POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

KULTURA 

Jačanje kulturnih veza Srbije i Francuske

Beograd/Pariz, 17. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Francuske Rozelin Bašlo Narkan ocenile su danas u Parizu da kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa Srbije i Francuske.

Na sastanku je konstatovano da jačanje kulturnih veza doprinosi još boljem međusobnom upoznavanju naroda dveju zemalja, koji neguju snažne istorijske veze.

Gojković je ukazala na to da snažan podsticaj razvoju odnosa u oblasti kulture i kulturne baštine, kao i podršku radu kulturnih centara pruža zajednička izjava predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u kojoj je polje kulture posebno istaknuto.

Sagovornice su ocenile da je oblast filma važno polje za saradnju, na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma, i istakle značaj razvoja evropske kinematografije i saradnje i partnerstva srpske i francuske kinematografije i koprodukcije.

One su, imajući u vidu sve veći značaj stripa kao umetnosti koja ima sve više poštovalaca, pozdravile saradnju srpskih i francuskih institucija u cilju promocije ove vrste umetnosti, pri čemu su razmotrile i mogućnosti saradnje u oblasti cirkuske umetnosti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da Srbija posebno pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, kao i da je važna saradnja i na institucionalnom planu i da je naša zemlja otvorena za razmenu eksperata i iskustva u oblasti muzeologije.

Bašlo Narkan je ukazala na to da je pandemija zaustavila saradnju na tom polju, ali da je Francuska spremna da u dogledno vreme primi srpske stručnjake.

Gojković je istakla mogućnost saradnje u okviru projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. godine, imajući u vidu da je planiran niz događaja, kao i činjenicu da se poklapa sa početkom predsedavanja Francuske Evropskoj uniji.

Ona je uputila poziv ministarki kulture Francuske da prisustvuje otvaranju ove manifestacije u Novom Sadu, koje je planirano za januar 2022. godine, kao i da dođe u zvaničnu posetu Srbiji u cilju daljeg unapređenja odnosa.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima realizacije projekta „Dvorci Srbije“, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji naše zemlje, uz pomoć evropskih fondova.

Postignut je dogovor da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se, uz podršku francuskih eksperata, utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Gojković je ukazala na to je da večerašnja izložba „Prolaznici“ našeg slikara Milana Marinkovića Cileta u Srpskom kulturnom centru u Parizu od velikog značaja, kako za Srbiju i predstavljanje naše kulture, tako i za jačanje veza sa Francuskom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554232/jacanje-kulturnih-veza-srbije-i-francuske.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)