POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA 

Počeli radovi u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa

Beograd, 22. novembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je danas zadovoljstvo zbog početka radova na Makiškom polju u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa, najavivši da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, ukazao na veliki značaj koji ovaj projekat ima za građane Beograda i Srbije, a posebno za stanovnike Mirijeva, koji će imati i prvu i drugu liniju.

Ministar je istakao da je to važno i za stanovnike Karaburme, Zvezdare, Palilule, Beograda na vodi, Čukarice i Banovog brda, uz napomenu da je to samo prva linija, koja će imati 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežanijsku kosu, Novi Beograd, Zemun, preko Slavije do Mirijeva, rekao je on i dodao da će treća linija, koja je u planu, povezivati Voždovac sa Novim Beogradom, do Bežanijske kose.

On je naglasio da će u tim delovima grada porasti vrednost nekretnina za 40, 50 odsto, ocenivši da ovaj projekat nije samo razvojni, već se njime menja perspektiva glavnog grada.

Prema njegovim rečima, na tom projektu biće uposleno između 40 i 50 velikih kompanija, približno 500 malih i srednjih preduzeća i desetine hiljada radnika.

Mali je ponovio da su sredstva za izgradnju metroa obezbeđena i da je novac za pripremne radove predviđen u budžetu, napomenuvši da su javne finansije Srbije zdrave.

Ministar je ukazao na to da novca na računu ima, a da je javni dug pod kontrolom, kao i da se očekuje da ćemo ove godine imati jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi i stopu rasta od više od sedam odsto.

On je naglasio da stanovnici naše zemlje znaju da će država biti tu za njih kada je potrebno, podsetivši na to da je građanima uplaćena pomoć od dva puta po 30 evra, kao i po 50 evra u septembru svim najstarijim sugrađanima i 60 evra svima koji su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mali je rekao da je u toku prijava za dodatnih 20 evra pomoći, koja je otvorena do kraja novembra, pri čemu oni koji su se prijavili za 30+30 evra ne treba to da ponovo čine, kao ni penzioneri i korisnici socijalne pomoći.

Ministar je naveo podatak da se do jutros u 7 časova, prijavilo 73.000 građana za dodatnih 20 evra, najavivši da će taj novac za najstarije biti isplaćen 7. decembra, a za ostale 8. i 9. decembra.

Prema njegovim rečima, narodni poslanici će sutra raspravljati o budžetu za narednu godinu, koji ima dva stuba – rast životnog standarda i kapitalne investicije.

Planirali smo povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5 odsto od 1. januara, a u februaru dodatnih 20.000 dinara. U masi penzija reč je o ukupnom povećanju od 11,2 odsto, precizirao je on.

Planirano je, kako je objasnio, i povećanje plata u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto, odnosno osam procenata za vojsku, zdravstvene i socijalne radnike, a sedam odsto za ostale zaposlene.

On je naveo da je planirano i povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, čime će ona prvi put biti veća od 35.000 dinara, odnosno približno 300 evra, što je dvostruko više u odnosu na 2011. godinu kada je ta zarada iznosila 15.700 dinara.

Mali je objasnio da je budžetom za sledeću godinu za kapitalne investicije, kao pokretača rasta naše ekonomije, predviđeno čak 486 milijardi dinara.

Nastavljamo radove koje smo započeli – auto-puteve, brze saobraćajnice, pruge. Tako završavamo i brzu prugu od Beograda do Novog Sada, vozićemo se vozovima 200 kilometara na čas, rekao je ministar.

Pored toga, kako je istakao, završavamo i Klinički centar u Beogradu, fabriku vakcina, obezbedili smo novac i za izgradnju metroa, kao i nacionalnog stadiona.

Planiran je i nastavak ulaganja u izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i uređenje deponija, predočio je Mali, poručivši da je plan da se podiže kvalitet života kroz unapređenje infrastrukture, a životni standard kroz povećanje zarada.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591979/poceli-radovi-u-okviru-projekta-izgradnje-beogradskog-metroa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)