POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Energetska stabilnost važna i za građane i za nove investicije

Kosjerić, 11. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas u Kosjeriću da je ulaganje u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu uslov za razvoj, ali i ostanak građana u opštinama u kojima žive.

Mihajlović, koja se sastala sa rukovodstvom lokalne samouprave i obišla gradsku toplanu, navela je da je, bez obzira na sve napade na predsednika države i Vladu i sve koji nisu verovali u ono što smo obećali, završeno 350 kilometara auto-puteva, a do kraja godine imaćemo i završen auto-put od Čačka do Požege.

Danas smo, kako je prenela, razgovarali o sigurnosti snabdevanja energijomkvalitetu energije koja se isporučuje, ulaganjima u trafo-stanice i distributivnu mrežu.

Kroz Zlatiborski okrug prolazi i Transbalkanski koridor za prenos električne energije, koji obezbeđuje sigurnost u snabdevanju, ali nas povezuje i sa regionom, rekla je ona.

Prema njenim rečima, jedna od tema bila je i zaštita životne sredine, zbog čega je važno to što će gradska toplana do sledeće grejne sezone preći sa mazuta na gas kako bi građani Kosjerića imali čistiji vazduh.

Takođe, razgovaraćemo i sa Ministarstvom životne sredine o rešavanju problema sa individualnim ložištima i o tome da damo mogućnost da veći broj domaćinstava koristi pelet, navela je Mihajlović.

Ona je podsetila i na to da je u prethodnom resoru uloženo približno 5,5 milijardi dinara u obnovu i izgradnju putne infrastrukture, počela je gradnja auto-puta od Čačka do Požege, napomenuvši da je danas bilo reči  o ulaganjima u elektroenergetsku mrežu, što je važno zbog novih investicija.

Mihajlović je najavila da će kroz novu upravu za energetsku efikasnost, koja će biti formirana novim zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, građani moći da dobiju podršku kako bi smanjili rasipanje energije u svojim domaćinstvima.

Naš zajednički cilj, kako je naglasila, jeste da trošimo manje energije jer trenutno trošimo četiri puta više energije od svojih suseda, što znači da godišnje bacimo proizvodnju jedne elektrane.

Novi zakon će omogućiti građanima da zamene prozore i vrata. Na primer, jedan od modela jeste da na stan od 60 ili 70 kvadrata, za koji bi ulaganje bilo oko 1.500 evra, 25 odsto sredstava obezbedi uprava, 25 odsto lokalna samouprava, a 50 odsto domaćinstvo, s tim da bi uprava pomogla gde gradovi i opštine nemaju dovoljno sredstava, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da svi pravilnici budu završeni do juna ili jula, kao i da počnu da se rade ankete sa građanima i da opštine počnu da pripremaju programe.

Predsednik Opštine Kosjerić Žarko Đokić zahvalio je potpredsednici Vlade na poseti Kosjeriću i tome što je pomogla da se reše neki od ključnih problema u opštini, kao što su stabilnost snabdevanja električnom energijom i ulaganje u distributivnu mrežu.

Đokić je rekao da se u rekonstrukciju niskonaponske mreže ulaže 55 miliona dinara, a da je dogovorena podrška i po pitanju gasne distributivne mreže.

Važna tema bili su i ekologija i zagađenje, a gradska toplana će od početka sledeće sezone preći na gas, kao čistiji energent, naveo je on.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić rekao je da je svaki put kad se potpredsednica Vlade pojavi u Zlatiborskom okrugu to dobra vest za građane.

Narodni poslanik Krsto Janjušević naveo je da je energetska stabilnost važna i za građane i za nove investicije, jer svaki novi investitor postavlja pitanje auto-puta i sigurnog snabdevanja energijom.

Dugo godina nismo imali odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a danas ga imamo i zato je Srbija danas lider u regionu, podvukao je Janjušević.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/526717/energetska-stabilnost-vazna-i-za-gradjane-i-za-nove-investicije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(02.04.2021.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/476554/Brojevi-bolji-mora-se-slusati-Krizni-stab

https://www.politika.rs/sr/clanak/476859/Kon-Medicinski-deo-Kriznog-staba-je-kocnicar-u-popustanju-mera

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA


FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za april 2021.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Objavljen Zakon o klimatskim promenama


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Prvi ugovori za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini


VEŠTAČENJE

Veštačenje posledica povreda kičmenog stuba i karlice


UNUTRAŠNJI POSLOVI

Potpisan Sporazum o saradnji MUP-a i Udruženja osiguravača Srbije


IZ DRUGIH IZDANJA

Polemike posle predloga za promenu koncepta nužne odbrane - Suština je u tumačenju Zakona


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Primena instituta nužne odbrane


DRŽAVNA UPRAVA

NAJU najvažnija institucija za stručno usavršavanje državnih službenika


DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE

Podeljena odgovornost - doprinos u nastanku štete


RADNO PRAVO

Neke dileme povodom prestanka radnog odnosa zbog otvaranja stečajnog postupka


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


RADNO PRAVO

Radno vreme


RADNO PRAVO

Komunalna delatnost - Kolektivni ugovor za zaposlene u komunalnoj delatnosti


OBLIGACIONO PRAVO

Ugovor o ortakluku u našem pravnom sistemu


VLADA

Popis stanovništva u oktobru ove godine


FINANSIJE

Agencija "Fič" potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou od BB+


IZ DRUGIH IZDANJA

Gramatički i prirodni rod imenica


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)