POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Danas uplata preostalih 30 evra na račune prijavljenih građana

Beograd, 3. novembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas na račune milion i 757 hiljada prijavljenih građana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći, s ciljem smanjenja posledica pandemije koronavirusa, čime je 5,7 miliona punoletnih građana dobilo ovu vrstu pomoći.

Mali je, gostujući na Televiziji Hepi, rekao da osim toga građani mogu očekivati i uplatu od 20 evra u decembru, za šta oni koji su se prijavili za pomoć od 30+30 evra ne moraju ponovo to da čine, a prijave će biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju i za one koji su u međuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

Novac koji je podeljen i privredi i građanima, kako je podvukao, ulazi u potrošnju i građanima pokazujemo da je država ekonomski snažna i stabilna, da ima novca i da je to zajednički uspeh.

Ispunili smo svako obećanje koje smo dali, naveo je ministar, podsetivši ujedno na to da je za tri paketa pomoći država ukupno izdvojila oko osam milijardi evra, što je gotovo 18 odsto našeg BDP-a.

Mali je istakao da će danas saopštiti detalje o projektu izgradnje metroa u Beogradu, a prethodno će imati sastanak radne grupe i biće potpisan ugovor sa kineskom kompanijom „Power China“.

Krećemo u izgradnju na Makiškom polju i definisaću faze tačno po datumima. Do kraja 2028. imaćemo prvu liniju metroa u funkciji, a 2030. godine i drugu. Suština je da građani decenijama čekaju da se metro izgradi i za ovo su urađene ozbiljne analize i studije, rekao je ministar.

Kada neko kaže da je mogao da izgradi metro 2012. godine, zvuči malo verovatno jer nisu imali ni zakon, ni novac. Mi smo sredstva obezbedili i za nekoliko dana, kada građani budu prolazili pored Makiškog polja, videće radove u punom jeku, naveo je Mali.

On je podsetio na to da će se danas na sednici Vlade naći Nacrt zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba – podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru biće u proseku veće za 7,3 odsto, pri čemu će za većinu zaposlenih povećanje biti sedam odsto, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnoj pomoći osam odsto.

Mali je naveo i da će penzije biti uvećane za 5,5 procenata, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije građane, što, kada se spoji, u proseku daje povećanje od 11,2 odsto.

Još u septembru je doneta odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara.

Podsećam na to da je 2011. godine minimalna zarada iznosila 15.700 dinara, a od sledeće godine biće dvostruko veća, naglasio je on.

To je osnova naše ekonomske politike, jer rast minimalne zarade i plata u javnom sektoru pokreće i rast prosečne zarade, objasnio je ministar, napomenuvši da je stopa nezaposlenosti danas jednaka onoj iz 2019. godine, pre nego što je pandemija počela.

Takođe, Mali je ukazao na to da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice, kao i za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo sredstva i za izgradnju metroa. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a onda i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred, naveo je on.

Ministar se osvrnuo i na kritike povodom inflacije i ponovio da je ove godine ona u proseku tri odsto, dodavši da imamo ubrzanje u avgustu i septembru, ali da to nije izazvano faktorima iz Srbije.

Zbog koronavirusa globalni lanci snabdevanja ne funkcionišu kao pre. Kada imamo ovakvu situaciju, nedostaje i radna snaga, na primer vozači kamiona, što su sve, uz velike restrikcije u kretanju, poremećaji koji utiču na rast cena, objasnio je Mali.

Ali, kako je dodao, i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka i Evropska centralna banka očekuju da će se situacija stabilizovati i da je reč o kratkoročnom poremećaju.

Prema njegovim rečima, Srbija neće štampati novac i ne želi da ponovo ulazi u vrtlog iz 90-ih godina, jer se bavi odgovornom ekonomskom politikom.

Mali je podsetio i na to da je prošle godine, kada je pandemija počela, država reagovala pravovremeno i prvo uplatila pomoć penzionerima po 4.000 dinara, a potom su povećane plate zdravstvenim radnicima, isplaćivane su minimalne zarade, a ekstra novac je uplaćen turističkom sektoru.

Rezultati najbolje govore o tome koliko su naše mere bile pravovremene i dobro odmerene. Pad našeg BDP-a prošle godine je bio svega 0,9 odsto, a ove godine će rast možda ići i do 7,5 procenata. Ta dva rezultata svrstaće Srbiju među tri najbolje zemlje u Evropi, objasnio je Mali.

On je dodao da pojedinci nisu verovali kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će na kraju 2019. godine prosečna plata biti 500 evra, a da je to ispunjeno.

Ove godine ćemo u decembru imati prosečnu zaradu od 618 evra. Plate rastu i na dobrom smo putu da ispunimo cilj programa „Srbija 2025“ da prosečna plata bude 900 evra. Dakle, u celom svetu su poremećaji neviđenih razmera, ali Srbija ide napred, ponovio je ministar.

Mali se osvrnuo i na teške reforme koje je inicirao Vučić, kada je bio predsednik Vlade, jer je, kako je objasnio, prethodna vlast ostavila ogromne dugove i nije bilo novca ni za isplatu jedne penzije i država je bila pred ambisom.

Tada su započete teške reforme kako bi se otvorio prostor za bolju budućnost zemlje, da završimo velike projekte, a posledica je rast životnog standarda od 2017. godine. Od tada pa nadalje, građani vide efekte reformi, povukao je ministar.

Mi smo pre pandemije četiri godine zaredom imali suficit u budžetu, što se nikada ranije nije desilo. Imali smo stabilne finansije i rezervu koja nam je omogućila da reagujemo na ovakvu krizu, naveo je on.

Da nije bilo aktuelne zdravstvene krize još jače i brže bismo gradili Srbiju. Nekada je novac završavao na računima političara koji su bili na vlasti, a mi, za razliku od njih, gradimo ono od čega građani pre svega imaju korist, rekao je Mali i zaključio da buduće generacije ne treba da razmišljaju o krizi, deficitu i konsolidaciji, već o boljim školama i dobrim poslovima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587449/danas-uplata-preostalih-30-evra-na-racune-prijavljenih-gradjana.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)