POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Energetska stabilnost važna i za građane i za nove investicije

Kosjerić, 11. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas u Kosjeriću da je ulaganje u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu uslov za razvoj, ali i ostanak građana u opštinama u kojima žive.

Mihajlović, koja se sastala sa rukovodstvom lokalne samouprave i obišla gradsku toplanu, navela je da je, bez obzira na sve napade na predsednika države i Vladu i sve koji nisu verovali u ono što smo obećali, završeno 350 kilometara auto-puteva, a do kraja godine imaćemo i završen auto-put od Čačka do Požege.

Danas smo, kako je prenela, razgovarali o sigurnosti snabdevanja energijom, kvalitetu energije koja se isporučuje, ulaganjima u trafo-stanice i distributivnu mrežu.

Kroz Zlatiborski okrug prolazi i Transbalkanski koridor za prenos električne energije, koji obezbeđuje sigurnost u snabdevanju, ali nas povezuje i sa regionom, rekla je ona.

Prema njenim rečima, jedna od tema bila je i zaštita životne sredine, zbog čega je važno to što će gradska toplana do sledeće grejne sezone preći sa mazuta na gas kako bi građani Kosjerića imali čistiji vazduh.

Takođe, razgovaraćemo i sa Ministarstvom životne sredine o rešavanju problema sa individualnim ložištima i o tome da damo mogućnost da veći broj domaćinstava koristi pelet, navela je Mihajlović.

Ona je podsetila i na to da je u prethodnom resoru uloženo približno 5,5 milijardi dinara u obnovu i izgradnju putne infrastrukture, počela je gradnja auto-puta od Čačka do Požege, napomenuvši da je danas bilo reči  o ulaganjima u elektroenergetsku mrežu, što je važno zbog novih investicija.

Mihajlović je najavila da će kroz novu upravu za energetsku efikasnost, koja će biti formirana novim zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, građani moći da dobiju podršku kako bi smanjili rasipanje energije u svojim domaćinstvima.

Naš zajednički cilj, kako je naglasila, jeste da trošimo manje energije jer trenutno trošimo četiri puta više energije od svojih suseda, što znači da godišnje bacimo proizvodnju jedne elektrane.

Novi zakon će omogućiti građanima da zamene prozore i vrata. Na primer, jedan od modela jeste da na stan od 60 ili 70 kvadrata, za koji bi ulaganje bilo oko 1.500 evra, 25 odsto sredstava obezbedi uprava, 25 odsto lokalna samouprava, a 50 odsto domaćinstvo, s tim da bi uprava pomogla gde gradovi i opštine nemaju dovoljno sredstava, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da svi pravilnici budu završeni do juna ili jula, kao i da počnu da se rade ankete sa građanima i da opštine počnu da pripremaju programe.

Predsednik Opštine Kosjerić Žarko Đokić zahvalio je potpredsednici Vlade na poseti Kosjeriću i tome što je pomogla da se reše neki od ključnih problema u opštini, kao što su stabilnost snabdevanja električnom energijom i ulaganje u distributivnu mrežu.

Đokić je rekao da se u rekonstrukciju niskonaponske mreže ulaže 55 miliona dinara, a da je dogovorena podrška i po pitanju gasne distributivne mreže.

Važna tema bili su i ekologija i zagađenje, a gradska toplana će od početka sledeće sezone preći na gas, kao čistiji energent, naveo je on.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić rekao je da je svaki put kad se potpredsednica Vlade pojavi u Zlatiborskom okrugu to dobra vest za građane.

Narodni poslanik Krsto Janjušević naveo je da je energetska stabilnost važna i za građane i za nove investicije, jer svaki novi investitor postavlja pitanje auto-puta i sigurnog snabdevanja energijom.

Dugo godina nismo imali odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a danas ga imamo i zato je Srbija danas lider u regionu, podvukao je Janjušević.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/526717/energetska-stabilnost-vazna-i-za-gradjane-i-za-nove-investicije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)