POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

GODIŠNJICE

Srbija se i danas bori za čast i slobodu

Beograd/Solun, 11. novembar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković je danas  na Dan primirja u Prvom svetskom ratu posetio u Solunu Srpsko vojničko groblje Zejtinlik gde je položio venac.

Selaković je naglasio da smo platili veliku cenu da bismo danas živeli u suverenoj, slobodnoj i uspravnoj Srbiji.

Srbija se i danas bori za čast i slobodu sebe i svoga naroda na svakom mestu, i pobeđuje u ekonomiji, u prosveti, u sportu, pobeđuje na svim poljima, a tu današnju pobedu omogućili su nam naši slavni preci pobedom pre 103 godine, 11. novembra 1918. godine, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar je naglasio da 11. novembar, naš dan pobede, kada smo se zlatnim slovima upisali u istoriju sveta, jeste nešto što treba da slavimo i obeležavamo na najsvečaniji način.

Dokle to budemo radili i dokle se budemo sećali, dokle budemo pamtili, dotle ćemo i postojati. Činjenica da danas postojimo, to što stojimo ovde, što postoji i uspravno stoji naša slobodna i suverena Srbija je činjenica koja dokazuje našu pobedu, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da su se naši dedovi i pradedovi borili sa puškom i bajonetom u ruci, a da mi danas treba da se borimo svojom pameću i mudrošću da očuvamo ono što su oni odbranili i oslobodili i, što je najvažnije, da čuvamo srpsku čast za koju su oni dali živote.

Ministar je poručio da treba da se sećamo velike žrtve koju je srpski narod podneo u Velikom ratu boreći se za čast i svoju slobodu, kao i za slobodu Srbije i srpstva.

Na to moramo da se podsećamo često, svake godine, zato što ovde na ovom mestu počiva više od 8.000 najboljih sinova naroda srpskog iz svih krajeva gde su Srbi živeli i gde danas žive, koji nisu dočekali taj trenutak slobode, ali su svoje mlade živote uzidali u tu našu nacionalnu građevinu u kojoj mi danas možemo da živimo, naglasio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Zejtinlik je jedno od naših nacionalnih svetilišta, jedno od mesta na koje treba da doovodimo svoju decu i koje svaki Srbin i Srpkinja tokom svog života treba da posete.

Od 21.000 savezničkih vojnika, više od jedne trećine, odnosno preko 8.000, jesu srpski vojnici sahranjeni na Zejtinliku, a ministar Selaković je rekao da je Đorđe Mihajlović, koji danas prima priznanje „Majka Srbija“, ceo svoj život posvetio čuvanju uspomene na one koji ovde počivaju i 61 godinu bdi nad senima naših hrabrih vojnika.

 

 

Ovaj divni čovek pokazuje sopstvenim primerom kako jedan čovek može da učini veliko delo za svoj narod i za svoju državu. Kao u „Vremenu smrti“ kada kaže vojvoda Mišić „neka svaki vojnik čisti svoje cokule, pušku, pripremi svoju municiju“, da svako dakle radi svoj posao i čeka onaj trenutak kada može da da svoj doprinos nečemu što je veliko nacionalno delo. Naš deda Đorđe Mihajlović to radi punu 61 godinu, rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, na Zejtinliku počivaju i deda Đorđa Mihajlovića, solunski borac koji je bio prvi čuvar našeg groblja na Zejtinliku, i njegov otac, Savo i Đuro.

Na nama svima koji ovde dolazimo jeste da čuvamo uspomenu na naše vojnike, da slavimo današnji dan ne samo kao Dan primirja, tako ga slavi cela Evropa, nego kao dan pobede. Naš narod, naša država su pobedili, 1.247.435 žrtava je malena Srbija položila za slobodu i čast ne osvajajući, ne porobljavajući, nego oslobađajući i štiteći svoju čast i slobodu i to je nešto čime treba da se dičimo i što treba da nam služi kao primer, naveo je Selaković.

Selaković je podsetio da kada je okupator došao u Srbiju 1915. godine, prva stvar koju je uradio bila je štampanje umrlice kojom je obaveštavao svet da je Srbija umrla.

Srbija nije umrla, Srbija je vaskrsla, Srbija i danas stoji uspravno, poručio je Selaković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589708/srbija-se-i-danas-bori-za-cast-i-slobodu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)