POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA 

Počeli radovi u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa

Beograd, 22. novembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je danas zadovoljstvo zbog početka radova na Makiškom polju u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa, najavivši da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, ukazao na veliki značaj koji ovaj projekat ima za građane Beograda i Srbije, a posebno za stanovnike Mirijeva, koji će imati i prvu i drugu liniju.

Ministar je istakao da je to važno i za stanovnike Karaburme, Zvezdare, Palilule, Beograda na vodi, Čukarice i Banovog brda, uz napomenu da je to samo prva linija, koja će imati 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežanijsku kosu, Novi Beograd, Zemun, preko Slavije do Mirijeva, rekao je on i dodao da će treća linija, koja je u planu, povezivati Voždovac sa Novim Beogradom, do Bežanijske kose.

On je naglasio da će u tim delovima grada porasti vrednost nekretnina za 40, 50 odsto, ocenivši da ovaj projekat nije samo razvojni, već se njime menja perspektiva glavnog grada.

Prema njegovim rečima, na tom projektu biće uposleno između 40 i 50 velikih kompanija, približno 500 malih i srednjih preduzeća i desetine hiljada radnika.

Mali je ponovio da su sredstva za izgradnju metroa obezbeđena i da je novac za pripremne radove predviđen u budžetu, napomenuvši da su javne finansije Srbije zdrave.

Ministar je ukazao na to da novca na računu ima, a da je javni dug pod kontrolom, kao i da se očekuje da ćemo ove godine imati jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi i stopu rasta od više od sedam odsto.

On je naglasio da stanovnici naše zemlje znaju da će država biti tu za njih kada je potrebno, podsetivši na to da je građanima uplaćena pomoć od dva puta po 30 evra, kao i po 50 evra u septembru svim najstarijim sugrađanima i 60 evra svima koji su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mali je rekao da je u toku prijava za dodatnih 20 evra pomoći, koja je otvorena do kraja novembra, pri čemu oni koji su se prijavili za 30+30 evra ne treba to da ponovo čine, kao ni penzioneri i korisnici socijalne pomoći.

Ministar je naveo podatak da se do jutros u 7 časova, prijavilo 73.000 građana za dodatnih 20 evra, najavivši da će taj novac za najstarije biti isplaćen 7. decembra, a za ostale 8. i 9. decembra.

Prema njegovim rečima, narodni poslanici će sutra raspravljati o budžetu za narednu godinu, koji ima dva stuba – rast životnog standarda i kapitalne investicije.

Planirali smo povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5 odsto od 1. januara, a u februaru dodatnih 20.000 dinara. U masi penzija reč je o ukupnom povećanju od 11,2 odsto, precizirao je on.

Planirano je, kako je objasnio, i povećanje plata u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto, odnosno osam procenata za vojsku, zdravstvene i socijalne radnike, a sedam odsto za ostale zaposlene.

On je naveo da je planirano i povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, čime će ona prvi put biti veća od 35.000 dinara, odnosno približno 300 evra, što je dvostruko više u odnosu na 2011. godinu kada je ta zarada iznosila 15.700 dinara.

Mali je objasnio da je budžetom za sledeću godinu za kapitalne investicije, kao pokretača rasta naše ekonomije, predviđeno čak 486 milijardi dinara.

Nastavljamo radove koje smo započeli – auto-puteve, brze saobraćajnice, pruge. Tako završavamo i brzu prugu od Beograda do Novog Sada, vozićemo se vozovima 200 kilometara na čas, rekao je ministar.

Pored toga, kako je istakao, završavamo i Klinički centar u Beogradu, fabriku vakcina, obezbedili smo novac i za izgradnju metroa, kao i nacionalnog stadiona.

Planiran je i nastavak ulaganja u izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i uređenje deponija, predočio je Mali, poručivši da je plan da se podiže kvalitet života kroz unapređenje infrastrukture, a životni standard kroz povećanje zarada.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591979/poceli-radovi-u-okviru-projekta-izgradnje-beogradskog-metroa.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)