POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DIGITALNA TEHNOLOGIJA

Karavan ”Digitalna ekspedicija”

u naredna četiri meseca u gradovima širom Srbije

Beograd, 21. avgust 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić otvorila je danas na Trgu Republike u Beogradu karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti ”Digitalna ekspedicija”, koji će tokom naredna četiri meseca obilaziti gradove Srbije

Karavan je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić, a  sprovodi se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacijaMinistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravuu partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju USAID i “Propulsion” i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Matić je tom prilikom poručila da su digitalne veštine značajne, ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast.

Prema njenim rečima, digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba.

Znamo da je trenutno u Srbiji IT sektor najprosperitetniji, ali posebno treba da imamo u vidu da ga snažnim čine mala i srednja preduzeća, rekla je ministarka i dodala da, iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose čak dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je prisustvovala polasku karavana sa Trga Republikeistakla je značaj digitalne pismenosti najstarijih sugrađana.

Ona je ukazala na to da je, na žalost, pandemija koronavirusa pokazala koliko je neophodno da budemo tehnološki pismeni, jer je diktirala komuniciranje na distanci.

Kisić Tepavčević je rekla da najstariji sugrađani, koji su se pokazali i kao najodgovorniji, često nisu imali ni prilike da budu digitalno pismeni, a imali su i strah pred savremenim tehnologijama.

Prema njenim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, u saradnji sa UNDP, snabdelo veliki broj gerontoloških centara savremenom opremom i kompjuterima, čime je bila omogućena svakodnevna komunikacija korisnika sa najbližima.

Kako je dodala, projekat „Digitalna ekspedicija“, pored programa prekvalifikacija za IT za nezaposlena lica, ima za cilj i podizanje digitalne pismenosti i veština starijih građana u Srbiji.

Ministarka je ukazala na to da su u okviru projekta planirani programi digitalne pismenosti za starije, pilotiranje programa u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom zemlje, uz nabavku neophodne opreme.

Tom prilikom Matić je izrazila zahvalnost Kisić Tepavčević na tome što je imala sluha za najstarije građane i podržala da i oni budu deo procesa digitalizacije

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 15 gradova Srbije: Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Kao i u Beogradu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569476/karavan-digitalna-ekspedicija-u-naredna-cetiri-meseca-u-gradovima-sirom-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)