POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Planirane investicije u energetici i rudarstvu 16 milijardi evra

Beograd, 26. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbiju u procesu energetske tranzicije očekuju velika ulaganja u izgradnju novih kapaciteta i otvaranje radnih mesta.

Mihajlović je, govoreći na panelu o energetskoj politici u okviru Kopaonik biznis foruma, navela da je vrednost planiranih investicija u oblasti energetike i rudarstva, od kojih bi najveći deo trebalo da se realizuje u narednih 10 do 15 godina, približno 16 milijardi evra.

Reformski zakoni koje smo doneli pokazuju da postoji politička volja za ovaj proces i da prelazimo sa reči na delo, bez obzira na to što ćemo se u tom procesu suočiti i sa manipulacijama i dezinformacijama, protiv čega ćemo se kao Ministarstvo i Vlada boriti, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da su posebno važni novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti, između ostalog, zbog mogućnosti da se iskoristi potencijal solarne energije, jer bi postavljanje solarnih panela na samo 10 odsto površine krovova donelo značajne nove kapacitete.

Ona je ukazala na to da je cilj, takođe, da energetska efikasnost postane nacionalni projekat, jer Srbija danas troši približno 40 odsto više energije nego Evropska unija.

Mihajlović je izrazila uverenje da se u naredne četiri godine može smanjiti potrošnja toplotne i električne energije za dvadesetak procenata, objasnivši da je reč o velikom projektu, koji je tek započeo i biće finansiran ne samo iz budžeta, nego i iz međunarodnih kredita.

Očekujemo da u 2022. godini ulaganje u energetsku efikasnost bude približno 150 miliona evra i da u narednih nekoliko godina završimo veliki deo ovog posla, predočila je potpredsednica Vlade.

Nismo za to da se grade nove termoelektrane, jer mislimo da to nije opravdano, već treba da se okrenemo zdravijim i održivim načinima proizvodnje energije, vodeći računa i o troškovima koje će nositi takse na emisije ugljen-dioksida, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi kapaciteti će obuhvatati, pre svega, srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vetroelektrane.

Verujem da ćemo uspeti da, dok traje ovaj proces i grade se novi kapaciteti, Srbija ne bude zavisna kada je reč o zadovoljenju naših potreba za električnom energijom, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548538/planirane-investicije-u-energetici-i-rudarstvu-16-milijardi-evra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)