POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNI ODNOSI

Brnabić svečano dočekala premijera Češke

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala je danas ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dveju zemalja i postrojenu Gardu, predsednika Vlade Češke Republike Andreja Babiša, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon sastanka dvoje premijera i dveju delegacija, Brnabić i Babiš će se obratiti medijima.

Premijer Češke će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije u toku dana, Brnabić i Babiš će obići punktove za vakcinaciju u Hali 3 na Beogradskom sajmu.

Ranije danasministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković dočekao je češkog premijera na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/518853/brnabic-svecano-docekala-premijera-ceske.php

 

 

 

* * *

Odlični politički i ekonomski odnosi Srbije i Češke

 

Beograd, 10. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa premijerom Češke Andrejem Babišom, da dve zemlje imaju izvanredne odnose, koji se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, koja je 2020. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da je fokus današnjih razgovora delegacija dveju zemalja bio na zdravstvu, odnosno borbi protiv koronavirusa, ocenivši da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Ona je ukazala na to da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru tog procesa.

Mi smo do sada deset puta menjali protokol za lečenje zaraženih koronavirusom, istakla je Brnabić, ocenivši da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv tog virusa.

Predsednica Vlade je ukazala na to da uspeh u toj borbi u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije, koji je mnogo veći od onog u zemljama Evrope i sveta.

Sada je najvažnija masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima, poručila je premijerka.

Ona je istakla da se odlični odnosi Srbije i Češke održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou, podsetivši na njen sastanak sa Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019, kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na Samitu Višegradske grupe.

Premijerka je najavila da će krajem marta u Beograd doputovati češki ministar inostranih poslova sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Brnabić je podsetila i na to da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, dodavši da se ugovara termin posete predsednika Srbije Češkoj.

Predsednica Vlade je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU, kada je u pitanju Zapadni Balkan, i dodala da je ta zemlja već objavila platformu za njeno predsedavanje EU 2022. godine u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Prema njenim rečima, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijarde evra.

Beležimo suficit, to govori o našoj saradnji i prisustvu čeških investitora, rekla je premijerka i u tom smislu navela da je jedna od najvećih investicija preuzimanje „Telenora“ u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Prema njenim rečima, broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa češkim partnerima na marginama skupova i konferencija ohrabrena stavom te zemlje u vezi sa evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana.

Ona je izrazila zahvalnost Češkoj jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj evropski put, dodavši da ta zemlja redovno i brzo daje saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni.

Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije, rekla je predsednica Vlade, ocenivši da nije fer to što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

Premijerka je ocenila da to nije bila odluka koja oslikava sve što je naša zemlja uradila, poručivši da to neće obeshrabriti Srbiju, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede.

Ona je izrazila nadu da će ova godina u tom smislu biti drugačija, pri čemu je prenela zahvalnost i evropskom komesaru Oliveru Varheiju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske, koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/519012/odlicni-politicki-i-ekonomski-odnosi-srbije-i-ceske.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)