POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KOMUNALNA MILICIJA

Virus

SNIMANJE NA JAVNOM MESTU

NAČIN SNIMANJA I SAOPŠTAVANJA NAMERE SNIMANJA

 

Snimanje na javnom mestu (od strane komunalne milicije) regulisano je - Pravilnikom o načinu snimanja na javnom mestu i načinu na koji komunalna milicija saopštava nameru da vrši snimanje (u daljem tekstu: Pravilnik), donetim na osnovu Zakona o komunalnoj miliciji.

NAČIN SNIMANJA

Ovim pravilnikom propisuje se način na koji komunalna milicija vrši audio i video snimanje (u daljem tekstu: snimanje) na javnom mestu, radi - obavljanja komunalno-milicijskih poslova, primene komunalno-milicijskih ovlašćenja, otkrivanja i rasvetljavanja prekršaja, kontrole i analize postupanja komunalnih milicionara, kao i način na koji komunalna milicija saopštava nameru da vrši snimanje.

Snimanjem na javnom mestu (u smislu Pravilnika), smatra se - snimanje koje komunalna milicija vrši na bilo kojem delu javnog prostora, sa objektima ili bez njih, odredivog spoljnom ivicom u odnosu na druge javne prostore (u daljem tekstu: perimetar javnog prostora) i namenjene svima pod jednakim uslovima (član 4. Pravilnika).

Vizuelni ugao koji komunalna milicija pokriva prilikom snimanja - mora da odgovara prostoru koji je neophodan za ostvarivanje zakonite svrhe snimanja, tako da ne sme biti veći od neophodnog za ostvarivanje te svrhe, niti zahvatati prostor u isključivom vlasništvu privatnih lica.

- Prethodne aktivnosti:

Pre odluke o snimanju - usvaja se Plan snimanja, koji sadrži propisane podatke (član 6. stav 1. Pravilnika) i koji se pre donošenja - usklađuje sa strateškim planom komunalne milicijegodišnjim planom rada komunalne milicije i sporazumima koji se odnose na komunalnu miliciju i - dostavlja na mišljenje područnoj policijskoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova - Direkcije policije, nadležnoj na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se planira snimanje (član 6. Pravilnika).

- Mesto:

Oprema za video akustičke snimke i fotografisanje - ugrađuje se na postojeće objekte javnih površina ili za tu namenu posebno izgrađene objekte, koja su u javnoj svojini jedinice lokalne samouprave (član 7. Pravilnika).

- Oprema:

Oprema za video akustičke snimke i fotografisanje, kao i uređaji za snimanje u vozilima -moraju zadovoljavati tehničke uslove u pogledu ispravnosti i funkcionalnosti, odnosno svrhu za koju su ugrađeni.

Opremu za video akustičke snimke i fotografisanje, postavljenu na javnim površinama, komunalna milicija obezbeđuje od - neovlašćenog pristupa, oštećenja ili otuđenja - fizičko-tehničkim obezbeđenjem i primenom drugih ovlašćenja komunalnih milicionara.

Čuvanje opreme sa snimljenim materijalom i taj material, komunalna milicija - obezbeđuje u štićenom prostoru (koji je pokriven je video-obezbeđenjem) jedinice lokalne samouprave, tako da onemogući neovlašćeni pristupkorišćenje ili otuđenje.

Slobodan pristup štićenom prostoru - imaju samo načelnik komunalne milicije, ovlašćeno lice i zaposleni čije je radno mesto u tom prostoru, dok se ulazak i izlazak ostalih lica kontroliše i pismeno evidentira.

- Nadležnost za odlučivanje:

Odluku o snimanju komunalnih milicionara, na obrazloženi predlog rukovodioca unutrašnje kontrole, donosi - načelnik opštinske, odnosno gradske uprave ili uprave obrazovane za pojedinu oblast, u kojoj se obavljaju poslovi komunalne milicije (član 9. Pravilnika).

