POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

ODBRANA 

Stefanović i Volas odali poštu poginulim srpskim i britanskim vojnicima

Beograd, 17. jun 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ben Volas položili su jutros vence na Vojnom groblju Komonvelta i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda 1914-1918.

Stefanović i Volas su, odajući poštu srpskim i britanskim vojnicima koji su izgubili živote boreći se zajedno tokom dva svetska rata, podsetili na savezništvo i snažne istorijske veze Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i njegov gost prisustvovali su potom Danu visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi „Platinasti vuk 2021“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Stefanović je nakon završenog prikaza istakao da je ova vežba bila odlična prilika da vidimo uigranost partnerskih vojski.

On je iskazao zahvalnost Volasu, amabasadorima partnerskih država i visokim vojnim starešinama na prisustvu, kao i svim vojnicima iz deset zemalja koji su učestvovali na ovoj značajnoj aktivnosti.

Ova vežba se održava posle duže pauze zbog kovida, ali je odlična prilika da vidimo uvežbanost, uigranost i dobru saradnju naših partnera i Vojske Srbije, ukazao je potpredsednik Vlade.

On je preneo da je od naših, ali i inostranih generala čuo samo pozitivne ocene kada je reč o saradnji i koordinaciji tokom prethodne dve nedelje, koliko je trajala vežba "Platinasti vuk".

Mi nastavljamo da uvežbavamo, održavamo ovakve vežbe i pojačavamo našu bilateralnu saradnju sa ovim državama, jer nam je važno da naša vojska usvaja nova znanja i veštine i da kroz zajednički rad, kroz zajedničku obuku, dođemo do novog kvaliteta, zaključio je Stefanović.

Volas je podsetio na zajedničku borbu srpskih i britanskih vojnika protiv nacista u Drugom svetskom ratu, dodajući da nakon 80 godina stojimo zajedno, obučavamo se u uspostavljanju mira širom sveta, pružajući odgovor na stvarne situacije koje se sreću u konfliktima.

Veoma smo zadovoljni što smo dali doprinos ovoj vežbi, što se rešenja donose na međunarodnom i multinacionalnom nivou i što smo sarađivali sa našim srpskim prijateljima, poručio je ministar.

On je ukazao na to da je svet sada nestabilan i da će veoma brzo srpski i britanski vojnici zajednički učestvovati u misiji pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija na Kipru.

 

Na ovogodišnjoj vežbi, koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je, uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, sa 69 pripadnika, najbrojniji.

Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 2021“ predstavlja krunu dvonedeljne zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga 10 zemalja koja se završava taktičkom vežbom „Operacija čuvanja mira“.

Reč je o prikazu taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama sa upotrebom neubojite sile.

Cilj celokupne vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvođenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Posmatrači na poligonu „Borovec“ u bazi „Jug“ imaju priliku da posmatraju taktičke radnje multinacionalnih jedinica u 12 sekvenci i to – konvoj, blokade borbenim vozilima „hamer“ i „lazar“, obezbeđenje baze i pešačke patrole, helikopterski desant, upad u naseljeno mesto, prepad na terorističko vozilo, hapšenje teroriste, primena forenzičkih postupaka i medicinska evakuacija.

Organizator vežbe je tradicionalno 4. brigada Kopnene Vojske u saradnji sa Centrom za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Danu visokih zvanica prisustvovao je i zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković, visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554070/stefanovic-i-volas-odali-postu-poginulim-srpskim-i-britanskim-vojnicima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)