POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

KULTURA 

Jačanje kulturnih veza Srbije i Francuske

Beograd/Pariz, 17. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Francuske Rozelin Bašlo Narkan ocenile su danas u Parizu da kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa Srbije i Francuske.

Na sastanku je konstatovano da jačanje kulturnih veza doprinosi još boljem međusobnom upoznavanju naroda dveju zemalja, koji neguju snažne istorijske veze.

Gojković je ukazala na to da snažan podsticaj razvoju odnosa u oblasti kulture i kulturne baštine, kao i podršku radu kulturnih centara pruža zajednička izjava predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u kojoj je polje kulture posebno istaknuto.

Sagovornice su ocenile da je oblast filma važno polje za saradnju, na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma, i istakle značaj razvoja evropske kinematografije i saradnje i partnerstva srpske i francuske kinematografije i koprodukcije.

One su, imajući u vidu sve veći značaj stripa kao umetnosti koja ima sve više poštovalaca, pozdravile saradnju srpskih i francuskih institucija u cilju promocije ove vrste umetnosti, pri čemu su razmotrile i mogućnosti saradnje u oblasti cirkuske umetnosti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da Srbija posebno pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, kao i da je važna saradnja i na institucionalnom planu i da je naša zemlja otvorena za razmenu eksperata i iskustva u oblasti muzeologije.

Bašlo Narkan je ukazala na to da je pandemija zaustavila saradnju na tom polju, ali da je Francuska spremna da u dogledno vreme primi srpske stručnjake.

Gojković je istakla mogućnost saradnje u okviru projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. godine, imajući u vidu da je planiran niz događaja, kao i činjenicu da se poklapa sa početkom predsedavanja Francuske Evropskoj uniji.

Ona je uputila poziv ministarki kulture Francuske da prisustvuje otvaranju ove manifestacije u Novom Sadu, koje je planirano za januar 2022. godine, kao i da dođe u zvaničnu posetu Srbiji u cilju daljeg unapređenja odnosa.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima realizacije projekta „Dvorci Srbije“, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji naše zemlje, uz pomoć evropskih fondova.

Postignut je dogovor da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se, uz podršku francuskih eksperata, utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Gojković je ukazala na to je da večerašnja izložba „Prolaznici“ našeg slikara Milana Marinkovića Cileta u Srpskom kulturnom centru u Parizu od velikog značaja, kako za Srbiju i predstavljanje naše kulture, tako i za jačanje veza sa Francuskom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554232/jacanje-kulturnih-veza-srbije-i-francuske.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)