POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Srbija zaslužila otvaranje dva klastera do kraja godine

Beograd, 9. novembar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas da države članice EU neće moći da ignorišu reforme i napredak koji je Srbija ostvarila, i izrazila očekivanje da će naša zemlja do kraja godine otvoriti klastere tri i četiri.

Joksimović je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije istakla da je Evropska komisija prvi put u poslednjih nekoliko godina jasno iznela preporukuIzveštaju da je Srbija ispunila sve kriterijume za otvaranje dva klastera.

Da li će države članice podržati otvaranje jednog ili dva klastera zavisi od analize država članica i njihovih pogleda na politiku proširenja, objasnila je ona i dodala da se ne mogu ignorisati reforme koje je Srbija sprovela, kao ni preporuka Evropske komisije.

U skladu sa tim, ministarka je ponovila da očekuje da do kraja godine otvorimo neka od ova dva klastera, a možda i oba, naglasivši da je Srbija uradila svoj deo posla i da je sada na EK da to na neki način kredibilno vrednuje.

Na sednici Vlade Srbije, kako je napomenula, nedavno je usvojena i pregovaračka pozicija za Poglavlje 28, ali je dogovor da se sada neće zatrpavati Evropska komisija sa novim pregovaračkim pozicijama dok zemlje članice ne daju sve potrebne saglasnosti za otvaranje dva klastera.

Joksimović je najavila da će se Izveštaj Evropske komisije, koji je pisan u skladu sa kriterijumima nove metodologije, uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ona je, podsetivši na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, ukazala na to da je u toku finalizacija procesa u vezi sa ustavnim amandmanima.

Da smo bili u prilici da organizujemo referendum, sigurna sam da bi ocena bila dobar napredak, a ovako je ostala ocena ograničen napredak, navela je ministarka i dodala da se sada očekuje mišljenje Venecijanske komisije i za Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/589120/srbija-zasluzila-otvaranje-dva-klastera-do-kraja-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)