POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

Beograd/Pariz, 12. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku, poručila je premijerka.

Ona je istakla da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i čitavoj Srbiji, kao i da se sa radošću seća posete Beogradu.

Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i predsednikom Slovenije, sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o podršci te zemlje, koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u EU, regionalnim odnosima i regionalnoj saradnji, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastavi i danas, istakla je premijerka.

Istovremeno, Brnabić je najavila da će naša zemlja u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će organizovati u saradnji sa tom organizacijom.

Reč je, kako je objasnila, o najvećem skupu Uneska posvećenom jednoj od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Prema njenim rečima, Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator ovog događaja sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa.

Uloga i delovanje Uneska, kao organizacije koja postoji 75 godina, sada su potrebniji nego ikada ranije, ocenila je premijerka i dodala da Srbija kontinuirano ulaže napore da postigne vidljive i održive rezultate u primeni Agende za održivi razvoj 2030.

Naša zemlja teži ka tome da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije, ukazala je ona i naglasila da ćemo do kraja 2022. godine imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Brnabić je istakla da je ponosna na to i da joj je čast što može da predvodi zemlju, koja je, kako je rekla, postala regionalni lider u veštačkoj inteligenciji, poštujući smernice i principe etike u ovoj oblasti.

Ona je, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da će biti usvojena globalna preporuka o etici u veštačkoj inteligenciji, podsetila na to da je Vlada usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period 2020–2025. godine kako bi omogućila korišćenje veštačke inteligencije za promociju ekonomskog rasta i zaposlenosti i omogućila bolji život građana.

Takođe, kako je napomenula, Srbija se posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine, sa ciljem da gotovo 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internetom do 2025. godine.

Naša zemlja je uspostavila Nacionalnu akademiju za javnu upravu, gde javni službenici mogu da uče nove veštine, istakla je premijerka i podsetila na to da je Srbija počela sa uvođenjem IT obuke i kurseva digitalnog pisanja, a otvorila je i desetak nacionalnih centara za obuku kako bi smanjila razlike koje postoje na tržištu rada.

Brnabić je navela da potpuno podržava usvajanje Preporuke o otvorenoj nauci, navodeći da je Srbija uspostavila portale o otvorenim podacima i otvorenoj nauci, kao i da uvodi koncept e-nauke.

Predsednica Vlade je poručila da je odgovornost svih država članica da očuvaju načela konsenzusa i konstruktivnog i otvorenog dijaloga po svim pitanjima, koji su pod mandatom Uneska.

Deleći i prepoznajući svetsku viziju i vođstvo Uneska, Srbija stoji kao pouzdan partner, snažno posvećen mandatu i vrednostima Uneska, zaključila je Brnabić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589933/srbija-ocekuje-podrsku-za-otvaranje-klastera-do-kraja-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)