POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Održivo rudarstvo ključno za privredni razvoj i životnu sredinu

Beograd, 16. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je da naša zemlja ima jasan cilj i viziju, a to je da sprovede energetsku tranziciju i da ima održivo, zeleno rudarstvo, ali i da ujedno čuva životnu sredinu.

Mihajlović je, učestvujući na 11. međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima Srbije, istakla da se o rudarskom sektoru nije dovoljno govorilo, iako je to jedna od važnih oblasti za razvoj i budućnost.

Srbija je bogata mineralnim sirovinama koje su kritične u procesu energetske tranzicije i bez kojih nije moguć razvoj privrede u svetu, rekla je ona, dodavši da je učinjeno mnogo u prethodnih godinu dana kada je izmena zakonodavnog okvira u pitanju.

To je prvi korak ka energetskoj tranziciji u koju smo zakoračili, možda nešto kasnije nego druge države, ali imamo jasan cilj i viziju, a to je da sprovedemo tranziciju i da imamo održivo, zeleno rudarstvo, uz očuvanje životne sredine, ponovila je potpredsednica Vlade.

Takođe, kako je dodala, cilj je da u narednim godinama i decenijama obezbedimo dovoljno energije i ostanemo energetski bezbedni kako bismo mogli da planiramo dalji privredni rast i razvoj.

Prema njenim rečima, pored izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Ministarstvo rudarstva i energetike definisalo je investicioni plan.

Moramo da budemo deo globalnih napora protiv klimatskih promena, ali i deo globalnog procesa energetske tranzicije i Zelene agende, bez obzira na otpore koji postoje na svim nivoima, dodala je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, vrednost overenih rezervi mineralnih sirovina u našoj zemlji jeste 250 milijardi evra, i to nije samo litijum, već i bakar, zlato i druge kritične sirovine bez kojih nema Zelene agende i energetske tranzicije.

Da li ćemo i na koji način eksploatisati litijum ili neke druge sirovine zavisi od države, koja je definisala zakone, ali i od građana koji prvo treba da budu informisani o svemu, a onda i da budu svesni značaja modernog, održivog rudarstva koje se razvija samo uz sve standarde zaštite životne sredine, ukazala je Mihajlović.

Ona je rekla da su kritične sirovine danas jednake nafti, potražnja će biti sve veća, a naša dužnost je da znamo kojim količinama raspolažemo, da istražimo i, ako se odlučimo za eksploataciju, da to bude jedino u okviru svih standarda zaštite životne sredine.

Potpredsednica Vlade je istakla da predstoje veliki izazovi, ali i mogućnosti, i da je neophodno da se donesu odluke uprkos svim neargumentovanim napadima i politizaciji, jer će odluke koje se danas donesu uticati na generacije ispred nas.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590593/odrzivo-rudarstvo-kljucno-za-privredni-razvoj-i-zivotnu-sredinu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)