POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Joksimović: Sprovodimo ciljeve održivog razvoja od 2016. godine

Beograd, 26. april 2021.

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija koristi pretpristupne IPA fondove i Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan kao dodatni finansijski instrument, između ostalog, i za sprovođenje ciljeva zelenog dogovora.

Joksimović je u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, na temu održivi razvoj sa fokusom na pitanja zaštite životne sredine i pitanja energetike, poručila da je tvrdnja da Srbija nije uradila ništa i da je neophodna strategija održivog razvoja, vraćanje sata unazad, jer su, kako je istakla, ciljevi održivog razvoja počeli da se sprovode 1. janura 2016. i da se sprovode kroz pristupni proces.

Ona je navela da pored Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, postoji Nacionalni plan za usvajanje pravnih tekovina EU koji definiše sve reformske korake u svim oblastima koje koincidiraju, između ostalog, sa ciljevima održivog razvoja i "Agende 2030" koja mora da se sprovodi kroz proces evropskih integracija.

Ministarka je rekla da je Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan dodatna finansijska struktura za ono što je Srbija, potpisujući Sofijsku deklaraciju, unela kao svoj deo obaveza za ostvarivanje ciljeva "zelene agende" na nivou onoga što su ciljevi zelenog dogovora.

Osim toga, kako je rekla, Zapadni Balkan je dodatno posvećen agendama za zelenu i digitalnu transformaciju u okviru Berlinskog procesa, a ključna tačka svih ovih napora je instrument za pretpristupnu pomoć IPA 3 koji je specifičan za svaku državu za finansijski period 2021-2027.

Prema njenim rečima u Ministarstvu su restrukturirane i pregovaračke strukture, i sada postoji i novi sektor praćenja i koordinacije nacionalnih reformi u smislu usklađivanja sa ostvarivanjem ciljeva zelenog dogovora i digitalizacije i u okviru klastera 4, održive povezanosti.

Klaster 5 - resursi, kohezija i poljoprivreda, kao i mapiranje resursa, kako je istakla, sada su definisani intersektorski, na način kako to zahtevaju ciljevi ostvarivanja održivog razvoja političkog okvira EU.

Joksimović je rekla da je "Agenda UN 2030" postala deo političkog okvira EU i da je Unija postavila ciljeve odriživog razvoja u centar kreiranja politike u smislu unutrašnjih i spoljnih aktivnosti u tim sektorima.

Evropska komisija je razvila evropski zeleni dogovor kao strategiju razvoja EU za 21. vek koja obuhvata i Zapadni Balkan, a koji prati novi Ekonomsko investicioni plan za region koji posreduje njegovom opravku ka postizanju održive transformacije, naglasila je ona.

Ministarka je rekla da treba sačekati i videti kako će izgledati pravedna tranzicija ne samo ekonomija Zapadnog Balkana, nego čitave EU koja se suočava sa velikim potencijalnim gubicima koji bi trebalo da budu nadoknađeni iz Fonda za pravednu tranziciju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/540481/joksimovic-sprovodimo-ciljeve-odrzivog-razvoja-od-2016-godine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)