POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROINTEGRACIJE

Srbija preduzela sve korake na ubrzanju evrointegracija

Beograd, 15. jun 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, koje su informisale o svim najvažnijim koracima koje je Vlada preduzela kako bi ubrzala put naše zemlje ka članstvu u EU.

Brnabić je podsetila na to da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politke proširenja EU i prva od svih zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa.

Ona je, govoreći o Polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji, naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Premijerka je istakla da se u njemu navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, iako je bio opterećen posledicama pandemije koronavirusa.

Brnabić je posebno ukazala i na činjenicu da naša zemlja, s ciljem bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje, kao i na to da nastavljamo da unapređujemo svoju ekonomiju, kako bismo i u tom segmentu bili po meri evropskih vrednosti.

Joksimović je ukazala na važnost redovne strateške komunikacije svih aktera pregovora, pre svega one sa državama članicama EU i sa Evropskom komisijom.

Ona je posebno istakla da su sprovedene sve neophodne aktivnosti kako bismo u predviđenim rokovima stavili Evropskoj komisiji na raspolaganje naše pregovaračke pozicije obuhvaćene klasterom tri – Konkurentnost i inkluzivni rast i klasterom četiri – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Ministarka je izrazila i uverenje da je bilo mnogo elemenata da se u punom obimu otpočne sa primenom nove metodologije, ali i da Srbija razume održavanje političke Međuvladine konferencije najavljene za narednu nedelju, kao delimičnu valorizaciju onoga što smo do sada postigli i podstrek da još više osnažimo naš reformski kurs.

 

Fabrici i ambasadori država članica EU iskazali su zahvalnost predsednici Vlade i ministarki na održanom sastanku, i pozdravili posvećenost Srbije putu evropskih integracija.

Oni su takođe pozdravili odluku da se iduće nedelje održi naredna Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovaračke metodologije.

Ambasador Fabrici je konstatovao veliki posao koji je obavljen u kratkom periodu u različitim oblastima reformi, posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera tri i četiri.

Šef Delegacije EU u Srbiji je posebno naglasio potrebu da se iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu i ogromnu priliku koju predstavlja Međuvladina konferencija naredne nedelje da pruži neophodno političko usmerenje da se nastavi zajednički rad na ubrzavanju pristupnog procesa.

On je ohrabrio da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Fabrici je takođe istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finasira Evropska unija odvija prema zajedničkim planovima i da će naša zemlja i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobija razvojnu pomoć iz Instrumenta za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ova podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je kako bi se ubrzale reforme, unapredilo regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Na sastanku su učestvovali i koordinatori svih šest klastera, predstavnici nadležnih institucija koji su ambasadore obavestili o aktivnostima i rezultatima u okviru svih grupa poglavlja za koje su zaduženi.

Naime, prisutni su bili direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić za klaster 1 Osnove; državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović i pomoćnik ministra u Ministarstvu turizma i telekomunikacija Lidija Stojanović za klaster 2 Unutrašnje tržište.

Takođe, za klaster 3 Konkurentnost i inkluzivni rast zaduženi su bili državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Jasmina Pekmezović i v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Za klaster 4 Zeleni dogovor i održiva povezanost učestvovali su državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

Za klaster 5 Resursi, poljoprivreda i kohezija prisutni su bili v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić; pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Verica Ignjatović i v.d. pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije Branko Budimir, dok je za klaster 6 Spoljni odnosi učestvovao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/553680/srbija-preduzela-sve-korake-na-ubrzanju-evrointegracija.php#

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)