Snimanje se vrši po odluci načelnika komunalne milicije, odnosno komunalnog milicionara koga načelnik odredi za obrađivača, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

- Snimanje:

Odluka o snimanju donosi se ako bi se potrebne informacije za obavljanje poslova iz delokruga komunalne milicije, teže dobile primenom drugih ovlašćenja. Pri odlučivanju o snimanju - posebno se vodi računa da se ono vrši na javnim mestima gde se očekuje veći broj prekršaja i drugih delikata nego na drugim javnim mestima. Odluka o snimanju sadrži obrazloženje razloga zbog kojih se ovo ovlašćenje komunalne milicije primenjuje na odnosnom javnom mestu (član 8. Pravilnika).

Snimanja koja - ne zahtevaju identifikaciju lica - komunalna milicija vrši korišćenjem sopstvenih ljudskih i tehničkih resursa.

Snimanja koja - obuhvataju obradu biometrijskih podataka u cilju jedinstvene identifikacije fizičkog lica, kao i

- snimanja koja predstavljaju sistematski nadzor nad javno dostupnim površinama u velikoj meri - komunalna milicija vrši korišćenjem svojih ljudskih i tehničkih resursa i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

U ovim snimanjima (koja predstavljaju redovan i sistematski nadzor velikog broja lica), komunalna milicija učestvuje kroz saradnju sa Ministarstvom, u skladu sa svojim delokrugom i pisanim mišljenjem koje pribavlja od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

SAOPŠTAVANJE NAMERE SNIMANJA

Komunalna milicija saopštava nameru o snimanju na javnom mestu - putem sredstava javnog informisanja i veb prezentacije jedinice lokalne samouprave.

Obaveštenja u vezi sa snimanjem od interesa za građane i druge subjekte, komunalna milicija daje i preko nadležne službe za informisanje jedinice lokalne samouprave, putem uspostavljene besplatne telefonske linije, davanjem usmenih obaveštenja i na drugi pogodan način.

Na zahtev građana i drugih subjekata, obaveštenja se dostavljaju i pismenim putemizuzev informacija i podataka koji su već objavljeni na drugi način.

- Obaveštenje o snimanju:

Obaveštenje o snimanju - mora da bude vidljivo i jasno objavljeno na javnom mestu na kojem se vrši snimanje, na način koji omogućava pojedincima da se upoznaju o primeni ovog ovlašćenja komunalne milicije, najkasnije pre početka snimanja.

Obaveštenje o snimanju - mora da sadrži naročito - informacije da se snimanje odvija na datom javnom mestu, da ga vrši komunalna milicija i broj telefona na kojem se mogu dobiti informacije o tome gde se i za koje vreme čuvaju snimci.

Za pojedinačno snimanje određenog javnog prostora - obaveštenje se ističe tako - da se može videti prilikom ulaska iz bilo kog smera na javni prostor na kome se vrši snimanje, osim u slučaju - kada komunalna milicija koristi vozilo sa uređajima za snimanje parkiranih vozila - kada vozilo komunalne milicije sa uređajima za snimanje mora biti označeno tako da na krovu vozila sa svih strana bude jasno vidljivo da obavlja snimanje, isticanjem table sa natpisom "SNIMANJE PARKIRANJA".

ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI

Obaveze komunalne milicije u vezi sa daljom obradom, protokom i prenosom snimljenog materijala, izvršavaju se, a prava fizičkih lica u vezi sa tim materijalom ostvaruju, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

VIDETI - Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

 - Zakona o komunalnoj miliciji

 - Pravilnik o načinu snimanja na javnom mestu i načinu na koji komunalna milicija saopštava nameru da vrši snimanje

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/465694/Od-1-novembra-vlasnici-nekretnina-iz-nase-zemlje-mogu-u-Grcku

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/933630/novi-sastanak-kriznog-staba-razmatrace-stroze-mere-skok-broja-zarazenih-zabrinjavajuc

(14.11.2020.)

(16.11.2020.)

