POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

ENERGETSKA EFIKASNOST 

Podrška EK unapređenju energetske efikasnosti i korišćenju OIE

Beograd/Beč, 20. jun 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Beču da su za Srbiju prioriteti Zelena agenda, energetska tranzicija i diverzifikacija puteva i snabdevača energentima, ocenivši da je to jedini put za borbu protiv klimatskih promena i za dugoročnu energetsku stabilnost i nezavisnost.

Mihajlović, koja je kopredsedavala Devetom energetsko-klimatskom komitetu Energetske zajednice, istakla je da energetika i klima idu zajedno i da su za sve zemlje najvažnije energetska sigurnost i bezbednost.

Suština je da u uslovima globalne krize još brže sprovodimo proces energetske tranzicije i da zajedno radimo na tome da budemo dugoročno energetski bezbedni i nezavisni, a bez Zelene agende to nije moguće, poručila je ona.

Prema njenim rečima, ulaganje u nove kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske efikasnosti su dva glavna izvora energetske bezbednosti u svetu.

Period krize ne samo da nije zaustavio taj proces, već nam pokazuje da ćemo upravo sa zelenom energijom i ubrzanim putem ka dekarbonizaciji lakše da se izborimo sa svim izazovima. Bez ulaganja u nove kapacitete i energetsku infrastrukturu nećemo biti energetski bezbedni, niti ćemo ostvariti napredak u procesu dekarbonizacije, podvukla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je istakla da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira i započinjanjem izrade strateških dokumenata odredila pravac razvoja energetike i da su za sprovođenje zacrtanih ciljeva potrebne i regionalna saradnja i podrška EU.

Ono što moramo da uradimo jeste da povećavamo procenat OIE i da ulažemo u nove kapacitete, u solarne i vetroelektrane u RHE, jer je suština da imamo i zdravu životnu sredinu i dovoljno energije, ukazala je ona.

To je, kako je naglasila, ključno da bismo održali energetsku bezbednost za naredne generacije i suština privrednog razvoja.

Zamenica direktora Direktorata Evropske komisije za energetiku Mehtild Verzderfer ukazala je na to da je proces dekarbonizacije važan za čitavu Evropu i, u skladu sa tim, poručila da će EK pružiti tehničku i finansijsku podršku kako bi se taj proces ubrzao.

Ona je podvukla da je izuzetno važno da se razgovara o smanjenju potrošnje, diverzifikaciji i energetskoj tranziciji kako u EU, tako i u zemljama Zapadnog Balkana i svim članicama Energetske zajednice.

Prema njenim rečima, u momentima energetske krize i visokih cena energije i energenata još je važnije da pravimo planove za naredne godine i decenije i da budemo posvećeni ciljevima dekarbonizacije do 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom.

Evropska komisija će pružiti i tehničku i finansijsku pomoć Srbiji, kao i drugim državama u tom procesu kako bi se unapredila energetska efikasnost i povećalo korišćenje OIE, ponovila je Verzderfer.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski preneo je da su obavljeni veoma važni razgovori o tome kako da se ostvare zajednički ciljevi i odluke koje se tiču toga da do 2050. godine budemo karbon neutralni.

On je ocenio da Srbija i čitav region ima mnogo potencijala za povećanje korišćenja OIE, što je bitno jer je razvoj OIE, uz unapređenje energetske efikasnosti, suština održivog razvoja.

 

 

Sa sajta Vlade – 20.06.2022 - https://www.srbija.gov.rs/vest/636208/podrska-ek-unapredjenju-energetske-efikasnosti-i-koriscenju-oie.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)