POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

Beograd/Pariz, 12. novembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li možemo da računamo na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji.

Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku, poručila je premijerka.

Ona je istakla da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i čitavoj Srbiji, kao i da se sa radošću seća posete Beogradu.

Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i predsednikom Slovenije, sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o podršci te zemlje, koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u EU, regionalnim odnosima i regionalnoj saradnji, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastavi i danas, istakla je premijerka.

Istovremeno, Brnabić je najavila da će naša zemlja u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će organizovati u saradnji sa tom organizacijom.

Reč je, kako je objasnila, o najvećem skupu Uneska posvećenom jednoj od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Prema njenim rečima, Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator ovog događaja sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa.

Uloga i delovanje Uneska, kao organizacije koja postoji 75 godina, sada su potrebniji nego ikada ranije, ocenila je premijerka i dodala da Srbija kontinuirano ulaže napore da postigne vidljive i održive rezultate u primeni Agende za održivi razvoj 2030.

Naša zemlja teži ka tome da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije, ukazala je ona i naglasila da ćemo do kraja 2022. godine imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Brnabić je istakla da je ponosna na to i da joj je čast što može da predvodi zemlju, koja je, kako je rekla, postala regionalni lider u veštačkoj inteligenciji, poštujući smernice i principe etike u ovoj oblasti.

Ona je, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da će biti usvojena globalna preporuka o etici u veštačkoj inteligenciji, podsetila na to da je Vlada usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period 2020–2025. godine kako bi omogućila korišćenje veštačke inteligencije za promociju ekonomskog rasta i zaposlenosti i omogućila bolji život građana.

Takođe, kako je napomenula, Srbija se posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine, sa ciljem da gotovo 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internetom do 2025. godine.

Naša zemlja je uspostavila Nacionalnu akademiju za javnu upravu, gde javni službenici mogu da uče nove veštine, istakla je premijerka i podsetila na to da je Srbija počela sa uvođenjem IT obuke i kurseva digitalnog pisanja, a otvorila je i desetak nacionalnih centara za obuku kako bi smanjila razlike koje postoje na tržištu rada.

Brnabić je navela da potpuno podržava usvajanje Preporuke o otvorenoj nauci, navodeći da je Srbija uspostavila portale o otvorenim podacima i otvorenoj nauci, kao i da uvodi koncept e-nauke.

Predsednica Vlade je poručila da je odgovornost svih država članica da očuvaju načela konsenzusa i konstruktivnog i otvorenog dijaloga po svim pitanjima, koji su pod mandatom Uneska.

Deleći i prepoznajući svetsku viziju i vođstvo Uneska, Srbija stoji kao pouzdan partner, snažno posvećen mandatu i vrednostima Uneska, zaključila je Brnabić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589933/srbija-ocekuje-podrsku-za-otvaranje-klastera-do-kraja-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)