POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

ENERGETSKA EFIKASNOST 

Podrška EK unapređenju energetske efikasnosti i korišćenju OIE

Beograd/Beč, 20. jun 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Beču da su za Srbiju prioriteti Zelena agenda, energetska tranzicija i diverzifikacija puteva i snabdevača energentima, ocenivši da je to jedini put za borbu protiv klimatskih promena i za dugoročnu energetsku stabilnost i nezavisnost.

Mihajlović, koja je kopredsedavala Devetom energetsko-klimatskom komitetu Energetske zajednice, istakla je da energetika i klima idu zajedno i da su za sve zemlje najvažnije energetska sigurnost i bezbednost.

Suština je da u uslovima globalne krize još brže sprovodimo proces energetske tranzicije i da zajedno radimo na tome da budemo dugoročno energetski bezbedni i nezavisni, a bez Zelene agende to nije moguće, poručila je ona.

Prema njenim rečima, ulaganje u nove kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske efikasnosti su dva glavna izvora energetske bezbednosti u svetu.

Period krize ne samo da nije zaustavio taj proces, već nam pokazuje da ćemo upravo sa zelenom energijom i ubrzanim putem ka dekarbonizaciji lakše da se izborimo sa svim izazovima. Bez ulaganja u nove kapacitete i energetsku infrastrukturu nećemo biti energetski bezbedni, niti ćemo ostvariti napredak u procesu dekarbonizacije, podvukla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je istakla da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira i započinjanjem izrade strateških dokumenata odredila pravac razvoja energetike i da su za sprovođenje zacrtanih ciljeva potrebne i regionalna saradnja i podrška EU.

Ono što moramo da uradimo jeste da povećavamo procenat OIE i da ulažemo u nove kapacitete, u solarne i vetroelektrane u RHE, jer je suština da imamo i zdravu životnu sredinu i dovoljno energije, ukazala je ona.

To je, kako je naglasila, ključno da bismo održali energetsku bezbednost za naredne generacije i suština privrednog razvoja.

Zamenica direktora Direktorata Evropske komisije za energetiku Mehtild Verzderfer ukazala je na to da je proces dekarbonizacije važan za čitavu Evropu i, u skladu sa tim, poručila da će EK pružiti tehničku i finansijsku podršku kako bi se taj proces ubrzao.

Ona je podvukla da je izuzetno važno da se razgovara o smanjenju potrošnje, diverzifikaciji i energetskoj tranziciji kako u EU, tako i u zemljama Zapadnog Balkana i svim članicama Energetske zajednice.

Prema njenim rečima, u momentima energetske krize i visokih cena energije i energenata još je važnije da pravimo planove za naredne godine i decenije i da budemo posvećeni ciljevima dekarbonizacije do 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom.

Evropska komisija će pružiti i tehničku i finansijsku pomoć Srbiji, kao i drugim državama u tom procesu kako bi se unapredila energetska efikasnost i povećalo korišćenje OIE, ponovila je Verzderfer.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski preneo je da su obavljeni veoma važni razgovori o tome kako da se ostvare zajednički ciljevi i odluke koje se tiču toga da do 2050. godine budemo karbon neutralni.

On je ocenio da Srbija i čitav region ima mnogo potencijala za povećanje korišćenja OIE, što je bitno jer je razvoj OIE, uz unapređenje energetske efikasnosti, suština održivog razvoja.

 

 

Sa sajta Vlade – 20.06.2022 - https://www.srbija.gov.rs/vest/636208/podrska-ek-unapredjenju-energetske-efikasnosti-i-koriscenju-oie.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)