POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Važnost dijaloga i međusobnog razumevanja građana i uprave

Beograd, 21. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović istakla je danas da su od 2012. godine, kada je naša zemlja pristupila inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, kroz saradnju sa građanima i civilnim društvom ostvareni značajni rezultati i pokrenute važne teme.

Obradović je, učestvujući na završnom onlajn događaju povodom obeležavanja Nedelje partnerstva za otvorenu upravu, navela da smo time uspeli da sagledamo koliko su važni razumevanje, dijalog i poverenje između građana i uprave.

Prema njenim rečima, otvoreni podaci, fiskalna transparentnost, digitalizacija usluga i učešće građana u donošenju odluka samo su deo onoga što Partnerstvo za otvorenu upravu znači, a ova platforma za razmenu i zajedničko razvijanje ideja o tome kako učiniti javnu upravu otvorenijom jeste suština njene reforme.

Ona je istakla da je Ministarstvo izgradilo partnerski odnos sa organizacijama civilnog društva, koji se u toj kontinuiranoj saradnji međusobno podstiču na preduzimanje koraka koji treba da dovedu do sprovođenja reformskih procesa u društvu.

Verujem da je pred nama period u kome ćemo otići korak dalje u saradnji kako sa civilnim sektorom, tako i sa drugim organima uprave i samim građanima, ali i da ćemo kreirati ambicioznije obaveze kojima ćemo pokazati posvećenost vrednostima Partnerstva za otvorenu upravu i reformama kojima nastojimo da upravu učinimo dostupnom i po meri svih građana, poručila je Obradović.

Ministarka je dodala da smo kao država i u uslovima izazvanim aktuelnom pandemijom uspeli da usvojimo novi Akcioni plan u okviru učešća u Partnerstvu za otvorenu upravu za naredne dve godine.

Ona je iznela uverenje u to da je naše društvo iz ove situacije izvuklo važne pouke, kao i da ćemo kroz dijalog i partnerstvo nastaviti da zajedničkim snagama gradimo upravu koja je otvorenija, inkluzivnija i odgovornija prema svojim građanima.

Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji se ove godine obeležava od 17. do 21. maja, sa ciljem promocije otvorenosti uprave, podsticanja inkluzije i unapređenja upravljanja kroz saradnju uprave i građana.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je koordinator nacionalnih aktivnosti u okviru učešća Srbije u inicijativi Partnerstva za otvorenu upravu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i projekta Evropske unije "Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave".

Ovogodišnje obeležavanje obuhvata nekoliko onlajn događaja, sa fokusom na uključivanje lokalnih samouprava u inicijativu, razvoj vrednosti otvorene uprave na lokalu, prepoznavanje potreba manjinskih grupa i promociju važećeg Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji od 2020. do 2022. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547267/vaznost-dijaloga-i-medjusobnog-razumevanja-gradjana-i-uprave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)