POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Važnost dijaloga i međusobnog razumevanja građana i uprave

Beograd, 21. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović istakla je danas da su od 2012. godine, kada je naša zemlja pristupila inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, kroz saradnju sa građanima i civilnim društvom ostvareni značajni rezultati i pokrenute važne teme.

Obradović je, učestvujući na završnom onlajn događaju povodom obeležavanja Nedelje partnerstva za otvorenu upravu, navela da smo time uspeli da sagledamo koliko su važni razumevanje, dijalog i poverenje između građana i uprave.

Prema njenim rečima, otvoreni podaci, fiskalna transparentnost, digitalizacija usluga i učešće građana u donošenju odluka samo su deo onoga što Partnerstvo za otvorenu upravu znači, a ova platforma za razmenu i zajedničko razvijanje ideja o tome kako učiniti javnu upravu otvorenijom jeste suština njene reforme.

Ona je istakla da je Ministarstvo izgradilo partnerski odnos sa organizacijama civilnog društva, koji se u toj kontinuiranoj saradnji međusobno podstiču na preduzimanje koraka koji treba da dovedu do sprovođenja reformskih procesa u društvu.

Verujem da je pred nama period u kome ćemo otići korak dalje u saradnji kako sa civilnim sektorom, tako i sa drugim organima uprave i samim građanima, ali i da ćemo kreirati ambicioznije obaveze kojima ćemo pokazati posvećenost vrednostima Partnerstva za otvorenu upravu i reformama kojima nastojimo da upravu učinimo dostupnom i po meri svih građana, poručila je Obradović.

Ministarka je dodala da smo kao država i u uslovima izazvanim aktuelnom pandemijom uspeli da usvojimo novi Akcioni plan u okviru učešća u Partnerstvu za otvorenu upravu za naredne dve godine.

Ona je iznela uverenje u to da je naše društvo iz ove situacije izvuklo važne pouke, kao i da ćemo kroz dijalog i partnerstvo nastaviti da zajedničkim snagama gradimo upravu koja je otvorenija, inkluzivnija i odgovornija prema svojim građanima.

Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji se ove godine obeležava od 17. do 21. maja, sa ciljem promocije otvorenosti uprave, podsticanja inkluzije i unapređenja upravljanja kroz saradnju uprave i građana.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je koordinator nacionalnih aktivnosti u okviru učešća Srbije u inicijativi Partnerstva za otvorenu upravu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i projekta Evropske unije "Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave".

Ovogodišnje obeležavanje obuhvata nekoliko onlajn događaja, sa fokusom na uključivanje lokalnih samouprava u inicijativu, razvoj vrednosti otvorene uprave na lokalu, prepoznavanje potreba manjinskih grupa i promociju važećeg Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji od 2020. do 2022. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547267/vaznost-dijaloga-i-medjusobnog-razumevanja-gradjana-i-uprave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)