POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Digitalno doba dalo podsticaj medijskom pluralizmu

Beograd, 16. septembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas da su ubrzani tehnološki razvoj i prisustvo velikih telekomunikacionih sistema doprineli visokom nivou medijskog pluralizma u regionu i Srbiji.

Gojković je, na otvaranju 8. regionalne konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2021“, ocenila da je masovna upotreba interneta značila i promenu načina proizvodnješirenja i prijema vesti, pri čemu su medijski sadržaji postali dostupniji i došlo je do porasta konzumenata.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji posluje veći broj kablovskih i operatera mobilne telefonije, što je osnov za jačanje konkurentnosti i zdravu tržišnu utakmicu.

Ona je istakla da podatak da danas u Srbiji postoji i radi približno 2.400 medija garantuje najraznovrsniju medijsku ponudu, zahvaljujući kojoj svaki građanin može slobodno da izabere koju i kakvu vrstu informisanja želi. 

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su društvene mreže postale najčešći izvor informisanja, pogotovo kod mlađih generacija i da su bitan element u kreiranju javnog mnjenja.

Gojković je upozorila na to da je primat društvenih mreža nad tradicionalnim medijima doneo povećani obim širenja lažnih vesti i dezinformacija.

Prema njenim rečima, mnogi korisnici društvenih mreža nemaju svest o tome da su i sami izvor informacija, samim tim ne poštuju profesionalne medijske standarde i etiku, niti za njih postoje mehanizmi odgovornosti.

Od velike važnosti za čitavo društvo jeste da naučimo da već kroz selekciju vesti napravimo filter i među njima prepoznamo one lažne, istakla je potpredsednica Vlade.

Gojković je rekla da je očigledno da su novi mediji i tehnologije, ali i promena načina svakodnevnog života, uticali na to da značajan broj medija ubrza svoj prelazak na digitalni nivo, dodavši da se sa pojavom podkasta iz korena menja pristup u procesu informisanja.

Lično, ne bih bila srećna da bilo koji tehnološki napredak potpuno skrajne tradicionalne medije, kao što su štampa i radio. Ne samo zbog važnih uloga koje su ti mediji imali u ljudskoj istoriji, već i zbog toga što su mnogi od njih specijalizovani za različite društvene oblasti, a tu pre svega mislim na kulturu, istakla je ona.

Gojković je napomenula da digitalno doba nije samo dalo podsticaj medijskom pluralizmu, već je u našoj zemlji stvorilo plodno tle za jačanje kinematografije i filma kao izuzetno bitnog medija.

Ona je predočila da je, zahvaljujući primeni Uredbe o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo, filmska industrija u prethodnih par godina doživela snažan zamah i postala ozbiljna privredna grana.

Prema njenim rečima, Srbija je po broju snimljenih filmova i serija u 2019. godini dostigla svoj istorijski vrhunac i taj broj bi nastavio da raste da nije bilo pandemije.

Osim što u velikoj meri pogoduje produkciji filmova autora iz Srbije, kako je naglasila, privlačenje stranih i domaćih filmskih producenata podrazumeva korišćenje lokalnih profesionalnih i materijalnih resursa, zapošljavanje velikog broja ljudi, povećanje broj noćenja i ugostiteljskih usluga.

Ona je prenela da snimanje velikog broja filmova na atraktivnim lokacijama u Srbiji znači i dobru reklamu u drugim državama, uz napomenu da su analize pokazale da se na dinar koji dodeljuje država, u budžet vraća devet.

Gojković je naglasila da pravovremeno i istinito informisanje predstavlja osnovu za svako demokratsko društvo i da je zato to ministarstvo preduzelo korake radi unapređenja ove izuzetno važne društvene oblasti, objasnivši da je reč o korekciji postojećih medijskih zakona, kao i podsticanju i afirmisanju medijske pismenosti, u saradnji sa Uneskom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/575014/digitalno-doba-dalo-podsticaj-medijskom-pluralizmu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)