POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Srbija i Rusija jačaju saradnju na strateškim osnovama

Beograd/Dubai, 15. novembar 2021.

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović razgovarao je sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim o daljem jačanju odnosa dveju zemalja na strateškim osnovama.

Popović je istakao da je predstojeća poseta predsednika Aleksandra Vučića Moskvi, planirana za 25. novembar, prilika da dve zemlje potvrde najbolje političke i ekonomske odnose, koji su dostigli najviši nivo u istoriji.

Očekujemo da tokom susreta predsednika Vučića i Putina budu potpisani brojni bilateralni sporazumi, a svakako najvažniji od njih je onaj za snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije, dodao je ministar.

Osim toga, kako je naveo, pripremaju se i drugi sporazumi koji će ekonomsku saradnju dveju zemalja podići na još viši nivo, ali i otvoriti nove perspektive razvoja odnosa u oblasti istraživanja, inovacija i medicine.

Prema njegovim rečima, Rusija je bratska država i pouzdan partner Srbije, koji našu zemlju nije ostavio na cedilu u najtežem momentu njene borbe protiv koronavirusa.

Zahvaljujući predsednicima Srbije i Ruske Federacije, naša zemlja danas proizvodi na svojoj teritoriji rusku vakcinu „Sputnjik V“ i jedna je od najbolje snabdevenih zemalja tom vakcinom na svetu, naveo je on.

Popović i Manturov su potvrdili da je srpska strana pokrenula proceduru za registraciju vakcine „Sputnjik lajt“ u Republici Srbiji, čime ćemo postati prva zemlja u Evropi koja primenjuje ove visokoefikasne „buster“ vakcine.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o drugim projektima od značaja za dve države, a pre svega u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, a za koje se očekuje da budu potvrđeni na najvišem nivou tokom susreta dvojice predsednika u Moskvi.

Popović i Manturov sastali su se u okviru Sajma avijacije „Dubai er šou“, koji se ove nedelje održava u Dubaiju, a na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avio-industrije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590254/srbija-i-rusija-jacaju-saradnju-na-strateskim-osnovama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)