POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Smanjenje potrošnje energije i veće korišćenje OIE nacionalni ciljevi

Beograd, 16. septembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će građani ugradnjom solarnih panela doprineti zdravijoj životnoj sredini, a da će njihovi računi za električnu energiju biti znatno niži jer će i potrošnja biti manja.

Mihajlović je, gostujući na TV Studio B, ukazala na potrebu da se u većoj meri koriste obnovljivi izvori za proizvodnju električne i toplotne energije.

Ona je navela da je suština da građani osete benefite kroz povećanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela, dodavši da je raspisan poziv za dodelu subvencija i da će Ministarstvo sa lokalnim samoupravama početkom oktobra potpisati ugovore.

Potredsednica Vlade je ponovila i da nijedna odluka u vezi sa projektom „Jadar“, niti bilo kojim drugim u oblasti rudarstva, neće biti doneta na štetu građana i građanki Srbije i da će se poštovati svi standardi zaštite životne sredine.

Mihajlović je naglasila da je pitanje životne sredine iznad politike, jer je to pitanje za sve nas i tiče se svakoga, istakavši da ima mnogo laži i apokaliptičnih priča koje nemaju veze sa istinom.

Potpredsednica Vlade je navela da su na teritoriji Jadra dokazane rezerve od 158 miliona tona jadarita, koji je inače jedinstven mineral u svetu.

Prema njenim rečima, iz jadarita se dobija litijum, koji je kritični materijal u svetu, bez kojeg nema Zelene agendemobilnih telefonalaptopova automobila.

Niko još uvek ne zna kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena. Ono što znamo jeste da, ako građani na referendumu odluče da imamo rudnik litijuma, da će to biti podzemni rudnik, sa potpuno novom tehnologijom, predočila je ona.

Ona je rekla da su političari koji su danas protiv ovog projekta izdavali dozvole za istraživanje, podsetivši na to da je “Rio Tinto“ u Srbiju došao 2002. godine, a 2004. godine je dobio prva istražna prava.

Kada su davali dozvole za istražna prava, oni nisu pogrešili, jer je dobro da vidimo kojim potencijalima Srbija raspolaže. Ne mislimo samo o profitu, ali ako budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine i ako građani na referendumu, kako je i najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, budu glasali za, zašto se ne bismo razvijali, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da ovo jeste velika razvojna šansa i da je reč o prihodu od 17 milijardi evra godišnje, što je više od 20 odsto BDP-a.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/575002/smanjenje-potrosnje-energije-i-vece-koriscenje-oie-nacionalni-ciljevi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)