POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Digitalno doba dalo podsticaj medijskom pluralizmu

Beograd, 16. septembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas da su ubrzani tehnološki razvoj i prisustvo velikih telekomunikacionih sistema doprineli visokom nivou medijskog pluralizma u regionu i Srbiji.

Gojković je, na otvaranju 8. regionalne konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2021“, ocenila da je masovna upotreba interneta značila i promenu načina proizvodnješirenja i prijema vesti, pri čemu su medijski sadržaji postali dostupniji i došlo je do porasta konzumenata.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji posluje veći broj kablovskih i operatera mobilne telefonije, što je osnov za jačanje konkurentnosti i zdravu tržišnu utakmicu.

Ona je istakla da podatak da danas u Srbiji postoji i radi približno 2.400 medija garantuje najraznovrsniju medijsku ponudu, zahvaljujući kojoj svaki građanin može slobodno da izabere koju i kakvu vrstu informisanja želi. 

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su društvene mreže postale najčešći izvor informisanja, pogotovo kod mlađih generacija i da su bitan element u kreiranju javnog mnjenja.

Gojković je upozorila na to da je primat društvenih mreža nad tradicionalnim medijima doneo povećani obim širenja lažnih vesti i dezinformacija.

Prema njenim rečima, mnogi korisnici društvenih mreža nemaju svest o tome da su i sami izvor informacija, samim tim ne poštuju profesionalne medijske standarde i etiku, niti za njih postoje mehanizmi odgovornosti.

Od velike važnosti za čitavo društvo jeste da naučimo da već kroz selekciju vesti napravimo filter i među njima prepoznamo one lažne, istakla je potpredsednica Vlade.

Gojković je rekla da je očigledno da su novi mediji i tehnologije, ali i promena načina svakodnevnog života, uticali na to da značajan broj medija ubrza svoj prelazak na digitalni nivo, dodavši da se sa pojavom podkasta iz korena menja pristup u procesu informisanja.

Lično, ne bih bila srećna da bilo koji tehnološki napredak potpuno skrajne tradicionalne medije, kao što su štampa i radio. Ne samo zbog važnih uloga koje su ti mediji imali u ljudskoj istoriji, već i zbog toga što su mnogi od njih specijalizovani za različite društvene oblasti, a tu pre svega mislim na kulturu, istakla je ona.

Gojković je napomenula da digitalno doba nije samo dalo podsticaj medijskom pluralizmu, već je u našoj zemlji stvorilo plodno tle za jačanje kinematografije i filma kao izuzetno bitnog medija.

Ona je predočila da je, zahvaljujući primeni Uredbe o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo, filmska industrija u prethodnih par godina doživela snažan zamah i postala ozbiljna privredna grana.

Prema njenim rečima, Srbija je po broju snimljenih filmova i serija u 2019. godini dostigla svoj istorijski vrhunac i taj broj bi nastavio da raste da nije bilo pandemije.

Osim što u velikoj meri pogoduje produkciji filmova autora iz Srbije, kako je naglasila, privlačenje stranih i domaćih filmskih producenata podrazumeva korišćenje lokalnih profesionalnih i materijalnih resursa, zapošljavanje velikog broja ljudi, povećanje broj noćenja i ugostiteljskih usluga.

Ona je prenela da snimanje velikog broja filmova na atraktivnim lokacijama u Srbiji znači i dobru reklamu u drugim državama, uz napomenu da su analize pokazale da se na dinar koji dodeljuje država, u budžet vraća devet.

Gojković je naglasila da pravovremeno i istinito informisanje predstavlja osnovu za svako demokratsko društvo i da je zato to ministarstvo preduzelo korake radi unapređenja ove izuzetno važne društvene oblasti, objasnivši da je reč o korekciji postojećih medijskih zakona, kao i podsticanju i afirmisanju medijske pismenosti, u saradnji sa Uneskom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/575014/digitalno-doba-dalo-podsticaj-medijskom-pluralizmu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)