POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Joksimović: EU još nije spremna za novu metodologiju prijema 

Beograd, 12. jun 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas, povodom najava da će u nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU do kraja juna biti održana politička međuvladina konferencija, da je očigledno da Unija nije još u potpunosti spremna za potpunu primenu nove metodologije, iako je Srbiju požurivala da se ubrzano prilagodi toj metodologiji.

Joksimović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazala na to da je Srbija uradila sve što je bilo neophodno da se steknu uslovi za primenu novog načina pregovaranja.

Ona je istakla da je Srbija, za razliku od svih drugih kandidata i potencijalnih kandidata, sprovela sve organizacione izmene pregovaračke strukture, kako bismo temeljno, reformski i suštinski tranzitirali ka pojačanom političkom vođenju procesa i klasterskoj strukturi tima za pregovore.

Razne smo izgovore za ovakvu odluku čuli od zemalja koje nisu dale saglasnost za otvaranje klastera, od toga da im je Evropska komisija kasno dostavila izveštaj o napretku u vladavini prava, te da nisu mogli da završe neophodne procedure iako bi podržali otvaranje klastera, preko toga da na ovoj političkoj međuvladinoj konferenciji samo treba da se politički potvrdi primena nove metodologije, do onih koji su rekli da Srbija nije ostvarila neophodan napredak u vladavini prava, navela je ministarka.

Istovremeno, Joksimović je naglasila da su pojedine države, kao Francuska, Češka, Grčka, Kipar, Italija, Austrija, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka, aktivno podržavale otvaranje klastera, kao i da im se na tome iskreno zahvaljujemo.

Ona je podvukla da je svakako dobro i pozitivno što će se održati politička međuvladina konferencija, jer je to čin delimičnog priznanja naših rezultata koji ne mogu biti ignorisani, iako su neke zemlje delovale u tom pravcu, što ćemo imati u vidu.

Prema njenim rečima, naše samopouzdanje temelji se na konkretnim rezultatima i tokom pandemije 2020. i sada, poslednjih meseci, kada smo sproveli sve neophodno da ubrzamo reforme u oblasti vladavine prava, uz direktan i suštinski angažman predsednika Republike i predsednice Vlade.

Ono što je važno da građani Srbije znaju, kako je naglasila, jeste to da smo kao Vlada i pregovaračka struktura sproveli poslednjih meseci opsežne i zahtevne aktivnosti.

Naime, u okviru klastera tri – Konkurentnost i inkluzivni rast, koji obuhvata osam poglavlja, usvojena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 10, koje se odnosi na informaciono društvo i medije, podsetila je ona.

Takođe, kako je dodala, usvojena je izmena Zakona o akcizama, što je predstavljalo zahtevno merilo za Poglavlje 16 koje se tiče poreza, a i cela pregovaračka pozicija za pomenuto poglavlje je usvojena i poslata Evropskoj komisiji, kao i pregovaračka pozicija za Poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje.

Za klaster četiri – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost, u kojem su obuhvaćena četiri pregovaračka poglavlja, u okviru Poglavlja 15 koje se tiče energetike usvojena su dva kompleksna akciona plana – za obavezne rezerve nafte i razdvajanje u sektoru gasa, što je predstavljalo ključno merilo za ovo poglavlje. Pored ovoga, usvojena je i Pregovaračka pozicija za Poglavlje 15, predočila je Joksimović.

Ona je napomenula da su sva ova dokumenta prošla sve formalne procedure u Vladi i Narodnoj skupštini, uključujući i konsultacije sa Nacionalnim konventom, odnosno civilnim sektorom.

Dobro je što se u pozicionom papiru EU navodi da bi se sve aktivnosti Srbije za otvaranje klastera tri i četiri mogle valorizovati otvaranjem na sledećoj međuvladinoj konfrenciji, koja bi trebalo da se održi nakon usvajanja paketa proširenja i narednog godišnjeg izveštaja EK o Srbiji, istakla je ministarka.

Joksimović je dodala i da će pre toga ova politička međuvladina konferencija biti prilika da se potvrdi primena nove metodologije pregovora i ostvareni napredak u okviru klastera jedan – Vladavina prava, u kojem smo svih pet poglavlja koja su u njemu sadržana već otvorili.

Mi smo se za to aktivno i u potpunosti pripremili. Takođe, što je u ovom trenutku podjednako važno, to će biti prilika da na političkom nivou otvoreno razgovaramo o međusobnim očekivanjima – kako za nastavak procesa reformi i šta je to što se još konkretno očekuje od Srbije, tako i o našim očekivanjima od politike proširenja i revidirane metodologije pregovora i neophodnosti da se proširenje EU učini zaista kredibilnim procesom, zaključila je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/552990/joksimovic-eu-jos-nije-spremna-za-novu-metodologiju-prijema.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)