(20.11.2020.)

(25.11.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/468074/Grcka-opet-produzila-blokadu-za-jos-sedam-dana

http://www.politika.rs/sr/clanak/468241/Izrael-ima-snimak-govora-iranskog-naucnika-o-pet-bojevih-glava

(05.12.2020.)

Ruska vakcina nakon dve doze efikasna 96,2 odsto

http://www.politika.rs/sr/clanak/468539/Ruska-vakcina-nakon-dve-doze-efikasna-96-2-odsto

Zašto Viola „minira” Vašingtonski sporazum

http://www.politika.rs/sr/clanak/468994/Istraga-o-poreklu-koronavirusa

http://www.politika.rs/sr/clanak/469360/Dobrovoljcima-samo-prava-vakcina

(23.12.2020.)

(07.01.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/470436/Troje-mrtvih-u-lavini-u-skijalistu-u-Rusiji

(10.01.2021.)

Stamatović: Poseta Vučića početak dijaloga vlasti i opozicije

http://www.politika.rs/sr/clanak/470838/U-Turskoj-vakcinisano-vise-od-pola-miliona-ljudi-za-dva-dana

(16.01.2021.)

(18.01.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/471085/Svi-u-opstini-Vlasotince-imace-struju-za-sedam-do-deset-dana

https://www.novosti.rs/planeta/svet/956901/angela-merkel-zapretila-briselu-ako-evropska-unija-nece-nemacka-hoce

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za januar 2021.

VLADA

Srpska privreda će opstati uprkos uticaju pandemije


TRGOVINA

Tržište spremno i za slučaj novog zatvaranja


JAVNE FINANSIJE

Uspeh države se meri po stanju njene ekonomije


KULTURA

Kultura, jedna od temeljnih vrednosti života i društva


SUDSKA PRAKSA

Porodično i nasledno pravo


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

SZO pozdravlja mere i napore Srbije u borbi sa COVID-19


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Srbija će dobiti bezbedne vakcine protiv COVID-19


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Masovna vakcinacija u prvom kvartalu 2021. godine


DRŽAVNA UPRAVA

Puna primena Centralnog registra stanovništva na proleće


USTAVNO

Usvojen predlog za promenu Ustava u delu pravosuđa


ODBRANA

Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna


EVROPSKE INTEGRACIJE

Što pre uobličiti primenu nove metodologije proširenja za Srbiju


PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

Uvećanja uz penzije


SUDSKA PRAKSA

RADNO PRAVO


SUBVENCIJE

Podrška Vlade radu ugostiteljske i turističke privrede


STATISTIKA

Republički zavod za statistiku


NARODNA BANKA SRBIJE

Trendovi u kreditnoj aktivnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Kapara kao odustanica, Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


SUDSKA PRAKSA

MEDIJSKO PRAVO


BORBA PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA

Koordinirana borba državnih organa protiv organizovanog kriminala


EKOLOŠKA BEZBEDNOST

Naredna godina će biti obeležena brigom za ekološku bezbednost


SOCIJALNA ZAŠTITA

Kontinuirana podrška ustanovama socijalne zaštite


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Izgradnjom auto­-puteva gradi se jača Srbija


VLADA

U prvom kvartalu 2021. započeti projekti od nacionalnog značaja


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Prve deonice na Moravskom koridoru biće završene 2022. godine


RAD I ZAPOŠLJAVANJE

"Svet u 2021" - Srbija se uspešno suočila sa ekonomskim aspektima krize


RODNA RAVNOPRAVNOST

Osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost na lokalu


ZAPOŠLJAVANJE

Proširiti obuhvat reforme sezonskog zapošljavanja


SOCIJALNA ZAŠTITA

Značajno unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u 2020.


OBRAZOVANJE

Nastavak stipendiranja za 971 izuzetno nadarenog učenika i studenta


FINANSIJE

U budžetu za narednu godinu 15,2 milijarde dinara za zdravstvo


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)