generacija koja je imala puno koristi od ovog projekta, naveo je on i dodao da je 10.000 mladih ljudi, studenata, prosvetnih radnika iz Srbije bilo deo programa mobilnosti kroz Erazmus+ od 2019. godine.

Fabrici je precizirao da je u programu učestvovalo 1.220 obrazovnih institucija, za šta je izdvojeno više od 70 miliona evra, dodajući da je kroz program od 2019. prošlo 300 studenata i profesora koji su iz EU došli u Srbiju.

Fabrici je ocenio da je nastavljanje finansiranja Erazmus+ programa snažna politička poruka EU, i najavio da će biti pokrenut novi program u okviru novog budžeta, ali da će se i sa 100 miliona evra pokriti period na koji je pandemija virusa negativno uticala, za šta je krajnji rok za prijavu na poziv 29. oktobar.

On je snažno ohrabrio Srbiju da nastavi da učestvuje u punom kapacitetu, kao ravnomerni partner u programu Erazmus+ i u narednom periodu.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491314/srbija-vec-deo-evropske-unije-kada-je-u-pitanju-obrazovanje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)