POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Novi uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala

Beograd, 24. februar 2021.

 

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je naša zemlja danas uspešno iskoristila još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala, u iznosu od jedne milijarde evra.

Tokom procesa današnje emisije, a usled velike tražnje, delegacija Srbije je uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.

Time je dodatno produžena kriva prinosa srpskih obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

Ministar Siniša Mali istakao je tim povodom da se ovom transakcijom nastavljaju uspesi Srbije na tržištu kapitala.

On je naveo da je naša zemlja na tržištu kapitala od početka godine imala dobar start sa prodajom državnih obveznica na domaćem tržištu na aukcijama u januaru i prodajom dvanaestogodišnjih dinarskih obveznica emitovanih prošle godine.

Osim toga, kako je naveo, dinarske obveznice će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM index.

Prema njegovim rečima, današnje kamatne stope, koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija koronavirusa, umnogome su bolje od onih u prethodnom periodu, koje su bile i do 7,50 odsto.

Ministar je dodao da su investitori nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, te da je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 milijarde evra i to od strane više od 200 respektabilnih evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka.

Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine, preneo je Mali.

On je precizirao da je 23. februara udeo javnog duga u BDP-u iznosio 52,9 odsto, što je niže nego što je bio pre početka pandemije.

Prema njegovoj oceni, to je neverovatan uspeh imajući u vidu da su sve zemlje na svetu višestruko povećale javni dug usled zaduživanja tokom pandemije koronavirusa.

Potvrda o tome koliko smo uspešni je i podatak da je prosečna kamatna stopa na ceo dug Srbije krajem 2020. godine bila 2,91 odsto, dok je 2014. godine iznosila 5,7 odsto, podsetio je ministar i dodao da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

Ovaj novac koristimo da vratimo preskupe dugove iz prošlosti i ne očekujemo veće povećanje javnog duga do kraja godine, podvukao je on i naglasio da u međuvremenu radimo i gradimo, a tokom ove godine gradiće se ukupno osam auto-puteva.

Mali je napomenuo i da će krajem godine početi gradnja beogradskog metroa, projekta na koji građani čekaju decenijama.

S obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, on je predočio da je Srbija bila spremna da iskoristi najpovoljnije uslove, kako bi prikupila neophodna sredstva za finansiranje obaveza koje dospevaju u ovoj godini.

U septembru 2021. godine, kako je rekao, dospevaju nam dolarske obveznice u iznosu od 700 miliona dolara sa kuponskom stopom od 7,25 odsto, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu.

Ministar je podsetio na to da je naša zemlja već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukpune obaveze za otplatu.

Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojednih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga.

Ovom uspehu doprinela je i vest da će dinarske obveznice biti uključene u renomirani indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja "benchmark" indeks za obveznice emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju, i to za čak tri emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti sedam, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026., 2028. i 2032. godine.

Republika Srbija je ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa. Prethodno je, u cilju optimizacije valutne strukture duga, uspešno sprovela dve hedžing transakcije.

Time je značajno smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom portfoliju javnog duga na 12,4 odsto.

Nastavljajući u istom smeru i sa istim ciljem, Srbija je novu evroobveznicu emitovala u evrima, čime je dodatno smanjila izloženost valutnom riziku i minimizirala izloženost javnog duga uticaju promena kursa američkog dolara.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522720/novi-uspeh-srbije-na-medjunarodnom-trzistu-kapitala.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)